Referendum za rodinu je neplatné

thumbnail

Aliancii za rodinu sa nepodarilo presvedčiť polovicu oprávnených voličov, aby podporili ich otázky na ochranu tradičných princípov v živote rodiny. Zúčastnilo sa na ňom len 21,4 percenta voličov. Zo zúčastnených vyše 90 percent odpovedalo na tri referendové otázky ÁNO. Obe strany - teda organizátori aj predstavitelia tzv. LGBTI loby hodnotia plebiscit ako úspešný. "Podľa môjho názoru bola účasť na referende veľmi nízka. Oslavovať môže komunita, ktorá verejne odmietala referendum. Aj na základe kampane, či už pozitívnej alebo negatívnej, ktorá predchádzala jeho konaniu, som predpokladal vyššiu účasť. Je to možno zlomový bod pre Slovensko. Od tradičných, kresťanských hodnôt sa spoločnosť obracia k liberálnejšiemu svetonázoru. Ochranu rodinu však slovenská ústava a zákony dostatočne chránia," uviedol pre Slovenské národné noviny správca Matice slovenskej Maroš Smolec.

Na referende sa v sobotu (7.2.) zúčastnilo 944.674 občanov, ktorí odovzdali 944.209 hlasovacích lístkov, z toho 6074 neplatných. Celkovo je v zozname oprávnených voličov zapísaných 4.411.529 ľudí. Podľa portálu teraz.sk Hana Fábry z iniciatívy Povedzme nie nezmyselnému referendu po zverejnení predbežných výsledkov verejne vyzvala vládu, aby začala riešiť práva homosexuálov. H. Fábry očakáva po referende jasný postoj vlády a parlamentu. "Je potrebné, aby nahlas povedali, že je tu jedna komunita, ktorá nemá rovnaké práva ako ostatní a že je to potrebné riešiť," povedala H. Fábry. Tešil sa aj europoslanec a predseda SaS Richard Sulík so svojím poburujúcim tričkom (viď obrázok TASR, zdroj - www.teraz.sk).SNN.SK_Moderátor RTVS_  vyulgárny Havran_jetotak_editoriál_3.2.2015  Homosexuáli pár minút po neplatnom referende zatrúbili do útoku. Ich vodkyňa Romana Schlesinger uviedla: “Bolo by na čase minimálne zaviesť na Slovensku registrované partnerstvá. To je to, čo je najurgentnejšie, čo by nám najviac pomohlo,” vyhlásila aktivistka za práva LGBT menšiny a teraz už aj politička SaS, strany Sulíka, ktorý organizátorov referenda urazil svojím vulgárnym tričkom: JBM ALIANCIU ZA  RDN.sulík jebem na rodinu

Aliancia za rodinu považuje referendum za úspech. Jej hovorca Anton Chromík konštatoval, že dopadlo úspešne. "Toto referendum dopadlo tak, že 90 percent zúčastnených ľudí hovorí áno rodine, áno otcovi a mame. Tie pocity sú úžasné, pretože je to veľký úspech," konštatoval A. Chromík ktorého teší aj počet zúčastnených ľudí na referende.

 

 


tkáč a kamera - štvorecHorelo...

Marián TKÁČ, predseda MS

V sobotu siedmeho februára sme sa zachovali tak ako stáročia dozadu. Ukryli sme sa do svojich podhorských dolín, prípadne – ako sa vyjadrili niektorí z našich „politikov“ – išli sme s rodinou na výlet a búrku sme prečkali. Presadila sa pasívna verzia našej hymny – spievali sme:  zastavme SA bratia, a nie zastavme ICH bratia. Schovali sme hlavu do piesku!

Stáročia dozadu sa nedajú jednoducho preskočiť. Možno len preto sme tu (a tešíme sa z času načas z hokejových úspechov), že sme nevytŕčali hlavu, keď hrmelo. Svoj štát sme mali (a či ešte aj máme?) len ako keby na skúšku, Štúra poznáme len ako fešáka (ak sa niekomu nepodarí zavesiť na neho „inakosť“), ale nečítame jeho diela, neriadime sa jeho myšlienkami, lebo ich jednoducho nepoznáme. Naša televízia nás k smrti uzabáva, znásilňuje ulicu, do popuku „milujeme Slovensko“, ale zrejme nehrozí ani v Roku Ľudovíta Štúra, aby nám toho Štúra bližšie predstavila trebárs lacným čítaním jeho diel na pokračovanie – stačilo by týždenne päť minút. Ale hej, lacné stojí za figu borovú, z lacného nič neodlejete do vrecka Jánovi, Jožovi či Vilovi. Hovorí nám – a predovšetkým našim (vy)voleným predstaviteľom – niečo jeden zo základných Štúrových životných princípov: hľaďme najprv na seba a až potom na iných?

Nuž, neplatné referendum. Ani nie milión zúčastnených. V jednej dedine začalo horieť. Našli sa nadšenci, ktorí utekali hasiť. Väčšina však – ôsmi z desiatich – nešla. Prečo? Preto, že sa uspokojili s tým, že „u mňa nehorí“? Preto, že si „nechceli zašpiniť ruky“? Preto, že „jedni hovoria tak a iní inak“? Preto, že médiá – a to aj verejnoprávne – odmietli platenú reklamu? (To im niekto „výpadok“ príjmov uhradil? Pretože dnes vás bez peňazí ani „pes neobští“ – to som si nevymyslel ja, to je na 431. strane  Zátureckého zbierky prísloví a porekadiel.)

Účasť na voľbách a referendách by mala byť povinná, resp. v referendách, podobne ako vo voľbách by nemala byť ich „platnosť“ obmedzovaná percentom účasti. Je „mandát“ dvadsiatich a čosi percent menší ako mandát tých, ktorých zvolilo len o čosi viac ako 10 percent voličov v eurovoľbách? A nakoniec: aký má názor ten, kto neprišiel v sobotu k urnám? Je za, alebo proti? Má sa vôbec brať na jeho názor ohľad?


 

kremský AZR3 otázky pre: Petra KREMSKÉHO, hovorcu Aliancie za rodinu

Milión ľudí si želá lepšie podmienky pre rodiny

  • Referendum o ochrane rodiny s otázkami, ktoré formulovala Aliancia za rodinu, sa skončilo podľa zákona s neplatným výsledkom. Sú aj iné interpretácie jeho výsledku?

Referendové otázky podporil takmer milión ľudí, čo je v dejinách Slovenska nevídané. Tešíme sa z tejto občianskej statočnosti ľudí, ktorí sa nenechali odstrašiť znevažovaním, odrádzaním a protikampaňou médií, ktoré vyvolávali v občanoch pocit viny z toho, že využijú svoje právo zúčastniť sa na referende. Chceli by sme sa týmto ľuďom poďakovať za ich odvahu a statočnosť, ako aj tisíckam našich dobrovoľníkov, ktorí sa zasadzovali za dobrú vec.

  • Luca Volonté z Talianska, zastupujúci okrem iného aj hnutie CitizenGo, už pred dvomi týždňami v Bratislave povedal, že v tomto referende nikto neprehrá. Takže plebiscit bol síce neplatný, ale vo svojej podstate vlastne úspešný.

Je nám ľúto, že neprišlo viac ľudí, ale referendum je úspešné už v tom, že sa otvorila diskusia o rodine, manželstve a sexuálnej výchove, v ktorej by sme radi pokračovali. Veríme, že verejnosť, médiá, politici budú otvorení vecnej, férovej a konštruktívnej diskusii o týchto témach.

  • Obdobie pred referendom poukázalo na obrovskú neznášanlivosť v spoločnosti ‒ ako podľa Aliancie za rodinu ďalej, aby sa táto animozita obrusovala a vedeli by sme tu spolunažívať vo väčšom pokoji?

Veríme, že pocit ohrozenia na strane odporcov referenda pominie a budú ochotní a otvorení konštruktívnej diskusii. Slovensko sa musí stať opäť krajinou pre ľudí, ktorá sa snaží vytvoriť čo najlepšie podmienky na život pre všetkých svojich obyvateľov, najmä pre rodiny, ktoré sú základnou životodarnou bunkou spoločnosti.

Zhováral sa Ivan BROŽÍK  Foto: archív SNN



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.