ZMIERENIE ako princíp spolužitia

thumbnail

Matica slovenská ako vrcholná národná, vzdelávacia a kultúrna ustanovizeň, ktorá má pevné zakotvenie, prichádza so slovenskými vlasteneckými spolkami s vyhlásením: „Chceme využiť sedemdesiate výročie antifašistického odboja hrdinských vojakov Slovenskej armády a partizánov v Slovenskom národnom povstaní k tomu, aby sme požiadali celý národ, Slovenky a Slovákov o vzájomné zmierenie. Nechceme, aby najmä nezodpovedné protislovenské médiá zneužívali povstanie na to, aby ho vedome stavali proti prvej Slovenskej republike. Veď základnou bojovou silou povstania bola podstatná časť regulárnej Slovenskej armády. Táto tendencia vychádza z importu, je slovenskému uvažovaniu, ktoré je skôr kresťansky dostredivé, cudzia.

Hľadajme pokoj duší a ochotu byť kritickí voči chybám, ktoré sme sa ako národ aj počas tejto oslobodzovacej vojny dopustili. Mali by sme vyjsť z tohto procesu mravne silnejší a odolnejší, ako národ zomknutejší. Vysoko si vážime všetky obete v povstaní i kredit, ktoré získalo v Európe ako druhé najväčšie protifašistické povstanie po odboji v Juhoslávii. Obaja vojaci, neskôr aj partizáni Vladimír Mináč a Roman Kaliský ako prirodzené autority slovenského národa vyslovili názor, že nešli do slovenskej vojny bojovať proti vlastnému štátu, ale za slobodu Slovákov proti okupačným nacistickým vojskám! V duchu odkazu týchto antifašistov žiadame, aby každý v tichu svojej duše našiel mier a zmierenie, aby sa Slováci v 21. storočí mohli sústrediť na budovanie svojho nezávislého a demokratického štátu ‒ dvadsaťjedenročnej dospelej Slovenskej republiky.

Nech naša slobodná republika prekvitá a nech život v nej je šťastím pre jej občanov, ktorí sa nebudú báť prejavovať spontánne vlastenectvo a svoj hlboký vzťah k vlastnému štátu, ako to spontánne robia všetky dospelé európske národy.

Jozef ŠIMONOVIČ, 1. podpredseda MS

Drahoslav MACHALA, člen Predsedníctva MS



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.