Matica protestuje proti slovám Orbána

thumbnail

Matica slovenská zásadne protestuje proti vyjadreniam maďarského premiéra Viktora Orbána, ktoré predniesol cez víkend na letnej univerzite Maďarov v Rumunsku a v ktorých označil Slovensko za „odtrhnutú časť krajiny“.

Slovenská republika nie je a nikdy nebola odtrhnutou časťou súčasného Maďarského štátu.Šírenie politických anachronizmov dávno zaniknutého Veľkého Uhorska popiera akékoľvek maďarské vyjadrenia o úprimných a priateľských vzťahov medzi Maďarskom a Slovenskom, čo umocňuje aj fakt, že minulý rok sa Viktor Orbán objavil na futbalovom zápase so šálom s mapou Veľkého Uhorska. Spochybňovanie územnej integrity či suverenity Slovenska prostredníctvom týchto činov je absolútne neprípustné.

Je zarážajúce, že takéto priame, či nepriame odkazy na Veľké Uhorsko sa dejú v roku, kedy si pripomíname 30. výročie vzniku Slovenskej republiky, 105. výročie vzniku Česko-Slovenska a 160. výročie vzniku Matice slovenskej, ktorá si práve v období silnejúcej maďarizácie v Uhorsku mnoho vytrpela.

Matica bola hlavnou prekážkou maďarizátorov pri ich snahe vybudovať v Uhorsku jediný maďarský národ bez ostatných národov a národností. Neprajníci prostredníctvom tlače organizovali proti nej ťaženia, jej účinkovanie sťažovala i vláda, ktorá ju nakoniec i násilne zatvorila ako jedinú zo všetkých slovanských matíc a jej majetok zhabala. V tomto období dochádzalo aj k prenasledovaniu mnohých slovenských národovcov a k násilným represiám. Slovensko nesmie nikdy zabudnúť na obdobie násilnej maďarizácie, ktoré si vyžiadalo mnohé obete, ktoré bojovali za zvrchovanosť a suverenitu Slovenska. Netreba ani zabúdať, že v posledných sto rokov došlo k asimilácii takmer pol milióna Slovákov na území Maďarska.

Matica slovenská je za dobré a priateľské vzťahy s naším južným maďarským susedom, ale to, čo v našich vzťahoch nemá miesto je iredenta a revizionizmus.

V Martine 25. júla 2023



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.