Matičný magazín plný lákadiel leta

thumbnail

Máme leto. Čas, ktorý teší a láka prázdninami a dovolenkami, oddychom aj poznávaním... Spolu s týmito lákadlami a všetkým, čo je s nimi spojené, opäť prichádza matičný letný magazín SLOVENSKO. Viac o aktuálnom čísle s jeho šéfredaktorom Igorom VÁLEKOM.

Blížia sa letné dni oddychu. Vaša redakcia pripravila ďalšie vydanie magazínu Slovensko? Vychádza, aby si Slováci mohli prečítať oddychové čítanie počas prázdnin? -

Ja by som to „hnal“ do ešte radostnejšieho pokriku: Konečne tu máme leto! Samozrejme, každé ročné obdobie má čaro, každá časť roka je niečím príťažlivá a tým u svojich vyznávačov boduje. No dovolím si tvrdiť – aj keď, pravdaže, striedanie sa ročných období nie je olympiáda! –, že leto so svojimi lákadlami ich má najviac. Minimálne preto, že ich počet (podobne ako počet priaznivcov) geometricky stúpa sprítomnenou dvojicou priam magických slovíčok – skoro by som sa opovážil povedať, že zaklínadiel – dovolenka a prázdniny. Tak veru, nech už je počasie akékoľvek, hoci aj poznačené doznievajúcou Medardovou kvapkou, a či, naopak, rozpálené stále sa stupňujúcimi teplotami vzduchu a zároveň vodných plôch, vždy je spojené s oddychom (aktívnym či pasívnym), so zážitkami, spoločne strávenými rodinnými (a či kamarátskymi – v prípade prázdninujúcich ratolestí) okamihmi. Prípustne presýtenými poznávaním či dobrodružstvami, no vždy aj koncentrovanejším časom na čítanie a všetko, čo s touto zväčša oddychovou aktivitou súvisí... S týmto zámerom – ba lepšie pohnútkami – sme koncipovali aj letné číslo nášho magazínu. Ako dovolenkové  a prázdninové čítanie, ako to prezrádza aj titulok jedného z článkov vo vnútri magazínu...

Keď už naň upriamujete pozornosť, ktorý konkrétny titulok a článok tento úmysel redakcie reprezentuje, veď ich je tam požehnane...

Pravidelní čitatelia nášho časopisu dobre vedia, že pravidelne prinášame pohľady na aktuality z matičného vydavateľského domu, a túto „rubriku“ sme nevynechali ani teraz. Na dvojstrane predstavujeme hneď niekoľko kníh, ktoré sú určené tak dospelému, ako aj detskému čitateľovi. Z prvej skupiny spomeniem zaujímavé lexikóny známych Slovákov či jazykovedcov (z pera jedného z nich – jubilujúceho prof. J. Kačalu, s ktorým prinášame aj mimoriadne hĺbavý rozhovor o súčasnosti slovenčiny), z druhej nové knihy povestí. Mimochodom, podpore detského čítania, poznania a vedomia sa v magazíne venujeme aj dvoma reportážno-analytickými článkami o takých matičných podujatiach, ako je Šaliansky Maťko a Dni detskej knihy. Nezabudli sme ani na najstarší literárny festival u nás – Slovesnú jar, ktorá v Turci zakvitla už po päťdesiaty prvý raz.

Je to jedno z profilových podujatí Matice slovenskej, však?

Samozrejme, cez jej Slovenský literárny ústav. Reflektujeme aj iné matičné klenoty, podujatia a výročia s celoslovenským presahom: pohľad do Archívu MS, spomienku na historicky druhého predsedu J. Kozáčka, na tradičnú národnú devínsku slávnosť...

Veľkú časť magazínu tvorí poznávací či pozývací alebo i pozvánkový obsah na návštevu zaujímavých miest Slovenska...

Tentoraz túto časť obsahu podporuje napríklad séria rozhovorov s primátormi a so starostami Liptovského Mikuláša, Štrby a (mesta) Vysokých Tatier, ktorí zainteresovane rozprávajú o tom, čo dobre poznajú, a veľmi dobre vedia, kam pozvať. My sme to využili a ponúkame čitateľom! Nezabudli sme na prechádzky po našej  krásnej krajine, ozdobenej napríklad pozoruhodnými zrúcaninami hradov na Považí. Veď povedzme si pravdu, ktoré obdobie, ak nie leto, je ako stvorené na návštevu historických pamiatok „umiestnených“ priamo v malebných kulisách prírody?! Hybe popri legendárnom Pachovi majú aj funkčný orloj, medzi Štrbou a Važcom leží archeologická lokalita Šoldov, kde našli kostry „obrov“, a odtiaľ je len na skok na Popradské Pleso a symbolický cintorín nad Popradským plesom pod Ostrvou... Nečudo, že sa človeka po takých prechádzkach zmocní hlad. Niet nad dobrú špecialitu, napríklad liptovské droby smerujúce k výnimočnému označeniu slovenského kulinárskeho unikátu. Pozor, aj s unikátnym receptom! To všetko v magazíne.

Ďalším stabilným segmentom obsahovej skladby je pestrá paleta krajanského života...

Magazín je už vo svojom predjubilejnom 39. ročníku z veľkej časti venovaný im. Preto ani tentoraz nechýbajú informácie o krajanoch a pre krajanov. Trebárs rozhovor s jubilujúcim Ľ. Molitorisom, organizátorom krajanského života v Poľsku, spomienka  na 110. výročie založenia Slovenskej ligy v Amerike. Ozaj, jubilanti! Zagratulovali sme majstrovi slovenskej (a svetovej) keramiky I. Bizmayerovi k významnej životnej méte, so spisovateľom M. Augustínom hovoríme o národnej hrdosti... Tej sa týka aj silná téma v závere čísla – niekoľkostranový pohľad na nositeľov (nielen) folklórnych tradícií, prezradím aspoň dve mená: Anna Hulejová a František Mucha.

Máte možnosť ešte čosi dať čitateľom zvlášť do pozornosti...

Aby pozorne čítali všetky články – súťaž aj šanca získať hodnotné ceny pokračujú! Ostatní víťazi sa tešili z hodnotných kníh, ale aj z osobných venovaní a darčekov od zlatého olympionika Mateja Tótha. Aj teraz chystáme niečo podobné! Najlepší spôsob, ako neprísť o dobré čítanie a nepremeškať aj túto šancu je – objednať si magazín. Viac informácií nájdu v jeho aktuálnom čísle hneď na druhej strane.

Zhováral sa Martin JADRANSKÝ – Foto: archív

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.