Vládna kríza sa skončila. Dokedy?

thumbnail

Mesiac dlhá koaličná kríza, počas ktorej, nefungovala vláda a parlament tak akoby mali sa skončila 1.apríla vymenovaním vlády Eduarda Hegera. Premiéra poverila zostavením novej vlády prezidentka Z. Čaputová. Ten tak vykonal za pár hodín, nakoľko sa koalícia napokon dohodla len na odchode premiéra I. Matoviča na funkciu ministra financií E. Hegera. Ostatní ministri, ktorí podali demisiu za SaS sa vrátili do vlády. OĽaNO vymenilo však ministra zdravotníctva, ktorým sa stal vojak z povolania V. Legvarský. Jedine Sme rodina nenominovala svojho kandidáta na post ministra sociálnych vecí a rodiny. M. Krajniak sa rozhodol do vlády nevrátiť. Táto rošáda nateraz upokojila emócie koaličných partnerov. Otázka je však, dokedy...

Médiá i politológovia sa zhodli na tom, že pokiaľ sa opäť predseda OĽaNO I. Matovič nepoháda s predsedom SaS R. Sulíkom. Obaja zastávajú ekonomické kreslá vo vláde, čiže konflikt môže opätovne nastať. Uvidíme ako ho dokáže potierať nový premiér E. Heger. Tak čo tak, Slovensko má staronovú vládu. V podstate musel zo svojej pozície nedobrovoľne odstúpiť I. Matovič a ešte pred ním M. Krajči z ministerstva zdravotníctva.

Koaličnú krízu vyvolal nákup ruskej vakcíny Sputnik V. Pripomeňme si ako sa kríza vyvíjala.Slovenský premiér Igor Matovič na vlastnú päsť spolu s ministrom zdravotníctva M. Krajčím zaobstaral ruskú vakcínu Sputnik V. To vyvolalo nevôľu koaličných partnerov SaS a Za ľudí. Požadovali hlavu ministra, a dokonca aj premiéra. Kríza sa skončila postupnou demisiou  M. Krajčího a nezáväzným memorandom o dobrej vláde koalície.  Situáciu ešte počas krízy správne pomenoval opozičný líder P. Pellegrini, ktorý ju celú označil za divadlo, ktoré má zatieniť zlyhania pri manažovaní boja proti pandémii.Už exminister zdravotníctva M. Kajči rozhodol o udelení výnimky pre Európskou liekovou agentúrou neschválenú vakcínu Sputnik V a na Slovensku zabezpečil prvú várku dvestotisíc vakcín. A práve preto musel napokon odísť. 

  • SPUTNIK A DEMAGÓGIA

„Bohužiaľ, každý deň sme konfrontovaní so smrťou,“ povedal pre médiá Peter Sabaka, infektológ z Univerzitnej nemocnice v Bratislave. Pritom vakcinácia pokračuje pomaly. Z najohrozenejších skupín je zaočkované iba malé percento, registračný proces je zúfalo nefunkčný a počet tých, ktorí dostali vakcínu akosi „mimo poradia“, narastá. Po umožnení očkovať sa pre sedemdesiatročných a šesťdesiatročných  prihlasovací systém kolaboval. Kompetentní sa vyhovárali na heckerov. Boli to však občania, ktorí sa chceli prihlásiť. Vakcín bolo málo, záujemcov priveľa. Systém to nezvládol. Stratégia celoplošného testovania stroskotala, nezabral ani lockdown. Mimochodom, švédski vedci, ktorí spojili sily s nemeckými a holandskými kolegami, zistili, že niektoré vakcíny používajú iný vstupný mechanizmus. Vedci zo švédskej univerzity v Umei objavili dôvod, prečo niektoré vakcíny proti ochoreniu COVID-19 pôsobia inak, ako sa pôvodne očakávalo. Štúdia, ktorú uskutočnili, pomáha pochopiť mechanizmus, ktorý stojí za vyššou účinnosťou vektorových vakcín. Ide o vakcíny Johnson & Johnson, vyrábanú v USA, a ruský Sputnik V. Švédi teda Sputnik uznávajú ako účinnú vakcínu, dokonca jednu z najúčinnejších. Lenže sme na Slovensku...

Taliansko ohlásilo, že bude prvou krajinou v Európe, kde sa začne s výrobou Sputnika, pripomenul na sociálnej sieti poslanec Tomáš Taraba. „Čo budú teraz Remišová s Korčokom robiť?  Zvolajú krízové rokovanie Európskej únie, kde sa bude rokovať čo s Talianskom?“ pýta sa na sociálnej sieti. „Čo by minister zahraničných vecí Korčok robil, keby sa tu Sputnik vyrábal, keď teraz behá po ústavných činiteľoch a žiada uistenie, či stále chceme byť v EÚ aj napriek tomu, že sme sa rozhodli kúpiť a zaplatiť za Sputnik?“ položil síce ironickú, no zároveň vážnu otázku nezávislý poslanec.

  • ÚČINNÁ VAKCÍNA

Český podnikateľ a sociológ Petr Hampl zverejnil pre portál prvnízprávy.cz komentár týkajúci sa ruskej vakcíny Sputnik V a problému jej schválenia Európskou liekovou agentúrou (EMA). Podľa neho hlavným problémom so Sputnikom je ten fakt, že v diskusii o ruskej vakcíne nikto neargumentuje tým, aká je účinnosť vakcíny. Jediná vec, na ktorej všetko záleží, sú pečiatky a byrokratický aparát. „Ak má správnu pečiatku, je to super. Ak nemá správnu pečiatku, nemôžeme očkovať,“ napísal Hampl. Podľa neho je vo vedeckých skupinách situácia rovnaká. Akoby vírus nezastavovali protilátky, ale pečiatka EMA alebo pečiatka ŠÚKL, píše sociológ. „Obávam sa, že je to typický znak celkového myšlienkového nastavenia. Prestáva záležať na tom, aké veci sú. Záleží, ako sa o nich píše v novinách. Aké PowerPoint prezentácie sú o nich vytvárané. Aké pečiatky získajú,“ myslí si citovaný sociológ. Tvorcovia ruskej vakcíny Sputnik V proti ochoreniu COVID-19 požadujú ospravedlnenie od členky správnej rady Európskej agentúry pre lieky (EMA). Tá totiž prirovnala núdzové schválenie priekopníckej vakcíny k „ruskej rulete“, informoval portál RT. Rakúšanka Christa Wirthumer-Hocheová tak reagovala na kroky Slovenska a Maďarska ‒ dvoch krajín EÚ, ktoré doviezli ruskú vakcínu kvôli zvyšujúcemu sa počtu prípadov ochorenia COVID-19 v strednej a vo východnej Európe. O použití tohto postupu uvažujú aj ďalšie členské štáty, napríklad Česká republika a aj Rakúsko – Wirthumer-Hocheovej vlasť. Na rozdiel od vakcín západnej výroby od spoločností Pfizer-BioNTech, AstraZeneca a Moderna však EMA zatiaľ neodporúča Sputnik V na núdzové povolenie. A to aj napriek štúdii publikovanej v britskom lekárskom časopise The Lancet, ktorá ukázala, že vakcína má 91,6-percentnú účinnosť.

  • SPUTNIK DOSPIEVA

Rusi už predstavili upravenú verziu svojej vakcíny Sputnik V, ktorá je momentálne v procese schvaľovania Európskou liekovou agentúrou. Ak uspeje, Sputnik V sa zaradí k vakcínam od AstraZenecy, Moderny a Pfizeru ako štvrtá v Európe oficiálne schválená vakcína proti koronavírusu. Navyše – bude stačiť jedna dávka. Ide o  Sputnik Light. Upravená pôvodná vakcína sa tak stala druhou jednodávkovou na svete. Je ľahšia na výrobu, ale má nižšiu účinnosť (73- až 85-percentnú) a kratšiu ochranu (3 ‒ 4 mesiace). Inak, Sputnik V a Sputnik Light nie sú jedinými ruskými vakcínami. Na východe krajiny sa už očkuje aj doma vyrobenou EpiVcCoronou. Tento mesiac má na trh doraziť i v poradí štvrtá ruská vakcína CoviVac.

  • KOALIČNÉ ROZUZLENIE

„Dve menšie politické strany si podmienili zotrvanie vo vláde mojou demisiou. Nemám záujem robiť prieky a nie som prilepený na svojej stoličke. Preto sa vzdávam svojej funkcie, uviedol 11. marca na tlačovej besede minister Marek Krajčí, pričom sa mu tlačili slzy do očí. Následne poďakoval všetkým zdravotníkov za ich boj proti pandémii, ale aj strane OĽaNO i Sme rodina za ich politickú podporu. Premiér Matovič považuje túto demisiu za najabsurdnejšiu v dejinách. To, že koaliční partneri ukázali na neho prstom, je podľa neho amorálne. „M. Krajčí je minister, ktorý si to za posledný rok zo všetkých ministrov najviac odmakal,“ pokračoval premiér. Podľa neho z koalície pred rokom nemal nikto záujem o rezort zdravotníctva, ktorý nazval jamou levovou. „Do vienka dostal okrem zdevastovaného a rozkradnutého zdravotníctva aj pandémiu. Počas roka vždy ochraňoval ľudský život. Tí, ktorí mu hádzali polená pod kolená, urobili si z neho terč. Ako zámienku si stanovili nákup vakcíny Sputnik a chceli mať z neho rituálnu obetu,“ uzavrel Matovič. Do času uzávierky tohto vydania SNN nebolo jasné, kto bude novým ministrom zdravotníctva.

Následne podal šokujúcu demisiu minister sociálnych vecí M. Krajniak, ktorí patril medzi najschopnejších ministrov vlády.  Nasledoval ho R. Sulík, M. Kolíková, aby vyšli v ústrety Matovičovej požiadavke na urovnanie krízy. Koniec však nenastal. Potom z vlády odišli ministri SaS B. Grohling a I. Korčok. Bolo to nátlakové gesto, keďže Za ľudí požadovali pokračovanie štvorkoalície a odchod Matoviča. Ten napokon pochopil, že by sa koalícia rozpadla a podal demisiu.

  • BORIS KOLLÁR – VOĽBY!

„Naši koaliční partneri, ak ich tak ešte môžeme nazývať, vidia svet zjavne hore nohami. Pokračovať po tom všetkom v hádkach a dávaní si nových a nových ultimát nie je nič iné než ‚prachsprosté‘ sledovanie vlastných záujmov na úkor občanov, pre ktorých majú pracovať. Stráviť počas tejto krízy mesiac hádkami, už naozaj nepotrebuje ďalší komentár než predčasné voľby! Aktéri tejto koaličnej krízy môžu rátať s tým, že ak majú potrebu si ešte niečo odkázať, tak na to budú mať dosť času pred kamerami v predvolebných diskusiách!“ napísal vo svojom statuse na známej sociálnej sieti predseda NR SR a koaličnej strany Sme rodina Boris Kollár, ktorý vystupoval ako "mierotvorca". V tejto vládnej kríze sa práve predseda parlamentu ukazuje ako jediný normálne uvažujúci politik na Slovensku. Krízu chcel zažehnať rokovaniami. Potom, ako vytušil, že sa to asi nedá, verejne vyhlásil, aby sa politici rozhodli pre predčasné voľby – čo je najdemokratickejšie a najspravodlivejšie riešenie.

Strana pôvodne exprezidenta Kisku a teraz pod vedením Veroniky Remišovej si z čias svojho vzniku dôsledne zachovala vo svojom správaní dar jej sudičiek. Lavírovanie, zahmlievanie, nezaujímanie žiadneho postoja a čakanie na to, ktorá moc bude mocnejšia a ku ktorej sa treba prikloniť. Vyhráža sa nám, že „urobí všetko pre to“, ale vždy v tom viac-menej cítiť, že to bude to, čo je v záujme jej protagonistov. A má strach zo svojich percent a pádu vlády, ktorej je súčasťou.

„Igor Matovič a Richard Sulík idú spraviť obrovskú chybu svojho politického pôsobenia. Rozbiť túto vládu. Prioritou strany Za ľudí vždy bolo pokračovanie štvorkoalície a zmena na poste predsedu vlády.“ Výrok Veroniky Remišovej na sociálnej sieti vo vyššie uvedenom svetle nepotrebuje komentár.

„Pozastavenie koaličnej zmluvy SaS nás preto veľmi mrzí. Vládna koalícia, zložená zo strán OľaNO, Sme rodina, SaS a Za ľudí, ktorá vznikla pred rokom po parlamentných voľbách, bola po dvanástich rokoch vlády Smeru nádejou. Mala priniesť nielen návrat spravodlivosti, ale aj mnohé dôležité reformy. Žiaľ, osobné spory lídrov OľaNO a SaS spôsobujú nefunkčnosť koalície, čo považujeme za mimoriadne nezodpovedné.“ Píše ďalej Veronika Remišová. Nuž, čo dodať? Za ľudí si pridali svoje ultimátum k zástupu tých predchádzajúcich. A vyzerá to v čase uzávierky tak, že samotná strana speje k definitívnemu rozpadu.

  • TAK AJ SULÍK

Niežeby Richard Sulík bol nejaký politický zázrak. Je to človek tvrdého biznisu, navonok aj bez zjavnej empatie k čomukoľvek, čo sa nevyjadruje v eurách alebo v dolároch. Napriek tomu sa v jednom nemýli. „Slovensko bytostne potrebuje riešiť niečo iné ako Igora Matoviča.“ Chce sa dodať, že Slovensko potrebuje riešiť niečo oveľa dôležitejšie, ako je Kollár, Matovič, Remišová či Sulík. Podľa politológa, publicistu a donedávna aj vysokoškolského pedagóga Eduarda Chmelára je zlo v našej súčasnosti pomenovateľné ľahko. Príčinou „je to, že namiesto výberu najlepších sme dlhé roky uprednostňovali pochybné menšie zlo. To, že sme vytvorili podmienky, v ktorých politika priťahuje gaunerov, zlodejov, bláznov a iných skorumpovaných špinavcov, ktorí si dokážu získať pozornosť médií. To, že vôľa ľudu sa neodráža v práci parlamentu, ale zaniká za dverami koaličných rád ako dym.“ Napísal tentoraz pre zmenu Eduard Chmelár na sociálnej sieti a dodáva:  „To všetko si dnes vyberá svoju daň: v tomto systéme sme stratili šancu na kvalitnú správu a riadenie štátu.“

Podľa Chmelára je nevyhnutné čo najrýchlejšie „opraviť strašne veľa vecí“. „My dnes potrebujeme doslova a do písmena zachrániť štát a kompletne ho zrekonštruovať. Nemáme kvalitné inštitúcie. Či už hovoríme o úradoch, školách alebo nemocniciach. A z toho vyplýva extrémne vysoká nedôvera obyvateľov v štátne inštitúcie. Rozpadáva sa aj domáce podnikateľské prostredie a zároveň máme jedny z najnižších investícií do vzdelania, vedy a kultúry v Európe.“ Pripomína Eduard Chmelár.

(ib) - Kresby: Andrej MIŠANEK a Ľubomír KOTRHA

 

 

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.