Ľudová pieseň košickej mládeže 

thumbnail

Jedenásty matičný festival ľudovej piesne základných a stredných škôl v SR . Na  Evanjelickom gymnáziu J. A. Komenského  v Košiciach sa uskutočnil už   jedenásty   ročník  krajského  festivalu Ľudová pieseň košickej mládeže. Hlavnými usporiadateľmi tejto ľudovej parády boli Matica slovenská, zastúpená MO MS v Košiciach-Myslave, mesto Košice, odbor školstva OÚ v Košiciach a domáce  evanjelické gymnázium.

Už na prvý pohľad potešilo, že drvivá väčšina chlapcov a dievčat prišla na festival v nádherných východniarskych krojoch. A súťažiacich bolo neúrekom – stovka z takmer päťdesiatich škôl. Na úvod všetkým účinkujúcim zaspievala ľudová spevácka skupina Matičiarky z Košíc pod vedením vedúcej Milky Nôtovej, ktorá potom zasadla do erudovanej poroty, ktorej predsedníčkou bola Mgr. Alenka  Csajková –  inak šéfdirigentka v Európe známeho speváckeho zboru  Chorus Comenianus. A veru, nebolo jednoduché vyberať tých najlepších . Veľká vďaka patrí riaditeľovi gymnázia Komenského Ing. Jozefovi Krištanovi, že zabezpečil so svojím pedagogickým kolektívom perfektnú logistiku tohto náročného podujatia , ale aj občerstvenie pre takú veľkú masu účinkujúcich a ich učiteľov. Porotu najviac zaujali títo speváci zo ZŠ: medzi dievčatami  Martina Zagibová, Katolícka základná škola sv. J. Nepomuckého, Rožňava; v kategórii chlapcov  Kristián Onder, Gymnázium, Ľ. Štúra, Michalovce. Medzi stredoškolákmi a gymnazistami

Michaela Komárová  z Gymnázia sv. košických  mučeníkov, Košice, a v Marko Zambori z Konzervatória na  Exnárovej 8, Košice. V kategórii duet porota prisúdila prvenstvo Kristíne Sekerákovej a Anete Kostovčákovej z toho istého košického konzervatória. Ocenenia ostatných spevákov a speváčok nájdete na webe Matice slovenskej, keď si kliknete na stránku   Košického  kraja.

Vyše štyridsať súťažiacich organizátori odmenili hodnotnými knižnými publikáciami  z Vydavateľstva Matice slovenskej a diplomami MS. Ceny do matičného festivalu venovali exminister školstva SR doc. Dušan Čaplovič, primátor mesta Košice MUDr. Richard Raši, generálni riaditelia firmy Lynx Košice a TV Región Ing. Róbert Kollár a Ing. Ján Varga a zakladateľ tohto matičného festivalu František Mrva.                                                        

(fm)



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.