Nádherná oslava prírody perom vedca

thumbnail

Neuveriteľne bohatá literárna bilancia „pustovníka“ z Malej Fatry. Prírodovedec docent Miroslav SANIGA, CSc., je mimoriadne činorodý autor. Napísal vyše sedemdesiat diel. Sú medzi nimi závažné publikácie, rozsiahle a obsažné knihy, súbory poviedok blízkych literatúre faktu (verným opisom prírody a jej  súčastí), väčšinou vydáva útle knihy pre deti a mládež a brožúrky, ktoré sa zmestia do tašky či vrecka vetrovky. Nedávno vydal praktickú príručku pre každého kresťana, nazval ju príznačne Kresťan a ekológia. Keďže má rád prírodu a všetko živé, čo sa v nej nachádza, leží mu na srdci jej znečisťovanie, drancovanie, egoistické zabíjanie zvierat pre trofej alebo jednoducho z pasie.  Keď sa citlivý človek do tejto knižočky začíta, nezáleží na tom, či je kresťan alebo neverec. Sanigovi uverí každý, pretože píše s takým zanietením a tak presvedčivo, že v tej chvíli naozaj na vierovyznaní nezáleží.

 ■ ŽIVOT NA SAMOTE

Pripomeňme, že autor týchto kníh žije už desaťročia na samote v horách Malej Fatry zdanlivo naozaj ako pustovník  samotár. Tak sa javí aj mnohým čitateľom, ktorí ho poznajú nielen z  knižiek, ale aj z televízie ‒ pre obrazovky je roky lákavým objektom. Pripomeňme však, že Miroslav Saniga je zároveň mimoriadne erudovaný vedec; po štúdiách  na Lesníckej fakulte Technickej univerzity vo Zvolene si vzdelanie dopĺňal ako externý ašpirant na svojej alma mater, v ašpirantskej práci sa venoval ekológii vtákov, získal titul kandidáta vied a habilitoval sa na docenta.

Tieto základné vedomosti sú však v jeho spisbe umocnené dlhoročnou praxou. Ako sa sám vyznáva, rád sa túla po voľnej prírode a pozoruje všetko, čo sa v nej deje. Podmienky na to má:  v súčasnosti pôsobí ako samostatný vedecký pracovník Ústavu ekológie lesa SAV vo Zvolene, jeho dom v podhorskej dedinke Liptovské Revúce stojí v lese na pomedzí dvoch pohorí ‒ Nízkych Tatier a Veľkej Fatry. Témy na literárne spracovanie sa mu priam ponúkajú. Jedna z prvých jeho knižiek, určená najmä deťom, má názov Poviedky tetušky Jedličky. Mladí čitatelia sa z nej nenútenou formou dozvedia veľa zaujímavostí týkajúcich sa pôvabného ihličnatého stromčeka, ktorý spríjemní vianočný čas v našich príbytkoch, no vynikne a prospieva ozdraveniu nášho ovzdušia najmä vtedy, ak si žije svoj život práve v lese uprostred svojej zelenej rodiny.

 ■ HLUCHANIA LÁSKA

Miroslav Saniga sa netají svojimi láskami, medzi ktoré patria najmä vzácne, chránené vtáky ‒ hlucháne. Tým venoval už dve objemné knihy. Na svojich potulkách lesom sa nielen kochá krásami okolo seba, ale premýšľa i nad tým, ako obyvatelia lesov žijú, ako im možno pomôcť, ako ich chrániť. Tieto svoje úvahy zobrazil v publikáciách  Rozjímanie s medveďmi i Rozjímanie s hlucháňmi. Zaľúbenie našiel tiež v pestrofarebnom murárikovi červenokrídlom, ktorému sa venuje vo viacerých svojich prácach.

Docent Saniga sa nespolieha na milodary z ministerstva kultúry alebo zo štátom dotovaných vydavateľstiev. Väčšina jeho prác vyšla v náboženských vydavateľstvách, ako je Vydavateľstvo Don Bosco, Karmelitánske vydavateľstvo, vedecká monografia o murárikovi červenokrídlom vyšla v zahraničí, a aj keď to nevykrikuje do sveta, pozornosť mu venovalo aj vydavateľstvo Perfekt kedysi dávno veľkým seriálom jeho článkov v ich vedecko-technickom časopise pre mládež Quark, viaceré diela vydal za vlastné peniaze a rozdáva ich ľuďom, u ktorých vycíti, že by mohli mať pre pekné a užitočné slovo pochopenie. Bolo by úžasné, ak by sa takáto literatúra aspoň sem-tam dostala do rúk tým, ktorí našu prírodu ničia, no takí asi radšej striehnu na bezbrannú zver a osveta sa ich zatvrdnutého srdca neveľmi dotýka.

■ ZRUČNÝ ILUSTRÁTOR

Možno mnohí čitatelia ani nevedia, že takmer všetky diela si Saniga ilustruje sám. Jeho perokresby sú rovnako vernými podobami vtáčikov, líšky, medveďa či rysa ostrovida, o ktorom tiež napísal knižku, ako keby ich zvečnil fotoaparátom, hoci aj ten nosí neustále pri sebe a má už úctyhodnú zbierku záberov. Chvályhodné na všetkých Sanigových knižných prácach je, že pri holde Stvoriteľovi nenásilným, priam láskavým tónom apeluje na charakter „človeka múdreho“, ktorý má najnáročnejšiu a najzodpovednejšiu úlohu ‒ spoznávať, milovať a chrániť prírodu a  tvory, ktoré v nej žijú.

Päťdesiatpäťročný vedec, publicista, spisovateľ literatúry faktu a autor detských kníh má priam neuveriteľnú bilanciu svojej časopiseckej, rozhlasovej, knižnej a prednáškovej aktivity. Autorsky pripravil (alebo inicioval a napísal sprievodný text) tristo televíznych relácií. Suma rozhlasových relácií, rozprávok, rozprávaní a rozhovorov je priam neuveriteľná. 4 800 (štyritisícosemsto).  V tlači uverejnil dvetisícpäťsto článkov, fotografií s textom alebo drobných zaujímavostí z prírody. Pre televíziu pripravil námety a scenáre alebo účinkoval v dovedna tristo programoch. Najviac pozornosti mu venujú cirkevné edície a vydavateľstvo Perfekt. V školách, osvetových strediskách a na iných verejných zhromaždeniach absolvoval tisícosemsto prednášok a besied. A pritom tvrdí – a vraví pravdu – že je celý život v prírode.

 

Text a snímka Anna SLÁVIKOVÁ



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.