O akože protiinflačnom balíčku rozhodnú ústavní sudcovia

thumbnail

Parlamentom prešla  propaganda z Matovičovej továrne na ilúzie. Národná rada Slovenskej republiky na júnovej schôdzi prelomila veto prezidentky Zuzany Čaputovej pri zákone o financovaní voľného času dieťaťa. Zákon schválilo plénum v pôvodnom znení a odmietlo pripomienky hlavy štátu. Schválenie zákona ako celku podporilo 77 zo 142 prítomných poslancov. Za boli všetci poslanci OĽaNO, zdržal sa len Juraj Krúpa. Zákon podporilo aj hnutie SME RODINA. Prelomenie veta podporili i nezaradení poslanci okolo Tomáša Tarabu a poslanci pôsobiaci v ĽSNS. Za boli aj poslanci, ktorí v tomto volebnom období odišli z klubu OĽaNO, a to Romana Tabák, Ján Mičovský a Ján Krošlák. Klub SaS bol proti. Poslanci Smeru ‒ SD sa zdržali alebo boli proti. Poslanci pôsobiaci v strane Za ľudí sa pri hlasovaní zdržali. Rovnako sa zdržali aj nezaradení poslanci okolo Petra Pellegriniho.

■ PUTUJE DO KOŠÍC
Prezidentka Čaputová rešpektuje prelomenie jej veta poslancami v prípade protiinflačnej pomoci. Obrátila sa však na Ústavný súd SR so žiadosťou o posúdenie ústavnosti legislatívneho procesu pri prijímaní balíčka. Informoval o tom hovorca hlavy štátu Martin Strižinec. Dôvody sú v tom, že skrátené legislatívne konanie bolo v tomto prípade podľa prezidentky použité v rozpore s ústavou, keďže neboli splnené zákonné predpoklady na jeho uplatnenie. Vo vetovaných častiach tak nebol daný ani jeden z dôvodov na skrátené legislatívne konanie, poukázala Z. Čaputová. „Vzhľadom na povahu a významný finančný objem balíčka – 1,2 miliardy eura – bolo o to viac namieste vykonať legislatívny proces tak, aby boli dodržané všetky ústavné pravidlá rozpočtovej zodpovednosti a transparentnosti,“ povedala v tejto súvislosti Zuzana Čaputová.

■ OPÄŤ NIE VŠETKÝM
Protiinflačný balík z dielne ministra financií Igora Matoviča pomáha len rodinám, a aj to len niektorým, navyše až od roka 2023. Vyhlásil to nezaradený poslanec a líder mimoparlamentného Hlasu ‒ SD Peter Pellegrini. Pripomenul, že v aktuálnej situácii mal parlament hlasovať o okamžitej a riadnej adresnej pomoci všetkým ľuďom. Schválené zmeny podľa neho obchádzajú pracujúcich ľudí i seniorov. „Nikto z nás nie je proti pomoci rodinám, sme za to, aby sa im pomáhalo. Len sa bojím, že obrovská časť spoločnosti, obrovská časť ekonomiky bude mať problém v zdraví prežiť tento rok, pretože to najhoršie nás ešte len čaká,“ vyhlásil P. Pellegrini s tým, že vláda zatiaľ nekoná. Odmieta delenie ľudí na prorodinných a tých, ktorí sú proti rodinám.

UKRÁTENÉ SAMOSPRÁVY
Rozhodnutie poslancov parlamentu berie Združenie miest a obcí Slovenska na vedomie s tým, že podľa neho sa „už za pomerne krátky čas v realite ukáže, že jeho výhrady a riziká neboli strašením, ale hrozbami, ktoré takto parlament uvalil na mestá, obce aj samosprávne kraje“. Informoval o tom ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS-u Michal Kaliňák. „Parlamentná väčšina zároveň ukázala, že dodržiavanie legislatívneho procesu a ekonomická predvídateľnosť pre ňu nie sú dôležité,“ zdôraznil. Je presvedčený, že primátori a starostovia v parlamente, ktorí asistovali prelomeniu veta prezidentky Zuzany Čaputovej, vytvorili poriadne problémy svojim vlastným samosprávam a tiež všetkým ostatným. Väčšina parlamentu sa podľa ZMOS-u obrátila chrbtom samosprávam, ale aj skupine sociálnych partnerov. „Svojím hlasovaním dali najavo, že im nezáleží na argumentoch tých, čo tvoria ekonomické hodnoty, obhajujú práva zamestnancov, a tiež samospráv, ktoré robia všetko pre dostupnosť služieb a obslužnosť územia,“ vysvetlil Michal Kaliňák.

ODVOLÁVANIA MINISTROV
V čase našej uzávierky pokračovala s prerušovaním tiež mimoriadna schôdza NR SR na odvolávanie ministra hospodárstva za údajne nezvládnutú ochranu záujmov Slovenskej republiky v súvislosti so zásobovaním energiami. Do toho bol podaný návrh na odvolanie ministra životného prostredia Jána Budaja za nezvládnutý takzvaný manažment medveďov. A v parlamentných kuloároch sa už vynorila aj úvaha o podaní návrhu na odvolanie ministra práce a sociálnych vecí za nedostatočnú pomoc občanom Slovenska. Aktivisti za referendum zbierajú po celom Slovensku podpisy pod petíciu za jeho vyhlásenie a Robert Fico nevylučuje ani mimoriadnu schôdzu parlamentu s jediným bodom programu – vyslovenie nedôvery vláde SR ako celku. Čo je však isté, poslancov čakala ešte jedna schôdza nad plán ‒ opozičná strana Smer ‒ SD chcela zvolať aj mimoriadnu schôdzu Národnej rady SR k vysokým cenám potravín. Oznámil to predseda strany Robert Fico. Ak nebude koalíciou schválený program schôdze NR SR k tejto téme, strana Smer ‒ SD podľa neho pôjde do odvolania agroministra Samuela Vlčana.

Štefan ZLATOŠ
Karikatúra: Ľubomír KOTRHA

NA MARGO

Je šesť dní dostatočne dlhý čas na prerokovanie zákona, ktorý zaťaží štátnu pokladnicu výdavkom viac ako jedna miliarda eur? Asi by sme všetci povedali že nie. Ale sedemdesiatsedem poslancov si myslí, že aj necelý týždeň a žiadna odborná diskusia jednoducho na takýto zásah do verejných financií postačujú.

Matovič – prezidentka 2 : 0

Stačí si spomenúť na nedávnu tlačovku Národnej banky Slovenska. S rekordnou infláciou ešte zažijú ľudia ťažké obdobie, a to asi dvojročné. Čaká ich ďalšie zdražovanie a spomaľovanie ekonomického rastu. Čoraz častejšie sa skloňujú termíny technická recesia, stagflácia, platobná neschopnosť firiem i dlhy domácností. Áno, a do týchto vyhliadok minister financií Igor Matovič zaťal miliardovú nekoncepčnú sekeru.
Matovičov balíček ani po prelomení veta nenecháva ekonómom šancu na zdravý spánok. Dôvodov je ešte viac ako dosť. Napríklad medzi rodinami s deťmi si v eurovom vyjadrení najviac polepšia tie so strednými až s nižšími príjmami. A tie s najnižšími, prípadne so žiadnymi príjmami dostanú výrazne menej ako akákoľvek iná príjmová skupina vrátane tých s najvyššími príjmami. Pritom zvyšovanie cien najnepriaznivejšie zasahuje práve skupiny s nízkymi príjmami. Takto plošne nastavený balíček je podľa nezávislých ekonómov (nie podľa nás v SNN) mimoriadne drahý a neefektívny. Ohrozuje udržateľnosť verejných financií, gniavi rozpočty samospráv, ktoré avizujú problémy s naplnením základných prevádzkových nákladov a zvyšuje riziko, že toto bremeno utlmí investičný, inovačný i podnikateľský potenciál budúcich generácií.
Pripomeňme, že balík spočíva v troch opatreniach: zvýšených prídavkoch na deti, vo väčšom daňovom bonuse a v príspevkoch na krúžky. Zvýšené prídavky na deti vyjdú na 275 miliónov eur, zvýšenie daňového bonusu na 544 miliónov eur a takzvané „krúžkovné“ by ročne stálo 372 miliónov eur. Problémom podľa nezávislých ekonomických expertov je predovšetkým, že najchudobnejším rodinám v roku 2023 vzrastie príjem v priemere o 108 eur mesačne. Avšak rodinám v najvyššej príjmovej kategórii vzrastie mesačne príjem v priemere o 143 eur. Niekde spravili súdruhovia na ministerstve financií chybu.

Ľudovít KUSAL

NA MARGO

 Politické zaklínadlo „pre rodiny“ sa stalo už naozaj nechutnou a najmä hlúpou frázou. Prezentujú sa ním tí, ktorým je úplne jedno, že rodinou je aj mladý bezdetný manželský pár krátko po svadbe, túžiaci po živote vo vlastnom bývaní. Alebo, naopak, pár dôchodcov, ktorí sa na radu koaličného poslanca majú vysťahovať z bytu, ak naň nemajú. Pod heslom „pre rodiny“ sa zrodilo aj akési „krúžkovné“, čo je dotácia štátu na záujmovú činnosť školopovinných detí, ako je balet, tanec, hudobná výchova, modelárstvo a podobne. V princípe ide o správnu myšlienku, ale v zlom období.

 Pre rodiny?

 Treba tiež pripomenúť, že tá istá vládna moc, ktorá deťom pridá od budúceho roka na krúžkoch, im zobrala školské obedy zadarmo. Nie sú obedy zadarmo dôležitejšie ako krúžky zadarmo? Určite áno, predovšetkým v čase dvojcifernej inflácie, ktorá bude stúpať aj v budúcom roku, keď sa  potraviny enormne zdražujú a rodinné rozpočty si musí strážiť už aj stredná vrstva a bohatší.  Bolo to politické rozhodnutie, ktoré je účelové vo volebnom roku a jasne nezmyselné v roku, keď nielen potraviny, ale aj energie sa stávajú nedostupné už aj pre ekonomicky slabšie vrstvy Slovákov a pomoc v tomto smere od štátu je smerovaná za východnú hranicu, a nie vlastným občanom. Čo je ešte kurióznejšie, na svoje krúžky sa žiaci ani nedostanú, lebo sa obmedzuje verejná doprava a rodičia nemajú na benzín či naftu, aby ich vozili sami. K tomu ich však čaká vyššie zdanenie v samosprávach a určite aj vyššie doteraz udržateľné poplatky. To nie je dojmológia, to je konštatovanie Združenia miest a obcí Slovenska ako stavovskej organizácie samosprávy.

„Očakávame, že pani prezidentka sa obráti na Ústavný súd SR a práve jeho verdikt dá tiež vysvedčenie parlamentu. Zároveň musíme konštatovať, že národná rada sa obrátila chrbtom nielen všetkým mestám a obciam či samosprávnym krajom, ale aj obrovskej skupine sociálnych partnerov, pretože hlasovaním dali najavo, že im nezáleží na argumentoch tých, čo tvoria ekonomické hodnoty, obhajujú práva zamestnancov a tiež samospráv, ktoré robia všetko pre dostupnosť služieb a obslužnosť územia.“ Napísal Michal Kaliňák, hovorca ZMOS-u.

S problémom súvisí aj krutý fakt, že po vyše dvoch rokoch boja s pandémiou a so zvýšenými nárokmi na zabezpečenie kvalitného a bezpečného výchovno-vzdelávacieho procesu teraz všetci čelia ďalším náročným výzvam, spôsobeným vojnou na Ukrajine. Enormné zvýšenie cien energií a zdražovanie potravín navyše spôsobilo nárast inflácie na dvojciferné hodnoty, čoho následkom je veľký prepad reálnych platov. Životná úroveň klesá a všetkým školám a školským zariadeniam hrozí finančný kolaps. Nie div, že na Slovensku záujem o učiteľské povolanie klesá a v niektorých regiónoch nebude mať čoskoro kto zabezpečovať výchovu a vzdelávanie. A ani krúžky – dodajme.

(ib)

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.