R. Fico o zvýšení podpory pre Maticu

thumbnail

Predseda vlády Robert Fico sa vo svojom najnovšom videu o aktuálnych spoločensko-politických udalostiach na Slovensku venoval aj téme zvýšenia štátnej dotácie pre Maticu slovenskú na rok 2024. Vo svojom príspevku uviedol, že zdroje pre Maticu by sa mohli nájsť v zrušení finančnej podpory pre mimovládnu organizáciu Globsec, ktorá pravidelne poriada v Bratislave bezpečnostnú konferenciu. Na nej sa stretávajú politickí lídri Európske únie, NATO i USA.  Návrh nepodporiť organizáciu Globsecu v Bratislave ako prvá prezentovala Slovenská národná strana. Je prirodzenou ambíciou SNS, aby sa tretí sektor obmedzil vo financiách, a je prirodzené a aj žiaduce aby inštitúcie ako Globsec nemali od štátu ani euro. Vyhlásil to predseda SNS Andrej Danko na tlačovej besede v stredu 13. decembra. „Treba povedať, že Globsec je občianske združenie, ktoré nás z hľadiska štátu stojí státisíce, len na priamej podpore. Minulý rok tam vyšlo zhruba pol milióna z rôznych sektorov," spresnil Danko a dodal, že SNS požiadala na koaličnej rade partnerov, aby sa zastavila akákoľvek podpora Globsecu zo strany štátu.

Podpora Globsecu zo štátnych prostriedkov je teda podľa SNS niekoľko sto tisíc eur. Podľa Globsecu je to len 10 percent ich ročného rozpočtu. Zaujímavosťou je, že sponzormi Globsecu sú o.i. aj americká spoločnosť Google či slovenský Eset. O týchto spoločnostiach SNN pripravujú článok, ako tieto súkromné firmy podporujú niektoré vybrané slovenské médiá (Denník N) a mimovládne organizácie (Konšpirátori.sk), ktoré ovplyvňujú politický diskurz na Slovensku.

"Zvýšenie dotácie zo strany štátu nás teší. Zatiaľ nemáme oficiálne informácie o akú sumu sa jedná. V parlamente poslanci práve rokujú o rozpočte Slovenskej republiky na rok 2024. V kapitole Ministerstva kultúry SR je aj rozpočtová položka pre Maticu slovenskú. Preto čakáme na výslednú sumu. Od roku 2010 (stanovený príspevok na úrovni 1,494 mil. eur) sme nemali ako inštitúcia valorizovaný príspevok štátu, okrem jednorazových rozpočtových opatrení ministerstva financií. Ak by sme počítali infláciu za ostatnú dekádu, Matica by mala mať rozpočet na úrovni takmer 2,4 milióna eur. Štát sme oficiálne požiadali o navýšenie dotácie. Ale chápeme, že stav verejných financií nie je uspokojivý. Veríme však v navýšenie dotácie pre našu ustanovizeň na rok 2024," uviedol pre SNN správca MS M. Smolec.

"Za Maticu slovenskú ďakujem predsedovi vlády za jeho slová o podpore matičnej ustanovizne. Prichádzajú skutočne v pravú chvíľu, keďže pod vplyvom nedávneho prenasledovania zo strany liberálnych síl a s tým spojeného finančného okliešťovania, je Matica slovenská celkovo poddimenzovaná. Aby toho nebolo dosť, zasiahlo nás zvýšenie cien energií, čo nám ešte sťažuje situáciu. Matica si rozhodne zaslúži podporu. Musím zdôrazniť, že v tomto roku sme oslávili 160. výročie založenia Matice slovenskej (1863 - 2023) a pripomínali s ďalšími osobnosťami slovenskej spoločnosti aj zásluhy ustanovizne na novodobej slovenskej štátnosti, ako aj na poli slovenskej kultúry a vedy i národnej emancipácie Slovákov. Štátna dotácia nebola roky valorizovaná, rozhodne potrebujeme financie na rozvojové projekty matičnej vedy, vydavateľstva, práce s mládežou a odborných aktivít v regiónoch," uviedol na margo vyjadrení premiéra predseda Matice Marián Gešper.

Pozrite si vyjadrenie predsedu vlády SR R. Fica na margo zvýšenia rozpočtu pre Maticu slovenskú od minúty 10:10.

 

(pv) - Video: SMER-SSD



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.