Srbsko oceňuje principiálnosť Slovenska

thumbnail

Návšteva premiéra Pelegriniho v zornom uhle srbských médií. Návšteva slovenského premiéra Petra Pelegriniho v Belehrade 30. mája 2019 potvrdila dobré vzájomné vzťahy dvoch blízkych slovanských krajín. Svedčia o tom okrem iného aj reakcie srbských médií, ktoré pripomenuli principiálny postoj slovenskej diplomacie k štátnej celistvosti Srbskej republiky. Srbské médiá taktiež široko prezentovali prejav podpory premiéra Pelegriniho, ktorý sa vyjadril explicitne aj k najnovšej kríze vyvolanej dočasnými orgánmi juhosrbskej oblasti Kosovo a Metochija.  Pred Palácom Srbija v Belehrade, kde sa podľa zaužívaného srbského protokolu odvíjajú oficiálne privítania  vysokopostavených zahraničných návštev, zaznela opätovne štátna hymna Slovenskej republiky, tentoraz na počesť premiéra Pelegriniho. Program jeho jednodňovej návštevy bol bohatý. Premiér v rámci neho absolvoval stretnutie s prezidentom Aleksandrom Vučićom, ministrom vnútra Nebojšom Stefanovićom a najviac času strávil rokovaním so svojím náprotivkom ‒ premiérkou Annou Brnabićovou, s ktorou spoločne otvorili aj Srbsko-slovenské hospodárske fórum.

POTVRDENIE PARTNERSTVA

Srbské médiá o udalosti pomerne obšírne informovali. Za najvýstižnejšie zhrnutie nielen tejto udalosti, ale aj významu Slovenska pre dnešné Srbsko možno považovať výrok premiérky Anny Brnabićovej, ktorá uviedla: „Nemáme mnoho priateľov a partnerov, akým je Slovensko.“ Podľa Brnabićovej vzťahy medzi oboma krajinami sú dobré, priateľské, čo sa stále viac odráža aj v hospodársko-ekonomickej spolupráci, na rozširovanie ktorej sa obe krajiny v budúcnosti zamerajú. Podľa štatistiky sa celkový hospodársky obrat za minulý rok vyšplhal na päťstošesťdesiatšesť miliónov eur, čo predstavuje zvýšenie o desať percent oproti roku 2017. Za jedinú otvorenú otázku označila premiérka Brnabićová problém srbského dlhu voči Slovensku, ktorý sa však doriešil práve počas návštevy premiéra Pelegriniho. Slovensko veľkorysým gestom časť dlhu odpustilo s tým, že vrátená čiastka 7,2 milióna dolára sa podľa premiéra použije na podporu slovenskej menšiny v zahraničí. Obaja štátni predstavitelia sa pritom zhodli, že národnostné menšiny v oboch štátoch sú jedným zo spoločných spojív, pričom konštatovali spokojnosť so zabezpečeným štandardom pre rozvoj či už slovenskej menšiny vo Vojvodine, alebo srbskej komunity na Slovensku, ktorej Slovenská republika oficiálne priznala status národnostnej menšiny v roku 2010. Anna Brnabićová poďakovala Slovensku za pokračujúcu podporu Srbska na ceste do európskej integrácie. Rovnako  poďakovala za zásadný postoj v otázke podpory územnej celistvosti Srbska. Srbské médiá citovali aj vyjadrenia Petra Pelegriniho, ktorý konštatoval dobré medzištátne vzťahy, ako aj spoločný záujem na posilnení spolupráce a prepojení budúcnosti v zjednotenej Európe. Potvrdil, že Slovensko urobí všetko pre to, aby Srbsku pomohlo na tejto náročnej ceste. Na margo ekonomickej spolupráce uviedol, že Srbsko je  najvýznamnejším partnerom Slovenska na západnom Balkáne, ale táto spolupráca má potenciál na ďalšie prehlbovanie.

■  OHLASY Z MÉDIÍ

Mienkotvorný srbský denník Politika využil príležitosť a priniesol svojim čitateľom krátky rozhovor so slovenským premiérom, v ktorom sa ho redaktorka Biljana Mitrinovićová pýtala na otázku postoja k formovaniu ozbrojených síl Kosova, na to, prečo EÚ nie je vstave postaviť sa proti porušovaniu medzinárodného práva v tejto otázke, ale aj na otázky vzájomných hospodárskych vzťahov, otázky menšinovej politiky či stanoviska V4 na migrantskú problematiku. Premiér okrem iného v rozhovore zdôraznil, že Slovensko bude vždy jednoznačne vystupovať proti jednostranným riešeniam v kosovskej otázke. Vo veci migrantskej krízy sa podľa Pelegriniho ukázalo, že nekontrolované otváranie hraníc a navrhovaný systém kvót nie sú rozumnými alternatívami.  Verejnoprávna Rádiotelevízia Srbska (RTS) okrem pozitív neobišla ani tienistú stránku v podobe problému so zamestnávaním pracovnej sily zo Srbska, ktorá zbytočne zaťažila inak bezproblémové vzájomné vzťahy. Zároveň však v reportáži odznela aj reakcia premiéra Pelegriniho, že slovenská vláda podnikla opatrenia zamedzujúce exploatácii srbských občanov ako lacnej pracovnej sily s garanciou rovnakých platov, ako majú občania SR. Vzhľadom na skutočnosť, že sa návšteva slovenského hosťa v Belehrade uskutočnila len dva dni po poslednom výraznom vyhrotení vzťahov na línii Belehrad ‒ Priština, srbské médiá široko citovali vyjadrenia nášho premiéra ku kosovskej otázke a zvlášť reakcie priamo na posledné udalosti. Podľa médií Peter Pelegrini zdôraznil, Slovensko nemá v úmysle zmeniť svoje stanovisko k jednostranne vyhlásenej nezávislosti Kosova. Slovensko je za dialóg, ktorý však musí byť podmienený tým, že aj druhá strana musí plniť všetky záväzky vyplývajúce z dosiahnutých dohôd. Vyslovil pritom  znepokojenie nad nedávnymi incidentmi zastrašovania kosovskej polície na severe Kosova a Metohije, pričom vyjadril presvedčenie, že Priština nebude opakovať provokácie, pretože neprispievajú  k upokojeniu situácie.

Martin JARINKOVIČ - Foto:  internet - zdroj: TASR

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.