Mount Everest, ocenený Barabáš a tragédia

thumbnail

Na pripomienke tridsiateho výročia prvého výstupu Slovákov na Mount Everest a osemdesiateho výročia narodenia horolezca Jozefa Psotku sa zhodlo Múzeum telesnej kultúry výstavou v spolupráci s Podtatranským múzeom v Poprade. Otvorenie výstavy bolo 8. októbra, pričom v čase jej konania bol v Poprade aj XXII. ročník Medzinárodného festivalu horských filmov, no a o pár dní priamo vo Vysokých Tatrách i jubilejný tridsiaty ročník Psotkovho memoriálu.

Druhý víkend v prvej polovici októbra sa obyvateľom aj návštevníkom Vysokých Tatier slniečkom usmieval do tvárí. Samozrejme, nie v každej minúte či hodine tých dobrých dní. Veď každý vie, že predpovedať počasie v horách je prinajmenšom naivné. Také však určite nebolo konanie organizátorov akcií, ktoré sa týkali Tatier, rodákov spod nich, športu i kultúry.

JUZEKOV MEMORIÁL

Kto v piatok 10. októbra vyšiel na Sliezsky dom, mohol byť pri registrácii a skromnej prezentácii účastníkov športového zápolenia v rámci tridsiateho ročníka Psotkovho memoriálu. Na druhý deň boli samotné preteky, ktoré sú pomenované po našom legendárnom horolezcovi, ale nie sú vhodné svojou traťou a zaťažením pre amatérov či začiatočníkov. Treba tiež dodať, že načasovanie pretekov a ich vyhodnotenie časovo koliduje s dianím na filmovom festivale v Poprade, kde by mnohí účastníci športového zápolenia po pretekoch tiež boli radi vo chvíľach, keď festival ide do finále premiérami vychytených filmov.

Práve pod najvyššími štítmi Tatier po ukončení Psotkovho memoriálu Medzinárodný festival horských filmov v Poprade vyvrcholil v nedeľu 12. októbra tým, že medzinárodná porota udelila Veľkú cenu slovenskému filmu Žiť pre vášeň. Pre režiséra Pavla Barabáša je to v doterajšej dvadsaťdvaročnej histórii popradského festivalu štvrtá Grand Prix. Aby toho nebolo málo, Pavol Barabáš ponúkol ešte aj film Polárnik.

VIZUÁLNA OSLAVA

Porota ocenila Barabášov film za „vizuálnu oslavu výnimočného a fenomenálneho muža, ktorého vplyv a hlas je stále taký silný a relevantný ako pred takmer sto rokmi“. Snímka mapuje príbeh dvoch mladých horolezcov, ktorí sa pokúsili urobiť zimnú reťazovku tatranských stien najvýznamnejšími cestami Wieslawa Stanislawskeho.

Porotcami boli Bob Aubertijn z Holandska (predseda), Rasťo Hatiar zo Slovenska a Tamara Styš-Zaluska z Poľska. Videli štyridsaťpäť súťažných filmov z pätnástich krajín sveta. Zhodne potvrdili, že film Žiť pre vášeň im takmer vzal dych. „Bol to magický film možno aj preto, že mapoval odkaz poľského horolezca, ktorý je stále inšpirujúci,“ povedala porotkyňa Zaluska. Podľa Aubertijna porotcom doslova spadla sánka a bol to jeden z mála filmov, ku ktorému nemali jedinú pripomienku.

Cenu poroty získal film Sati poľského režiséra Bartolomieja Sviderskeho. Je to intímny portrét o strate a smútku. Cenu za posúvanie limitov horskej kinematografie udelili filmu V mysli kanadských tvorcov s menami Dave Mossop a Eric Crosland. „Cenu sme udelili za inovatívny prístup horskej kinematografie a pravé potešenie zmyslov,“ povedal porotca R. Hatiar. Porota ocenila aj film Posledná skvelá cesta od Alastaira Leeho z Veľkej Británie za zobrazenie lezenia najťažších stien v náročnom a cudzom prostredí Antarktídy. Cenu za výnimočné stvárnenie športového výkonu získala snímka Nechaj ma žiť od Španiela Sébastiena Montaz-Rosseta. Ocenenie za najlepší dokumentárny film o lezení porota udelila dielu Cerro Torre – Nulová šanca, za ucelené zobrazenie jednej z kapitol horolezectva minulosti, prítomnosti i budúcnosti. „Udelili sme aj tri čestné uznania za filmy Horolezec pastierom od Aluna Hughesa z Veľkej Británie, Rovnováha od Marka Rama z Holandska a Real Rock – Master trojice amerických tvorcov Nick Rosen, Peter Mortimer a Josh Lowell,“ doplnil R. Hatiar.

VYSTAVUJÚ EVEREST

Treba však pripomenúť, že od 8. októbra je v Podtatranskom múzeu v Poprade aj výstava Mount Everest, na otvorení ktorej sa zúčastnili i priami účastníci expedície z roku 1984. Na úvod prehovoril Michal Orolín ako vedúci horolezeckej časti výpravy. Miloslav Končok, autor filmu Krutá výzva, zaspomínal na svoje pôsobenie pod Mt. Everestom z pozície kameramana expedície i ako spolubývajúci Juzeka Psotku, s ktorým sa delil o stan v základnom tábore. Medzi vzácnymi exponátmi z Mt. Everestu, ktoré do múzea darovali členovia výpravy, zaujme certifikát Ministerstva turistiky Nepálu, ktorý potvrdzuje úspešný výstup našich horolezcov. František Kele bol vedúci výpravy a daroval dokument do múzea už v roku 1990. Výstava okrem spomínaného prvého úspešného výstupu na vrchol pripomína aj históriu objavovania Mount Everestu s pripomenutím ďalších výstupov Slovákov na vrchol, aj ich osudov spojených s najextrémnejšími výkonmi na hraniciach ľudských možností. Otvorená bude do 30. novembra.

Žiaľ, na záver tohto článku sme v súvislosti s pôsobením našich športovcov na najvyšších štítoch museli pripojiť aj toto: „Správy z Nepálu hovoria o dvoch nezvestných Slovákoch. Zatiaľ máme len neúplné informácie. Lavína sa z Dhaulagíri zrútila v utorok 14. októbra 2014 a nie je celkom jasné, či dopadla priamo na základný tábor (BC) alebo v jeho blízkosti. Zdroje však uvádzajú, že po páde lavíny ostali nezvestní dvaja Slováci. Jeden zdroj uvádza mená Majan Martik (60 rokov) a Vladimir Skavar (58 rokov), mená z druhého zdroja sú John Matik a Vladimir Syvansar. Aj keď sú mená nepresné, podobnosť mien a veku je pre nás jasná. Nezvestní sú zrejme vedúci expedície Janko Matlák a jeho partner z niekoľkých expedícií Vladimír Švancár. Ostatných ôsmich členov expedície (sedem Slovákov a jedného Čecha) museli zo zajatia snehu vyslobodiť pomocou vrtuľníka. Posledná správa od chalanov bola z pondelka 13. októbra. Na svojej expedičnej stránke písali: Sneží, sneží, stále sneží... Stále čakáme v BC na lepšie počasie. Všetci veríme, že sa počasie ešte umúdri.“

Aj keď toto sa netýka priamo územia Tatier, je to o tom, aké môžu byť hory nielen krásne, ale aj hrozivo zlé, drsné až vražedné. Nech všetci, čo v horách stratili nepremárnený život, odpočívajú v pokoji!

Roman KALISKÝ-HRONSKÝ

 

 

 

 

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.