Reinkarnácia Československa?

thumbnail

Oplakávači Česko-Slovenska stále ronia krokodílie slzy za spoločným štátom. Existujú viaceré politické, spoločenské združenia, organizácie tretieho sektora i menšie občianske hnutia, ktoré sa ani po štvrťstoročí nevyrovnali so zásadným historickým míľnikom v dejinách slovenského národa – so vznikom demokratickej Slovenskej republiky 1. januára 1993. Preto sa usilujú spolupracovať s mnohými podobnými spolkami v Českej republike. Ich činnosť ústi do aktivít na obnovenie Česko-Slovenska. Po analýze Slovenských národných novín môžeme pokojne konštatovať, tieto iniciatívy totálne prepadli. Našťastie!

V lete 2014 priniesol bulvárny denník Nový čas ohromujúci titulok: Spasí legendárne označenie našich podnikateľov? Značka Made in CzechoSlovakia je späť! Za touto aktivitou stála dokonca štátna EXIM banka, zriadená na Slovensku zo zákona, a Česká exportná banka. Mala to byť pomoc obom bývalým bratským krajinám pri vývoze produktov do zahraničia, kde ich partnerom aj obyvateľstvu samostatné štáty Slovensko a Česko nič nehovoria. Označenie Made in CzechoSlovakia sa možno aj objavilo pri výrobkoch spojených s energetikou či potravinárskym priemyslom. Nový čas si vtedy neodpustil komentár: U strednej a staršej generácie vyvoláva značka Made in CzechoSlovakia príjemné spomienky a nostalgiu.  Dnes  je evidentné, že tento médiami výrazne propagovaný marketingový ťah sa neujal. Priznala to samotná banka, ktorá uviedla informácie na pravú mieru: „Vzhľadom na nesprávnu, resp. neúplnú interpretáciu uvedenej informácie vo vtedajších  médiách sme odvtedy pri viacerých príležitostiach vysvetľovali, že výrok Značka Made in CzechoSlovakia ožíva iba symbolicky vyjadruje spoluprácu českých a slovenských exportérov,“ uviedla pre SNN Danica Sodomová z EXIM banky.

■ PETIČNÁ INICIATÍVA

Za obnovenie Česko-Slovenska vznikla v Čechách a na Slovensku vo februári 2015 petícia Za zjednotenie Československa vo forme federácie alebo konfederácie. Svoj podpis môžu pod petíciu online umiestniť Česi a Slováci na samostatných webových adresách.

ceskoslovensko_4-kopia„Jej cieľom je dosiahnutie referenda, v ktorom by sa občania oboch krajín mohli slobodne rozhodnúť, či si prajú obnovenie spoločného Československého štátu (...) Hlavnou motiváciou je napravenie  chyby z roku 1992, keď bola účelovo a z politických dôvodov rozbitá dobre fungujúca republika, a niežeby by bolo toto rozhodnutie potvrdené v referende,“ píše sa na webovej stránke, za ktorou stojí iniciatíva Československo 2018. Iniciátori vychádzali z ankety Českej televízie, podľa ktorej si až sedemdesiat percent Čechov a štyridsať percent Slovákov želá spoločný štát. Podľa prieskumu veľká časť obyvateľov oboch krajín stále považuje rozdelenie za chybu a nesúhlasili by s ním, ak by sa uskutočnilo hlasovanie. Aj slovenská agentúra MVK v roku 2015 vykonala prieskum, kde sa údajne za Česko-Slovensko vyjadrilo až 41,7 opýtaných (24,3 rozhodne ÁNO, 17,4 skôr ÁNO). Po dvoch rokoch zbierania podpisov za obnovu spoločného štátu Čechov a Slovákov ju na Slovensku podpísalo len 131 osôb.

■ PODPRAHOVÉ AKTIVITY

K myšlienke reinkarnácie spoločného štátu Čechov a Slovákov aktívne prispievajú protislovenskí novinári i politici, ktorí, žiaľ, dostávajú v médiách hlavného prúdu vrátane verejnoprávnej RTVS priestor, akoby boli jediní múdri na celom Slovensku. Za všetkých stačí spomenúť moderátora relácie Večera s Havranom na RTVS M. Havrana alebo bývalú predsedníčku vlády I. Radičovú. Okrajovo vplyvných, ako sú Š. Hríb či niektorí mienkotvorní redaktori denníka SME a N, spomínať ani nebudeme.

Zaujímavá v tejto súvislosti je aj iniciatíva Slovenského národného múzea pod názvom 100 rokov od vzniku Československa. Podľa tlačovej správy na webovom sídle múzea ide o aktivitu „predstaviteľov popredných kultúrnych inštitúcií Českej a Slovenskej republiky, ktorí sa dnes pri príležitosti spoločného zasadnutia vlád Slovenskej a Českej republiky stretli v Bratislave na pôde Slovenského národného múzea, aby podpísali Memorandum o spolupráci pri príprave akcií pripomínajúcich 100. výročie založenia spoločného štátu Čechov a Slovákov.“ Do osláv sa zapoja Slovenské národné múzeum, Slovenská národná galéria, Národní muzeum, Moravské zemské muzeum, Slezské zemské muzeum a Vojenský historický ústav Praha.

Slovenský rozhlas sa prostredníctvom svojho moderátora relácie K veci nedávno tiež pridal k podprahovej propagácii česko-slovenskej myšlienky. Pri diskusii, koľko stojí slovenskú ekonomiku deň voľna – štátny sviatok privítal návrh na zrušenie štátnych sviatkov Dňa Ústavy Slovenskej republiky a Sedembolestnej Panny Márie. Neodpustil si poznámku, že možno niektoré dni voľna pribudnú, napríklad oslavy Česko-Slovenska...

Maroš SMOLEC – Ilustrácia Andrej MIŠANEK

Viac čítajte aj:

Spomienka na  nevydarené manželstvo

Plač za spoločným štátom Čechov a Slovákov



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.