Vojna o prezidenta pokračuje

thumbnail

SLOVO O SLOVENSKU

Prvé kolo prezidentských volieb mnohých Slovákov zaskočilo. Podpredsedníčka neoliberálnej strany Progresívne Slovensko Zuzana Čauputová, ktorá mala na jeseň minulého roka podporu len okolo piatich percent, vystrelila ako šíp.  V prvom kole zdolala hranicu štyridsiatich percent. To je skutočný úspech. Druhý za ňou skončil ďalší kandidát Maroš Šefčovič s podporou SMER-SD. Obaja svorne tvrdia, že sú nezávislí.  Výrazný rozdiel a získaná podpora takmer neznámej ženy bez politických skúseností boli tým hlavným prekvapením úvodnej bitky o prezidentský stolec.

Volebná účasť nepresiahla päťdesiat  percent. Bola síce o päť percent vyššia ako v roku 2014, no referendum by s takýmto kvórom nebolo platné. Napriek tomu bolo úvodné dejstvo volieb legitímne.  Čaputovú potiahla najmä  Bratislava, kde volebná účasť presiahla šesťdesiat percent. Na vidieku sa pohybovala do štyridsiatich percent, niekde dokonca pod tridsať. Spokojná teda môže byť hlavne bratislavská kaviareň. Tá zaznamenala ďalšie politické víťazstvo. Po primátorovi hlavného mesta Vallovi majú zaradenú správnu rýchlosť na finálne víťazstvo o prezidenta. 

Prvá bitka ešte  vojnu nevyhráva.  Situácia sa môže v druhom kole obrátiť. Ak dokáže Šefčovič k sebe pritiahnuť voličov neúspešných konzervatívnych kandidátov. V prvom kole si práve konzervatívni politici delili voličov z jedného koláča. Preto je pochopiteľné, že vyhrala liberálka, druhý bol socialista. Voliči Harabina, Kotlebu, Mikloška, Krajniaka a Bugára (spolu vyše tridsaťpäť percent hlasov) môžu výsledok výrazne ovplyvniť. Kompletné spektrum konzervatívnych voličov nemá v druhom kole svojho favorita. Preto bude rozhodujúce, či sa na voľbách vôbec zúčastnia a koho podporia. Ich pasivita je pravdepodobnejšia. To vyhovuje Čaputovej. Jej elektorát prvého kola ju určite podporí opätovne. Stáva sa však, že voliči víťaza s veľkým náskokom podcenia protikandidáta. S myšlienkou ‒ veď „ona to dá aj bezo mňa“, sa budú venovať víkendovým radovánkam s rodinou, a nie voľbe. Ak by Šefčovič presvedčil konzervatívnych voličov, aby podporili jeho, môže zvíťaziť. To by však museli Kotleba s Harabinom takúto voľbu odporučiť. A hlavne Šefčovič by musel aj skutočne chcieť vyhrať...

Maroš SMOLEC

šéfredaktor SNN

Foto: TASR-zdroj: teraz.sk - Ilustrácia Ľubomír KOTRHA



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.