Nedôvera k opatreniam je aj nedôverou k vláde

thumbnail

Koronavírus a obnova  hospodárstva nie sú stranícke, ale celospoločenské problémy. Pandémia a opatrenia s ňou  spojené sťažili a skomplikovali ľuďom život. Niet  takého, ktorý by  ich nepocítil.  Choroba Covid-19  je infekčne prenosná a  ťažko sa je pred ňou  uchrániť. Ohrozuje zdravie i životy. Zatiaľ neexistuje overený a účinný liek proti nej. Záleží najmä na nás obyvateľoch,  ako sa pred ňou uchránime. Liek, ktorý je naporúdzi,  je naša hygiena  a dodržiavanie pravidiel a prijímaných medicínskych a bezpečnostných opatrení.

Realita je taká, že šírenie ochorenia prináša celý rad obmedzení v našom spoločenskom  a ekonomickom  správaní a konaní. Súčasná vláda sa usiluje robiť maximum proti nemu. Nech však bude robiť čokoľvek, vždy tu bude  istá miera nespokojnosti a spochybňovania  samotnej  choroby a najmä prijatých opatrení, nakoľko ich budeme považovať za potrebné,  nutné a rozumné.

NEGATÍVNY POSTOJ

Nedôvera  obyvateľstva k prijímaným opatreniam je do určitej miery aj prejav nedôvery k vláde, ktorá tieto opatrenia prijíma a schvaľuje. Možno to nie je ani tak k vláde ako k politickým stranám, ktoré  koaličnú vládu tvoria. Ako obyvatelia  máme  k politickým stranám a k ich vládnutiu poväčšine negatívny postoj.  Z ich vládnutia, prístupu k spoločenským potrebám a opozícii, bez ohľadu na to,  o aké politické strany ide, sme znechutení. Vládnuce politické  strany akoby si počas svojho vládnutia  prisvojovali celé Slovensko. Neuvedomujú si, lepšie povedané nechcú si uvedomiť, že aj keď v parlamentných voľbách  vyhrali, súhlasí s nimi iba časť obyvateľstva. Na voľbách sa zúčastňuje ani nie polovica oprávnených voličov, a z tých, čo volili súčasnú vládnu koalíciu, im dalo mandát  51 – 60 percent občanov.

Každá doterajšia vláda, či už to bola samostatne vládnuca strana, alebo koalícia vládnucich strán, viac-menej ignorovala opozíciu. Každá vláda je tu však len štyri roky. Je preto nerozumné, ak bez dohovoru s opozíciou prijíma zákony a úlohy, či ich nazveme tak alebo onak, trebárs aj ako reformy, na dlhšie ako štvorročné obdobie. Možno to znie až príliš  ideálne, keď vyjadríme  názor, že  aj opatrenia spojené s  terajšou epidémiou  by sme ľahšie prijímali a plnili,  ak by sa na nich podieľala širšia verejnosť a aj opozícia.

JEDINEČNÁ ŠANCA

Podobne ako s pandémiou je to aj s obnovou  a rozvojom ekonomiky i s využitím finančných  prostriedkov, ktoré  nám dáva  Európska únia vo  Fonde obnovy. Aj pri obnove a najmä rozvoji ekonomiky nejde o krátkodobý  problém, ale o dlhodobú úlohu.  Preto si myslíme, že na koncipovaní tvorby reforiem rozvoja  jednotlivých oblastí hospodárstva, keďže ide o celospoločenskú a dlhodobú  úlohu, by sa mala podieľať aj opozícia.  Myslíme si, že nie je správne a rozumné,  aby opozícia mala možnosť vyjadriť sa k hotovému dokumentu reforiem iba v parlamente. V takomto prípade už nič iné od opozície nemožno očakávať len jej nesúhlas.

Ukazuje sa, že dnešná vládna koalícia ostane pri starých zaužívaných praktikách a  zástupcov opozície neprizve na takúto spoluprácu a plán reforiem spojených s obnovou a rozvojom ekonomiky bude chcieť zostaviť sama.

Pritom je jedinečná príležitosť zmeniť doteraz zaužívaný politicko-stranícky prístup  vládnutia, „vyhrali sme voľby, máme moc, môžeme všetko“, na rešpektovanie názorov verejnosti a na spoluprácu aj s opozíciou pri prijímaní reforiem, ktoré  ovplyvnia dlhodobý vývoj spoločnosti. Vyhraté parlamentné voľby neznamenajú, že víťaz môže všetko. Najmä ak víťazi deklarovali, že prichádzajú s novou politickou kultúrou. Politicko-stranícke záujmy  víťazov by v nijakom prípade nemali stáť nad záujmami celospoločenskými.

PLÁN OBNOVY

Súčasná vláda  pripravuje  Plán obnovy a rozvoja ekonomiky a spoločnosti s využitím   prostriedkov štátneho rozpočtu a Fondu obnovy EÚ.  Ponúkajú sa nám – v hre sú veľké peniaze. Záleží na tom, ako ich využijeme. Užitočné a efektívne investície nás  môžu posunúť dopredu. Nerozumné, nepotrebné investovanie nás, naopak, zbytočne zadlží a skomplikuje ďalší vývoj na Slovensku.

Každá z vládnych politických strán pripravuje na základe svojich straníckych priorít svoj návrh na „celovládny  plán obnovy“. Jeho súčasťou je už predstavený dokument  Moderné a úspešné Slovensko. Dokument má predstavovať  národný  integrovaný reformný plán  aj s úlohami  presahujúcimi  štvorročné obdobie  súčasnej  vládnej koalície. Terajšia vláda takto pripravuje program úloh aj pre budúce vlády.

Pre každú vládu, nech by bola akákoľvek, je terajšie obdobie s pandémiou,  s prepadom  ekonomiky a jej riešením veľmi náročné. Je zároveň výzvou na také vládnutie, aby Slovensko nielen podľa názvu pripravovaného dokumentu reforiem, ale aj v skutočnosti sa stalo  modernejším a ešte úspešnejším. Myslíme si, že v súčasnosti by bola pre Slovensko lepšia a rozumnejšia spolupráca medzi  vládnou koalíciou a opozíciou ako ich  len neustále sa obviňovanie a osočovanie.

Štefan SAMSON – Ilustrácia: Ľubomír KOTRHA



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.