O pridaných penziách sa rozhodne v Košiciach

thumbnail

Trináste dôchodky môže oprávneným ešte vziať ústavný súd aj nová koalícia. Všetkým poberateľom niektorého z typu dôchodkov môže ich trinástu výplatu zastaviť už len Ústavný súd SR. Obrátila sa naň prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá síce podpísala novelu zákona o sociálnom poistení, ale zároveň sa obrátila na košických sudcov, aby posúdili, či boli, alebo neboli  splnené zákonné podmienky na skrátené legislatívne konanie pri jej schvaľovaní v NR SR. Skôr sa predpokladalo, že prezidentka novelu nepodpíše. Rozhodla sa však pre toto „šalamúnske“ riešenie. Lebo popularita... Ak by toto opatrenie chcela nová vládna garnitúra zrušiť, musela by to opäť odhlasovať v parlamente. Na trinásty dôchodok majú podľa novely nárok všetci poberatelia dôchodku. Aká bude jeho výška? A v čom je rozdiel oproti doterajšiemu vianočnému príspevku? Trinásty dôchodok dostanú poberatelia všetkých dôchodkových dávok. Celkovo by sa toto opatrenie malo dotknúť 1,4 milióna ľudí. Ak dôchodca poberá len jeden dôchodok, trinásty dôchodok bude v súčasnej priemernej výške daného dôchodku.

  • O KOĽKO EUR VIAC

To znamená, že pre poberateľa starobného dôchodku bude toto prilepšenie predstavovať 460,40 eura, predčasní dôchodcovia by mali dostať 433,20 eura, sirotské dôchodky sú v priemernej výške 137,70 eura, priemerný dôchodok vdov je 263,10 eura, vdovcov 208,80 eura. V prípade stopercentného zdravotného postihnutia invalidov je priemerný dôchodok 380 eur, do sedemdesiatich percent postihnutia je táto suma na úrovni 209,90 eura. Sociálny dôchodok by mal dosiahnuť 255 eur a invalidný dôchodok z mladosti by mal byť vo výške 280,5 eura. V prípade, ak bude mať poistenec nárok na viacero dôchodkových dávok, vyplatí sa len jeden trinásty dôchodok, a to ten, ktorého suma je najvyššia. Z analýzy vplyvov na rozpočet verejnej správy vyplýva, že celkovo sa očakávajú zvýšené výdavky rozpočtu verejnej správy z dôvodu zavedenia a vyplatenia trinásteho dôchodku všetkým poberateľom dôchodkových dávok na úrovni okolo 442,2 milióna eura v tomto roku, na úrovni 477,2 milióna eura v budúcom roku, v roku 2022 by mali dosiahnuť 514,1 milióna eura a v roku 2023 by mali predstavovať 553,3 milióna eura.

  • ZMENY SYSTÉMU

Vianočný príspevok zaviedla ešte prvá vláda Roberta Fica v roku 2006. V priebehu rokov sa systém jeho vyplácania niekoľkokrát menil. Minulý rok bol nastavený tak, aby jeho maximálna výška dosiahla sumu sto eur. Trinásty dôchodok nahradí práve tento doterajší vianočný príspevok, ktorý Sociálna poisťovňa vlani vyplácala len tým penzistom, ktorých dôchodok alebo úhrn dôchodkov dosahoval najviac 658,50 eura.

Kým suma vianočného príspevku klesala s rastúcou výškou dôchodku, trinásty dôchodok bude Sociálna poisťovňa vyplácať v rovnakej výške pri rovnakom druhu dôchodku. Poberatelia všetkých druhov dôchodkov budú trinásty dôchodok dostávať vždy v novembri. Prvýkrát dostanú mimoriadny dôchodok už tento rok. Pôvodne sa mal vyplácať v decembri, ale poslanci o penziách rozhodovali takpovediac na poslednú chvíľu a o trinástych dôchodkoch rozhodli niekoľko dní pred skončením svojho funkčného obdobia v zrýchlenom legislatívnom konaní, čo napokon viedlo prezidentku Z. Čaputovú,  aby požiadala o verdikt ústavný súd.

Trinásty dôchodok nebude mať vplyv na dôchodok z druhého dôchodkového piliera. Nemožno ho totiž chápať ako dávku, ktorá zabezpečuje sporiteľovi pravidelný mesačný doživotný príjem. Ak dôchodkyňa dostáva povedzme starobný dôchodok vo výške 450 eur a k tomu vdovský dôchodok 150 eur, bude mať nárok len na trinásty dôchodok v sume 460 eur. Trináste dôchodky sa budú s výnimkou sociálneho dôchodku a invalidného dôchodku z mladosti financovať z rozpočtu Sociálnej poisťovne.

  • ROZHODNE SÚD

O ďalšom osude zákona môžu takto rozhodnúť sudcovia Ústavného súdu SR. Ich rozhodnutie zároveň zavedie precedens, podľa ktorého by sa mali riadiť budúce pokusy využívať inštitút skráteného legislatívneho konania. Skrátené legislatívne konanie, ktoré sa použilo pri zákone o dôchodkoch, sa má využívať len v mimoriadnych situáciách. Rokovací poriadok parlamentu určuje, že je k nemu možné pristúpiť „za mimoriadnych okolností, keď môže dôjsť k ohrozeniu základných ľudských práv a slobôd alebo bezpečnosti, alebo ak hrozia štátu značné hospodárske škody“.

Ľudovít KUSAL – Karikatúra: Ľubomír KOTRHA, Foto: (se)

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.