Matica slovenská pozýva na oslavy svojich 160. narodenín

thumbnail

Niekto hovorí, že na Slovenskú zúri kultúrna vojna. Ak nie vojna, tak stret názorov. Slovenská spoločnosť je rozdelená. Jedna skupina zastáva tradičný konzervatívny spôsob života, druhá ‒ progresívna ‒  tvrdí o sebe, že je moderná a je budúcnosťou. Prejavuje sa to i v preferenciách politických strán. Aj voličstvo ukazuje polarizáciu.

Bratislava patrila predposledný júnový víkend dvom pochodom. Stretli sa na nich tisíce ľudí z celého Slovenska. Pritom obe podujatia boli voči sebe protestom, opozíciou. Na tzv. Dúhovom pride pochode žiadali homosexuálne orientovaní občania a zástupcovia iných,  pre bežných Slovákov doslova neznámych a nepochopiteľných sexuálnych menšín rovnaké práva, ako majú ostatní občania Slovenskej republiky. Išlo im najmä o registrované partnerstvá. Pochod už tradične podporila prezidentka Zuzana Čaputová a osobne sa na ňom zúčastnili dve ministerky úradníckej vlády: ministerka kultúry Silvia Hroncová a ministerka sociálnych vecí a rodiny Soňa Gaborčáková. Prívrženci sexuálnych menších sa stretli na Námestí Slobody. Organizátori pripravili tento pochod formou festivalu karnevalu. Otázka je, odkiaľ na to vzali nemalé finančné prostriedky.

V susedstve na Jakubovom námestí za viditeľne menšie peniaze, ale porovnateľnú účasť sa stretli podporovatelia tradičnej rodiny. Národný pochod Hrdí na rodinu podporil bývalý minister sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak a predseda Slovenskej národnej strany Andrej Danko. Ich posolstvo bolo zrejmé: ochrana tradičnej rodiny zloženej z muža a ženy, ktorí dokážu splodiť dieťa. Oba pochody sa uskutočnili bez incidentov, čo zabezpečili aj zvýšené počty policajtov v uliciach hlavného mesta.  Tak či tak aj tieto pochody ukázali, že skutočne prežívame konflikt základných ideí, ako smerovať náš život. Či sa stať súčasťou globalizačných hnutí, alebo zotrvať na pozíciách slobodnej spoločnosti s národným rozmerom a  kresťanským pilierom.

Matica slovenská má v tom jasno. Vznikli sme na tisíce výročie príchodu vierozvestcov Cyrila a Metoda. Tento rok Matica oslavuje svoje 160. výročie vzniku a počas týchto dlhých rokov sa svojmu ideovému ukotveniu nikdy nespreneverila. Mimochodom, na výročie svojho založenia 3. až 6. augusta organizuje tiež oslavy. Nie v Bratislave, ale v Martine. A všetkých vás pozýva.  Príďte.

 

Maroš SMOLEC, šéfredaktor SNN

PROGRAM osláv Matice slovenskej



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.