Nesprávna slovenská zástava na moste

thumbnail

VŠIMLI SME SI

V čase vyhrotených slovensko-maďarských vzťahov sa 11. októbra 2021 pri príležitosti dvadsiateho výročia znovuobnovenia Mosta Márie Valérie, spájajúceho Štúrovo s maďarským Ostrihomom, slávnostne stretli predsedovia vlád oboch štátov. Na pohľad bezchybná oslava oboch národov sa niesla v duchu poníženia a spochybnenia slovenskej svojbytnosti. Maďarskí organizátori si na svojej strane mosta nad nábrežím Dunaja umiestnili vedľa typickej maďarskej vlajky bielo-modro-červenú trikolóru bez dvojkríža, pripomínajúcu skôr vlajku Ruskej federácie. Slovenská strana nepodala voči tejto provokácii žiadny oficiálny protest. Nevedomosť či poklonkovanie predsedu vlády pred Viktorom Orbánom urazilo nejedného národne uvedomelého Slováka. Nenapomenutie maďarskej strany o okamžitú nápravu bolo osobným víťazstvom nielen samotného lídra maďarskej vlády, ale aj Maďarov ako takých.
Byzantský veľkomoravský dvojkríž sa stal súčasťou ranného uhorského štátu, ktorý je dodnes štátnym symbolom Maďarska. Už pred príchodom starých Maďarov do Karpatskej kotliny sa jeho symbolika vzťahovala na byzantskú tradíciu. Starí Slováci si ju zachovali do dnešných čias. Nitrianske kniežatstvo ako poloautonómny štátny útvar v Uhorsku, kopírujúci veľkú časť územia dnešného Slovenska, mal tiež vo svojom znaku dvojkríž. Neskôr sa stal symbolom tzv. Horného Uhorska (po maďarsky Felvidék). Za zachovanie akej-takej slovenskej samostatnosti do začiatku 12. storočia môžeme vďačiť prvému uhorskému kráľovi sv. Štefanovi. Pravdepodobne pôvodom veľkomoravskí rytieri Hont a Poznan so svojou staroslovenskou vojenskou družinou ho pasovali za svojho kráľa. S ich pomocou na hlavu porazil všetky neoblomné staromaďarské kmene. Na tento historický moment akosi naši južní susedia zabúdajú.
Zrejme aj to bol jeden z dôvodov vyvesenia nesprávnej slovenskej vlajky s cieľom zamlčať slovenský podiel pri vzniku stredovekej uhorskej štátnosti.

Matej MINDÁR - Foto: internet



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.