SLOVO O SLOVENSKU - SNN 37

thumbnail

Ja sa síce všeobecne ničoho veľmi nebojím, no predsa len sa dosť obávam o budúcnosť vlastného okolia. Ako vravel aj napísal Ľudovít Štúr: „Postať nám je dobrá, na nej vieme držať zem, len nám treba ľudí vzdelať, dať im to všetko, čo treba, aby mohli nielen do kostola, ale aj do úradu chodiť...“

Nuž, obávam sa, že ani do kostola, ani do úradu Slovač chodiť tak skoro v dostatočných počtoch nebude. Chodí azda po nákupoch, zatiaľ skôr záhradných potrieb, onedlho možno, nedajbože, aj záhadných sebaobranných pomôcok či potrieb. Nikto z bežných Slovákov si zrejme nekúpi stíhačku či bombardér, stačí, ak by niekto vykopal na záhrade akékoľvek pozostatky nemeckej či sovietskej okupácie. Lebo aj také sme tu mali. Ak na to upozornia slovenskí historici, zrazu sú naše noviny citované takmer ako nepriateľské voči demokracii.

Lenže práve naopak, my upozorňujeme na hlúposť ľudí, čo sa chvália tým, že poznajú dejiny a históriu, no veľmi často ju prekrúcajú. Tu treba povedať, že ak niekto má hoci aj akademický titul, no nie je schopný argumentačne diskutovať, asi je buď slabý historik, alebo dosť chorý človek...

Chorých interpretačných hlasov je veľa. Môžeme s nimi polemizovať, ale môžeme s nimi aj spoločne premlčať ich hlúpe somárstva. Som hrdý na to, že v tomto týždenníku som sa dočítal fakty aj analýzy o tom, čo sa dialo pre desiatkami rokov pri porážke fašizmu i boľševickej totality. Som smutný z toho, že vedecké kruhy platené štátnym rozpočtom pri tohtoročných okrúhlych výročiach buď mlčali, alebo pustili do sveta nehorázne bludy. Mýty bez faktov z dielne tiež vedeckej obce mi predkladajú pred mikrofón, ktorý azda niekto vo verejnoprávnom elektronickom médiu zdvihne a spolu sa spýtame: Prečo klamete?! Kto vás živí?! Je vám dobre?! Chápete, že vraždíte budúcnosť vlastného potomstva?! Nuž, azda... Je tam niekto, čo nielen vie, ale aj odpovie?!

Roman KALISKÝ-HRONSKÝ



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.