Stupňujúce útoky proti ustanovizni

thumbnail

Médiá hlavného prúdu sa snažia z matičiarov vyrobiť extrémistov. „Národná kriminálna agentúra Prezídia Policajného zboru uvedený prípad naďalej preveruje a do dnešného dňa neboli zistené také skutočnosti, na základe ktorých by mohlo byť podľa Trestného poriadku začaté trestné stíhanie,“ uviedol pre Slovenské národné noviny hovorca policajného prezídia Martin Wäldl. Pýtali sme sa, či NAKA, ktorá preverovala Maticu slovenskú v súvislosti so šírením videodokumentu Bez 14. marca, už ukončila preverovanie. Čiže skutok, hoci si to niekto prial, aby sa stal, sa jednoducho nestal. Uvidíme, či o tom budú informovať médiá, ktoré sa v preverovaní národnej ustanovizne priam vyžívali.

Matica slovenská sa v posledných mesiacoch stala terčom nevyberaných mediálnych útokov. Organizátori tohto mediálneho lynču sú médiá tzv. hlavného prúdu – ako Denník N, denník SME a postkomunistická Pravda. Aktívne sa na tejto kampani podieľa aj verejnoprávna RTVS platená z našich daní a koncesií. Nedávno svorne útočili na Maticu kvôli videodokumentu. Najnovšie z dôvodu, že na Národnej slávnosti Devín 2017 jej organizačne pomáhali mládežníci z občianskeho združenia Slovenskí branci.

  • POLÍCIA V MATICI

Video Bez 14. marca vychádzalo z premisy, čo by sa stalo, ak by sa dejiny počas prvej Slovenskej republiky vyvíjali inak ako v skutočnosti.  Nebolo žiadnym spôsobom negatívne voči ktorejkoľvek rasovej, náboženskej alebo národnostnej menšine na Slovensku. Od začiatku jeho autori tvrdili, že ide o publicistický žáner, nie vedecký výstup. Matica dokonca video neobjednávala, ani nefinancovala, len zdieľala na svojom YouTube kanáli TV MATICA. Napriek týmto skutočnostiam takmer päť dní trvala negatívna kampaň. Zapojili sa do nej i politici aj špeciálny prokurátor. Špeciálna policajná jednotka preverila výrobu tohto filmu priamo v priestoroch Matice slovenskej v Bratislave. „Dňa 13. apríla navštívili Maticu dvaja mladí vyšetrovatelia a pýtali sa na autorov dokumentu. Boli slušní,“ uviedol pre SNN tajomník Matice slovenskej a historik P. Mulík. Hneď v ten deň sa ozvali redaktori RTVS, s otázkou či skutočne NAKA preverovala Maticu. Odkiaľ získali obratom túto informáciu? Kto z polície vynáša citlivé tvrdenia počas úkonov vyšetrovania? Následná medializácia mala jednoznačne ovplyvniť policajné orgány, „aby to Matici poriadne spočítali“. Vyšetrovatelia sú zo zákona nezávislí. A priania tejto skupinky slovenských médií sú im evidentne ukradnuté.

  • BRANCI NA DEVÍNE

Matica slovenská pri tohtoročnej organizácii Národnej slávnosti na Devíne 22. apríla využila nezištnú pomoc občianskeho združenia Slovenskí branci. Ide o  mladých mužov a dievčatá, ktoré sa venujú branným aktivitám a považujú za najaktívnejšie pronárodné združenie mládeže. Slovenské médiá, RTVS nevynímajúc, nasadiac si neviditeľný sudcovský talár ich už odsúdili a považujú za  extrémistov. A Maticu slovenskú začali obviňovať zo spolupráce s radikálmi. Matica je nadstraníckou organizáciou. Pri dohode o spolupráci preverovala predovšetkým nadstraníckosť tohto mládežníckeho združenia. Akékoľvek informácie o sklone k extrémizmu týchto mladých ľudí nezistila. Niektoré médiá však zverejnili, že údajne ide o združenie, ktoré monitoruje Slovenská informačná služba (SIS). Rovnako vraj Ministerstvo vnútra SR (MV SR) toto združenie eviduje ako problémovú organizáciu. Matica slovenská nedisponuje žiadnymi spismi SIS ani zoznamami MV SR, a teda ani informáciami, že má ísť o extrémistov. Dosiaľ nespáchali žiaden trestný čin ani priestupok.

„Pravda je silná bylina, vždy vyjde najavo. Ak už aj NAKA zatiaľ pochopila, že slobodne vyjadrovať svoje názory a pritom nikomu neubližovať nie je trestný čin a ani prečin, treba len pokrútiť hlavou nad stanoviskami médií i niektorých politikov. Zmysel Matice je naozaj aj v otváraní tém a v slušnej diskusii o všetkom, čo nás trápi,“ uviedol v tejto súvislosti pre SNN predseda Matice M. Tkáč. Mnohým starším Slovákom a Slovenkám uvedné praktiky pripomínajú tvrdé päťdesiate roky, kde komunisti lživo obvinili nepohodlné osoby a zničili im tým život. A to sa deje dnes aj vo vzťahu k Matici slovenskej.

Maroš SMOLEC – Karikatúra: Andrej MIŠANEK



6 Komentárov

  • Wenger

    Pan Hyzny, v prvom rade by som Vam odporucil osobne stretnutie s tymi, ktorych posudzujete. Ja som sa stretol so Slovenskymi brancami osobne a mam z nich len tie najlepsie dojmy.
    Vase tvrdenie "Osobne považujem za extrémizmus už to, že si niekto oblečie vojenskú uniformu a pochoduje mestom pod "svojou vlajkou" v čase, keď moja vlasť nie je vo vojnovom konflikte s inou krajinou a zároveň daná osoba nie je predstaviteľom regulérnej armády." povazujem za vrcholne detinske. Vytvarate strasiakov tam, kde nie su. Ak by sme brali Vase tvrdenie doslovne, potom aj "duhove pochody" v uniformach "s holymi zadkami" pod duhovou zastavou je tiez extremizmus. Tento Vami kvalifikovany extremizmus, vsak podla mediokracie v pripade duhovych pochodov extremizmom nie je, ale je iba "pravom na pejavenie osobneho zivotneho postoja". Je pravda, ze nie sme v otovorenom ozbrojenom konflikte, no v skutocnosti sme vo vojne. Sme vo vojne informacnej, psychologickej a hospodarskej. A len zaslepenec to nevidi. Tieto typy vojen rovnako ako otvorena vojna pouzitim nicivych zbrani ma na svedomi mnozstvo zivotov. Ockovanie, chemtrails, chemicke potraviny, "obchod s rakovinou" farmaceutickych firiem, maju u nas tisice obeti, akurat sa o nich nerozprava. Prebieha ticha genocida slovenskeho naroda a toto je impulzom pre mladych ludi, ako Slovenski branci, ktorym tento stav veci nevyhovuje. Chapem, ze ludia vashu typu maju z nich strach. Oragnizovane spolocenstvo shopne a odhodlane pouzit silu pri obrane prav naraoda, pri obrane obycajnych ludi, budu vzdy trnom v oku vstekych parazitickych systemov a ich mentorom a prisluhovacom, vratane toho nasho sucasneho.

    • Matúš Hyžný

      Váž. p. Wenger,

      podľa Vás vytváram strašiakov tam, kde nie sú a pritom veríte hoaxom typu "chemtrails" a podobne... To predsa Vy tvrdíte, že sme vo vojne, takže z môjho pohľadu tých strašiakov vytvárate Vy. Navyše ma poučujete o tom, ako vyzerá vojna a zároveň reativizujete pojem uniforma tým, že vojenskú rovnošatu prirovnávate k "holým zadkom"... Vo Vašich očiach som zaslepenec ja a v mojich vlastných ste zase zaslepenec Vy, keďže ste presvedčený o takom dríste ako je "tichá geonocída slovenského národa".
      A poprosím Vás, netvrďte o mne niečo, čo som nepovedal, resp. nenapísal. O strachu zo Slovenskích brancov v mojom príspevku nebolo ani slovo.

      S pozdravom
      Váš "detinský zaslepenec"
      Matúš Hyžný

  • Matúš Hyžný

    Váž. p. Smolec,

    Slovenskí branci sú typickou polovojenskou organizáciou. Z dejín Vám nemusím pripomínať, kam sa dostane štát, v ktorom funguje viac ako jedna armádna zložka. Ak považujete šírenie militarizmu prostredníctvom týchto "mládežníkov" za normálnu vec, je to Váš názor. Ale ak Matica slovenská ako inštitúcia po "preverovaní informácií" o sklone k extrémizmu týchto mladých ľudí nič nezistila, tak niečo nie je v poriadku so samotnou Maticou. Osobne považujem za extrémizmus už to, že si niekto oblečie vojenskú uniformu a pochoduje mestom pod "svojou vlajkou" v čase, keď moja vlasť nie je vo vojnovom konflikte s inou krajinou a zároveň daná osoba nie je predstaviteľom regulérnej armády.
    Vo svojom príspevku navyše miešate hrušky s jablkami. Prejavy extrémizmu a dopustenie sa trestnej činnosti sú dve odlišné veci, ktoré navzájom nemusia súvisieť. Ak niekto v čase oficiálneho mieru vychádza do ulíc doslova so zbraňou v ruke s tým, že ide brániť svoju vlasť pred vyfabulovaným agresorom, prejavuje sa podľa môjho názoru extrémisticky.
    Od Matice slovenskej by som čakal jasne vyhranený postoj voči čomukoľvek, čo zapácha militarizmom. Slovenskí branci smrdia militarizmom na sto honov...

    S pozdravom
    Matúš Hyžný

    • Frantisek Rýchly

      Váž p. Matúš Hyžný.

      Dúfam, že Vám rovnako vadí aj militarizmus našej súčastnej hlavy štátu.

      • Matúš Hyžný

        Nuž po pravde, nevšimol som si, že by sa súčasná hlava štátu obliekala do vojenskej uniformy a pochodovala po mestskej promenáde...

        • Marek Bratský

          Napr. ani americkí prezidenti sa neobliekajú do uniforiem a nepochodujú po promenádach a doteraz najviac vojen a ozbrojených konfliktov spôsobili práve oni. Ešte jedna otázka na Vás. Prečo ste tu? Vyššie tvrdíte, že neveríte rôznym "teóriám", no napriek tomu, že im neveríte, ani o nich v podstate nič neviete, máte potrebu ich komentovať. V odbornej praxi sa tomuto "fenoménu" hovorí obsedantno-kompulzívna porucha.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.