V Nitre sme si pripomenuli našich vierozvestcov

thumbnail

Matica slovenská bola jedným zo spoluorganizátorov Cyrilo-metodských slávností. Minulý víkend sa v Nitre uskutočnili tradičné Cyrilo-metodské slávnosti, zavŕšené tradičnou svätou omšou. Jedným zo spoluorganizátorov bola aj Matica slovenská. Svojimi aktivitami tak prispela k bohatému kultúrnemu programu. Tohtoročné slávnosti sa začali už piatok 3. júla otvorením výstavy v priestoroch Ponitrianskeho múzea, ktorej téma bola venovaná Nitre a svätému Metodovi na poštových známkach v exponátoch a publikáciách predsedu Klubu filatelistov 52-51 pri Dome Matice slovenskej v Nitre MVDr. Milana Šajgalíka.  Súčasťou výstavy bolo aj uvedenie príležitostnej poštovej známky, ako i tvorivá dielňa pre deti a dospelých. Nitrianski filatelisti predstavili svoje expozície aj v priestoroch katedrály – Baziliky sv. Emeráma. V ten istý deň sa priestoroch Nitrianskeho hradu odštartovala výstava Stopy sv. Cyrila a Metoda v Nitrianskom kraji. Na podujatí sa zúčastnili aj politici na čele s premiérom I. Matovičom a predsedom NR SR B. Kollárom.

  • PÚTNICI V NITRE

Na druhý deň, v sobotu ráno 4. júla, sa program začal stretnutím pútnikov pri Kostole sv. Michala archanjela v Dražovciach. V jeho priestoroch sa uskutočnila výstava Domu Matice slovenskej v Nitre, ktorá predstavila pokračovateľov cyrilo-metodského diela – svätých sedmopočetníkov. Následne sa pútnici presunuli po Cyrilo-metodskej ceste k Nitrianskemu hradu. Na tradičnom Nitrianskom jarmoku sa predstavili žiaci ZUŠ J. Rosinského v Nitre. Okrem živej razby odznakov našich vierozvestcov stvárnili aj známe osobnosti z veľkomoravského obdobia. Pre pútnikov z celého Slovenska bola tiež sprístupnená 3D pustovňa Zoborského kláštora zo 17. storočia. Pod Nitrianskym hradom sa uskutočnil historický festival Pribinova Nitrawa.

Vyvrcholením Cyrilo-metodských slávností bola slávnostná svätá omša 5. júla na Svätoplukovom námestí v Nitre, ktorú v priamom prenose odvysielala verejnoprávna RTVS. Počas liturgie nitriansky sídelný biskup Mons. Viliam Judák slávnostne uviedol a požehnal poštovú známku k 1150. výročiu ustanovenia sv. Metoda za panónskeho a veľkomoravského arcibiskupa.

Popoludnie patrilo našim matičným folkloristom. Na podujatí pod názvom Matičný folk(o)lor sa predstavila pestrosť tradícií a folklóru Nitry a okolia. V rámci programu, ktorý bol súčasťou koncertov nitrianskych umelcov na podporu kandidatúry Nitry na titul Európske hlavné mesto kultúry 2026, sa predstavil iba zlomok matičných folkloristov z okresov Nitra, Šaľa, Zlaté Moravce a Topoľčany. Tohtoročný výber programu mal lokálny charakter. Ako prvé sa predstavili zachované detské ľudové hry a tance, príbehy z Močenka a Branova, nepôvodné tance s tanečnými prvkami zo širšieho okolia v podaní Folklórneho súboru Sečkár. Baladami z Nity a okolia návštevníkov do atmosféry stredoveku preniesol jokulátor Robert Žilík v hudobnom sprievode ninery. Známa Folklórna skupina Tradícia pobavila bohaté publikum svojimi tradičnými tancami a piesňami z Dražoviec. Záver matičného folklórneho programu patril navzájom prepojeným a ovplyvňovaným telesám ‒ Folklórnej skupine Drienka a Gajdošským trogárom, v ktorom predstavili gajdošské tradície Slovenska a tradície a piesne Nitry a okolia.

  • MATIČNÝ PRÍSPEVOK

Matica slovenská znovu ukázala, že napriek kritike ministerky kultúry Natálie Milanovej má stále svoje opodstatnenie. Ako jeden zo spoluorganizátorov týchto slávností obohatila svojím účinkovaním kultúrny program. Jej úlohou je upevňovať zdravé slovenské vlastenectvo a tradície, ktoré po celé stáročia formovali slovenský národ. Cyrilo-metodská tradícia nie je výnimkou. Okrem toho, že  patrí medzi hlavné kresťanské a duchovné dedičstvo našich predkov, je aj štátotvorným odkazom Veľkej Moravy. Vďaka solúnskym bratom po prvýkrát pápežská kúria svojím rozhodnutím uznala našich predkov za svojbytný národ. Na toto nesieme nikdy zabudnúť. Na istý čas sme sa stali rovnocenným partnerom vtedajších európskych mocností. Zásluhou kráľa Svätopluka sa Veľká Morava stala dominantným štátnym útvarom v strednej Európe. Cyrilo-metodský odkaz prežil aj zánik Veľkej Moravy. V novom Uhorskom kráľovstve naši predkovia uchovali dielo našich vierozvestcov. Vďaka tomu si slovenský národ po celé stáročia dokázal zachovať svoje národné bytie. Nebolo to však ľahké. Nástupom neľútostenej maďarizácie sa potierali akékoľvek prejavy slovenského vlastenectva. Vďaka štúrovskej generácii sa slovenský národ postupne oslobodil spod maďarského útlaku. Vznikom Československej republiky sa postupne Slováci sformovali na štátotvorný národ. Vyvrcholením národno-emancipačného úsilia bol vznik samostatnej a demokratickej Slovenskej republiky prvého januára 1993. Je dobré, že naša ústava nezabúda na štátotvorný odkaz Veľkej Moravy.

Matej MINDÁR – Foto: internet

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.