Múzeá a galérie hlásia SOS: Návštevníci, vráťte sa!

thumbnail

Ministerka kultúry povzbudzuje verejnosť na návštevy expozícií. Koronakríza priniesla zmätok a problémy do mnohých oblastí. Kultúra je však jednou z tých, ktoré utrpeli najviac. V celej Európe boli zrušené koncerty aj festivaly, výstavy sa odložili na neskôr. Galérie, kiná a divadlá boli zavreté, filmová a televízna produkcia zastavená. Umelci nemajú z čoho žiť. Svet sa pomaly začína spamätávať z tejto krízy a život sa dostáva do svojich pôvodných koľají. To isté platí aj pre svet múzeí či galérií, ktoré sa znovu otvárajú svojim návštevníkom – a tých potrebujú viac ako kedykoľvek predtým.

Koronavírus ukrátil o príjmy väčšinu kultúrnych inštitúcií, ktoré už v marci pre hrozbu šírenia ochorenia COVIDU-19 zatvorili pre verejnosť. A nejde o malé výpadky, napríklad pre Slovenské národné múzeum s jeho osemnástimi špecializovanými múzeami to znamená mesačnú stratu približne tristodeväťdesiattisíc eur, ale výpadok mesačných príjmov všetkých zriadených organizácií MK SR sa pohybuje v intervale 1,6 až 1,8 milióna eura.

  • OTVÁRAJÚ EXPOZÍCIE

Aj preto prišla verejnosť pred pár dňami, keď sa začali postupne otvárať jednotlivé múzeá, povzbudiť na ich väčšiu návštevnosť samotná ministerka kultúry Natália Milanová, ktorá sa rozhodla pre Slovenské národné múzeum (SNM)-Historické múzeum a Kunsthalle Bratislava. Tu si návštevníci môžu pozrieť za primeraných hygienických opatrení rozsiahlu česko-slovenskú výstavu Moc bezmocných, inštalovanú na prvom poschodí galérie, ako aj samostatnú prezentáciu Emílie Rigovej.

Život sa teda začína vracať do múzeí a galérií. Čo robili v čase korony a ako sa s ňou vyrovnali? Práve to, ako prebiehal život pracovníkov múzeí v čase, keď korona zavrela všetky expozície, mohol byť pre verejnosť záhadou. Slovenské národné múzeum sa ju však rozhodlo poodhaliť a na mapovanie nálad v jednotlivých svojich múzeách využilo špeciálnu podstránku na webe, ktorá sa venuje rozhovorom s riaditeľmi jednotlivých múzeí. Tí sa zhodujú v jednom: „Nič podobné sme nezažili, pandémia nás zaskočila nepripravených a zo dňa na deň sa zmenil nielen náš pracovný, ale aj súkromný život.“

Život v čase korony plasticky ilustruje Alena Petráková, riaditeľka SNM-Múzea Slovenských národných rád. „Niektorí kolegovia pracovali z domu, iní priebežne prichádzali jednotlivo na pracovisko, súbežne si však povinne čerpali aj dovolenky. Popritom sme boli všetci v strehu a sledovali aktuálnu situáciu, ktorá má i na oblasť kultúry veľmi negatívny dosah. Vymieňanie si najaktuálnejších informácií s kolegami, vzájomná podpora, prijímanie nových nariadení a rozhodnutí z Generálneho riaditeľstva SNM, aj tým sme žili počas pandémie. Najťažšia zo všetkého však bola neistota, napätie a nevedomosť, aký priebeh bude mať pandémia a ako dlho bude tento obmedzený režim trvať.“

  • ONLINE SPOJENIE

Radovan Sýkora, riaditeľ SNM-Múzea v Martine, zase upozorňuje aj na neviditeľnú prácu múzeí v čase pandémie, situácia totiž priniesla i praktické problémy: „Z dôvodu uzatvorenia hraníc sme riešili aj situáciu týkajúcu sa predĺženia zmlúv o vypožičaní zbierkových predmetov so zahraničnými subjektmi.“ Na svojich návštevníkov sa teší tiež Slovenská národná galéria. Takmer všetky svoje výstavné priestory otvorila 16. mája, a to za prísnych hygienických podmienok, ktorých sa však netreba báť.

A ako trávili čas galeristi? So svojimi fanúšikmi ostali počas korony a uzavretia priestorov v bezpečnom online spojení. Prostredníctvom sociálnych sietí a doplneného webu priniesli okrem online zbierok priamo videá, rozhovory, ale aj virtuálne exkurzie, ktorými priblížili uplynulé a časom aj nadchádzajúce výstavy. Ďalej pripravili návody, ako kreatívne môžu rodičia doma zabaviť alebo čosi naučiť seba a svoje deti.

Čas ukáže, či si kultúrna verejnosť  nájde cestu do našich múzeí a galérií aspoň v takom rozsahu, ako to bolo pred uzavretím priestorov pre koronakrízu. Isté je, že práve oblasť kultúry bude jednou z tých, kde bude jej dosah hmatateľne vidieť.

Ľudovít KUSAL – Foto: SNN



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.