O miliardu sme prišli naozaj úplne zbytočne

thumbnail

Eurofondy nie sú zadarmo, aj preto je škoda, že sme ich nevyčerpali. Ku koncu roka 2015 sa malo podľa vyhlásenia podpredsedu vlády Ľubomíra Vážneho vyčerpať asi deväťdesiatdva percent z prideleného eurofondového balíka. Chýbajúcich osem percent predstavuje nevyčerpanú miliardu. Za ňu by sa dalo postaviť približne sto kilometrov nenáročných úsekov diaľnic. Alebo o polovicu znížiť ročný deficit rozpočtu.

Z Bruselu mohlo za určitých okolností Slovensko v rámci druhého programového obdobia čerpať 11,5 miliardy eura. Aj keď čerpanie týchto eur bolo limitované rokmi 2007 až 2013, mohli sme využiť výnimku. V podobnej záležitosti dostalo šancu aj Rumunsko. Lenže ani pri zohľadnení tejto výnimky Slovensko šancu získať lacné zdroje nevyužilo naplno. V rámci Operačného programu Doprava 2007 – 2013 boli dispozičné prostriedky použité na výstavbu dvadsiatich šiestich projektov diaľnic a rýchlostných ciest v dĺžke vyše 204 kilometrov, z toho 74 kilometrov je už sprevádzkovaných a zostávajúcich 130 kilometrov je v súčasnosti vo výstavbe.

■ SCHLADENÝ OPTIMIZMUS

Kým ešte v polovici roka platilo, že „dnes sú akékoľvek odhady rizika prepadnutia EÚ fondov čisto špekulatívne, pretože ešte veľká časť projektov je v plnej realizácii“, povedala hovorkyňa podpredsedu Ľubomíra Vážneho Silvia Belešová, tesne pred Vianocami prišla iná správa. Slovensko príde v eurofondoch zhruba o miliardu eur, ktoré sme mali vyčerpať do konca tohto roku, ale už to nestihneme. Avizoval to sám Ľubomír Vážny, ktorý zodpovedá za veľké investície druhej Ficovej vlády. Miliarda bude chýbať najmä v čase, keď samotní stavbári avizujú, že v ich rezorte svitá na lepšie časy. Podľa aktuálnej analýzy slovenského stavebníctva stavebný sektor v budúcich dvoch rokoch mierne porastie – objem prác sa zvýši o 2,5 percenta, respektíve o 2,1 percenta. Tržby budú podľa riaditeľov stavebných spoločností rásť viac, a to o 3,2 percenta oproti roku 2015. Veľké spoločnosti očakávajú zvýšenie tržieb až o 4,3 percenta, stredné a malé spoločnosti o 2,9 percenta.

■ NIČ NIE JE ZADARMO

Každého nevyužitého eura je na Slovensku určite škoda. Aj preto, že nie sme čistí poberatelia, ale aj platcovia. Za obdobie rokov 2004 – 2013 prispela Slovenská republika do rozpočtu EÚ celkovou sumou vo výške 9,33 miliardy eura. Celkové príjmy z eurofondov za toto isté obdobie boli vyčíslené na 12,86 miliardy eura. To znamená, že za každé euro prijaté z eurofondov si v skutočnosti platíme sedemdesiattri centov z vlastných peňazí. Okrem priamych platieb Slovenska do EÚ treba zobrať do úvahy aj nepriame výdavky, ktoré odchádzajú zo Slovenska. Automobilky, rafinérie ropy, plynárne, vodárne, elektrárne, telekomunikační operátori, železiarne, mliekarne, pivovary – nič z toho už nie je slovenské… A tak ich zisky končia za hranicami.

Ivan BROŽÍK - Foto: internet



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.