Vrátime Matici slovenskej dôstojné miesto

thumbnail

Tomáš TARABA: Liberálne progresívne sily sa neustále posilňujú. Jednou z celospoločenských objednávok zo strany národno-kresťanského politického spektra je vytvorenie relevantného politického subjektu s koaličným potenciálom. Na základe toho sa poslanec Národnej rady SR Tomáš TARABA rozhodol premenovať doterajší názov strany Kresťanská demokracia ‒ Život a prosperita (KDŽP) na ŽIVOT – Národná strana.

  • Pán predseda nedávno ste premenovali stranu Kresťanská demokracia ‒ Život a prosperita (KDŽP) na ŽIVOT ‒ Národná strana Čo vás viedlo k tomuto kroku?

Zastávam názor, že národný, sociálny a kresťanský aspekt politickej strany má byť viditeľný z konkrétnych postojov a hlasovaní strany. Na Slovensku sme svedkami opaku. Strany, ktoré majú kresťanský názov, sa nemôžu po toľkých rokoch pochváliť, že by niečo zásadné presadili. Zatiaľ sa len hádajú a pomáhajú presadzovať program liberálom. Za podpredsedov boli zvolení Ján Podmanický, Vladimír Chovan a Filip Kuffa, Obsadili sme tak tri zo šiestich podpredsedníckych miest, tie ostatné budeme ohlasovať po mesačných odstupoch a budú to poväčšine predstavitelia iných strán.

  • Hovoríte o spájaní národných síl. Prečo je to dôležité?

Vidíme, že liberálne progresívne sily sa posilňujú, sociálna demokracia tiež, ale čo sa týka národného spektra, panuje na jednej strane úplná fragmentácia alebo vidíme strany, ktoré sú už dnes izolované a odkázané byť vo večnej opozícii. Po rozdelení ĽSNS spoluprácu s oboma subjektmi odmietlo rovnako de facto celé politické spektrum. Ak sa národné sily nespoja okolo subjektu, ktorý nebude len kritizovať, no bude mať nielen svoje priority, ale aj riešenia, no najmä koaličný potenciál, tak to bude to, čo liberálom sťaží ich narastajúcu dominanciu.

  • Prečo ste sa rozhodli práve pre názov ŽIVOT ‒ Národná strana?

Nielen počas korony sa otázka života dostáva do absolútneho popredia. Život je najvyššia hodnota. Človek túži žiť a národ chce tiež žiť v prosperite, slobode a k tomu patrí aj predpoklad byť sebe pánom. Pred Slovenskom stojí potreba, aby sme ekonomicky, sociálne, kultúrne povstali k dobrému životu a presadzovali kultúru života. 

  • Do Národnej rady SR ste s vašou stranu kandidovali na spoločnej kandidátke Kotlebovej ĽSNS. Neprekážali vám v tom čase jej nevyjasnené postoje na určitú časť našej histórie?

My sme kandidovali spolu s ďalšími troma stranami ‒ Doma Dobre, Národná koalícia a Priama demokracia, pod jednou podmienkou, že všetci signatári prehlásia, že odmietajú akékoľvek historické krivdy minulosti. Nikdy sme neboli členovia ĽSNS a kandidovali sme ako nestraníci. Naša spolupráca bola podmienená presadzovaním spoločných bodov a voľnosťou hľadať spojenectvá pre vlastné návrhy.

  • Do politiky ste vstúpili aj s agendou ochrany tradičnej slovenskej rodiny. Myslíte si, že súčasná konzervatívna väčšina dokáže primeraným spôsobom obhajovať tieto hodnoty?

Činnosť či skôr nečinnosť konzervatívcov v koalícii je podľa mňa veľký problém. Táto vláda nič zásadne konzervatívne v prospech rodín a života nepresadila, osemdesiat percent ľudí ju hodnotí už teraz negatívne, a liberáli o nej hovoria ako o konzervatívnej. Úplným vrcholom bolo, že zaviedla na Slovensku také potláčanie ľudských práv a slobôd či náboženskej slobody cez koronaopatrenia, aké demokratický svet nezažil, a stalo sa to pred zrakmi konzervatívcov.

  • Ako vnímate súčasné postavenie národno-kresťanských strán v slovenskom politickom priestore?

Myslím si, že je tam veľmi veľa osobných ambícií aj slabá programová ponuka. Dnes hlavné politické prúdy sa naučili vnímať toto spektrum ako izolované, a je jedno, koľko percent má.

  • Národná rada SR prednedávnom odmietla poslanecký návrh Anny Záborskej (KÚ), zameraný na sprísnenie umelého prerušenia tehotenstva. Prečo podľa vás časť konzervatívnych poslancov nebola ochotná tento návrh podporiť?

Na tomto návrhu ukázali predkladatelia ťažký politický amaterizmus. Hlasovať o zákone dali tak, že za nich sme chodili hľadať hlasy v opozícii ja s Jánom Podmanickým. Navyše v rozpore so schváleným programom rokovania hlasovanie posunuli svojvoľne o týždeň skôr, keď o tom veľa poslancov ani nevedelo. Prvé hlasovanie neprešlo vďaka obštrukcii ĽSNS, ktoré sa spojilo s Cigánikovou, čo dodnes nikto nepochopil, čo tým sledovali.

  • Myslíte si, že vláda SR prijala dostatočné ekonomické a epidemiologické opatrenia v boji s novým koronavírusom?

Samozrejme, neprijala, a medzinárodné porovnania hovoria, že pomoc zostala polovičná.

  • Naše noviny spoluvydáva Matica slovenská. Má podľa vás táto celonárodná ustanovizeň  stále svoje zmysluplné postavenie aj v súčasnosti?

Plne podporujem Maticu slovenskú a každý prvok, ktorý má pre našu štátnosť hlbokú historickú symboliku a praktický prínos. Sem zaraďujem aj Slovenské národné noviny. Podpora týchto inštitúcií bude patriť do centra našich snáh. Vrátime Matici dôstojné miesto v otázke podpory národnej vzdelanosti a kultúry. Tvrdo som kritizoval ministerku Milanovú, že prvé, čo spravila, bolo, že zaútočila na Maticu. De facto je to jediné, čo táto pani ministerka dosiaľ urobila. Budeme bojovať a po každej noci príde ráno. To sa bude týkať aj Matice.

Zhováral sa: Matej MINDÁR – Foto: ŽIVOT ‒ NS



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.