Odišiel prezident Michal Kováč

thumbnail

Nekrológ

K histórii Slovenska po novembri 1989 neodmysliteľne patria dátumy 31. december 1992, keď zanikla ČSFR, a 15. február 1993, keď bol v Národnej rade Slovenskej republiky zvolený za prezidenta Michal Kováč. Jeho nedávny skon tak mimovoľne nabáda k zamysleniu sa a k rekapitulácii, akými obdobiami kráčali dejiny Slovenska. Michal Kováč sa narodil 5. augusta 1930 v obci Ľubiša, okres Humenné. Po vyštudovaní Vysokej školy ekonomickej v Bratislave nastúpil do Oblastného ústavu Štátnej banky československej. V rokoch 1965 – 1966 prednášal na bankovej škole v Kube a v rokoch 1967 – 1969 bol námestníkom Živnostenskej banky v Londýne. V roku 1969 ho z Londýna odvolali, v roku 1970 vylúčili z KSČ a preložili na miesto radového bankového úradníka v Štátnej banke československej.   Po novembri 1989 začal Michal Kováč pôsobiť v politike. Ako kandidát hnutia Verejnosť proti násiliu sa stal poslancom Federálneho zhromaždenia ČSFR a v rokoch 1989 – 1991 bol ministrom financií SR.  V máji 1991 sa stal Michal Kováč spoluzakladateľom  HZDS a po parlamentných voľbách v roku 1992 bol zvolený za predsedu FZ ČSFR. V tejto funkcii pôsobil do 31. decembra 1992, keď ČSFR zanikla.  Ako kandidát HZDS bol Michal Kováč 15. februára 1993 v Národnej rade SR zvolený za prezidenta samostatnej SR a inaugurovali ho 2. marca 1993. Obdobie jeho päťročného pôsobenia v úrade hlavy štátu bolo poznačené nedorozumeniami s vtedajším premiérom a predsedom HZDS Vladimírom Mečiarom a v rámci snahy  o diskreditáciu prezidenta bol jeho syn Michal zavlečený do Rakúska.  Na jeseň v roku 1995 navrhlo osemdesiat poslancov HZDS jeho odstúpenie z funkcie prezidenta. Napriek všetkým ťažkostiam Michal Kováč i po snahách o jeho odstúpenie vo funkcii prezidenta SR zotrval a svoje funkčné obdobie ukončil päť rokov po svojom vymenovaní 2. marca 1998, keď odovzdal právomoci vláde SR. Michal Kováč zomrel po dlhotrvajúcej chorobe v stredu 5. októbra vo veku osemdesiatšesť rokov. Česť jeho pamiatke!

Prezident M. Kováč počas svojej politickej kariéry sa postavil na odpor predsedovi vlády V. Mečiarovi z HZDS. Postavil sa proti politickej strane, ktorá ho nominovala do najvyššej funkcie. Rovnako je jeho meno spájané s udelením milosti vlastnému synovi, ktorý bol podozrivý zo spáchania podvodu na vtedajšiu firmu Technopol za 2 milióny korún. Ako otec konal síce správne, aby pomohol vlastnému synovi, otázka je, či mal tak konať ako prezident.

(mab) - Kresba: Ľ. KOTRHA



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.