Progresívci otvorili západný front proti Slovensku

thumbnail

Doma ich protestné trucpodniky nezapôsobili, tak to skúšajú zvonka. Šimečkovci organizujú zahraničnú križiacku vojnu proti Slovensku, proamerická vláda Českej republiky sa na ich nátlak diplomaticky znemožnila, u svojich voličov má rekordne najnižšie preferencie. Susedskému konfliktu usilovne ideologicky podkuruje najvyšší ústavný činiteľ Slovenskej republiky. To je aktuálny obraz  opozičnej „konštruktívnej“ práce pre Slovensko a „nadstraníckej“ prezidentky u nás... Predsedu vlády Slovenskej republiky Roberta Fica, koaličných ministrov a nadpolovičnú väčšinu slovenských voličov poslal predseda českej vlády Petr Fiala za trest do kúta na polienko. Nebude sa predsa baviť s nejakými dezolátmi, ktorí si drzo a najmä samostatne myslia niečo iné, ako má on nadiktované. Stalo sa tak – vo svetle udalostí, aktivít a návštev – na zjavný nátlak slovenských progresívcov či už na straníckej, alebo prezidentskej úrovni. Vládne konzultácie medzi ČR a SR jednoducho nebudú – rozhodol slovenským a bruselským progresívcom politicky nadštandardne ústretový český premiér Fiala. Lebo Robert Fico povedal o dva dni skôr to isté, čo francúzsky prezident Macron. Že (parafrázovane) NATO vyšle vojakov na Ukrajinu. Mimochodom, oficiálne Poľsko verejne potvrdilo, že vojaci NATO už na Ukrajine sú. Poľsko však premiérovi Fialovi neprekáža, naopak, vo vojnovom šialenstve sú Poliaci takpovediac „bratia v zbrani“ s Prahou.

■ POLITOLOGICKÝ KOKTAIL

V Českej republike výrazná menšina reakcií na Fialov postoj k vláde Roberta Fica znela v jakešovskom duchu zo začiatku deväťdesiatych rokov a vtedajšieho delenia ČSFR ‒ „ať si jdou“ alebo „ať táhnou“ ‒ najmä z radov adorantov Pirátov, vládnej strany známej svojím zhovievavým postojom k drogám (aká dojemná zhoda s progresívcami na Slovensku), alebo z tábora nepopulárneho premiéra Petra Fialu, predsedu tamojšej ODS. Niečo ako ideologickej filiálky progresivizmu a ukrohujerstva z Bruselu. Naopak, vyše sedemdesiat percent podpory českých občanov má hnutie ANO  Andreja Babiša, ktorý, mimochodom, priam excelentne v súvislosti s kauzou česko-slovenské vládne konzultácie poslal našich Šimečkovcov či hradnú paniu na smetisko nielen diplomacie, ale aj elementárnej slušnosti.

■ BUBNOVANIE NA VOĽBY

Bývalý český predseda vlády Andrej Babiš v tom má naozaj jasno: „A kto je to Šimečka? Vyslanec Bruselu, tiež pirát. Promigračný zelený šialenec. Progresívne Slovensko a tento človek sú ako naši Piráti. Včera bol tu, dnes je u pani Pekarovej Adamovej,“ povedal Andrej Babiš vo videu na známej sociálnej sieti a dodal:. „Kto to teda je Šimečka? Predseda opozičnej strany. Zaujímavé je, že podobnú politiku robí aj slovenská prezidentka, ktorá tiež pochádza z PS.“ Minister zahraničných vecí Slovenska Juraj Blanár tvrdí, že „robia zahraničnú politiku na štyri svetové strany“. Pripomenul, že česká vláda zrušila len jedno stretnutie. „Jedným dychom dodali, že V4 pokračuje ďalej,“ povedal. Slovensko a Česko majú podľa neho nadštandardný vzťah a rozhodnutie českej vlády na tom nič nezmení. „A nikto nemôže diktovať vláde suverénnej krajiny, ako sa má správať,“ doslova povedal bývalý český prezident Miloš Zeman. Sporom medzi českou a slovenskou vládou predchádzalo stretnutie ministrov zahraničných vecí Slovenska a Ruska. Minister Juraj Blanár si na ňom potriasol rukou s ruským ministrom zahraničia Sergejom Lavrovom. Ako neskôr vysvitlo, stretnutie sa uskutočnilo na žiadosť Ruskej federácie.

■ CENNÉ VZŤAHY

Vzťahy medzi Slovenskom a Českom sú z pohľadu premiéra Roberta Fica  vzácne a cenné. Nevidí preto žiadny dôvod ich zaťažovať rozdielnymi názormi na udalosti, ktoré sa často nedotýkajú spoločného slovenského a českého života. Uviedol to po aktuálnom stretnutí s bývalým českým prezidentom Václavom Klausom. „Náš rozhovor vychádzal z presvedčenia, že kým politici prichádzajú a odchádzajú, národy ostávajú, a takto to určite vnímajú aj občania SR,“ povedal Robert Fico. Václav Klaus poukázal na to, že stretnutie s Ficom plánoval dlhý čas. „Táto náhodnosť aktuality, ktorá sa vyhrotila, skutočne nebola plánovaná,“ skonštatoval. Exprezident ČR Václav Klaus tiež pripomenul, že bol viac ako tri desaťročia v centre slovenských a českých vzťahov a zaslúžil sa o pokojné a mierumilovné rozdelenie Česko-Slovenska. „Súhlasím s premiérom (Ficom ‒ pozn. red. SNN), že česko-slovenské vzťahy sú niečo, čo je v základe vzťahu našich dvoch národov, nesmú byť žiadnou politickou reprezentáciou poškodené,“ zdôraznil český exprezident. Doplnil, že hašterenie konkrétnych politických zoskupení nemôže tieto vzťahy narušiť.

■ AKTIVITY PREZIDENTKY

Prezidentka neochvejne pokračuje v aktívnej podpore „západného frontu“, ktorý otvorili proti Slovensku Šimečkovi a bruselskí progresivisti. Urobila tak najnovšie v náznaku, dosť podobnom vyhrážaniu, najnovšie aj v interview pre britské periodikum Financial Times. V ňom sa vyjadrila kriticky na Ficovu adresu pre jeho snahu o „oslabenie právneho štátu a kontakty s Ruskom“. Nezabudla ho tradične prirovnať k Viktorovi Orbánovi. „Slovensko sa v týchto dňoch dosť často prirovnáva k Maďarsku a zdá sa, že táto vláda si berie určitú inšpiráciu z Maďarska,“ vyjadrila sa pre Financial Times prezidentka. Zašla však aj ďalej. „Tak ako pre každý iný štát EÚ, ak na Slovensku dôjde k závažnému porušeniu zásad právneho štátu, mala by sa uplatniť podmienenosť financovania EÚ,“ povedala pre Financial Times slovenská prezidentka. Teda najvyšší ústavný činiteľ štátu, ktorému už z ústavy vyplýva povinnosť obhajovať prioritne najmä slovenské, a teda aj finančné záujmy našej vlasti.

 

Štefan ZLATOŠ ‒ Foto z vysielania TV



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.