VŠIMLI SME SI

Pokles denných objemov dodaného zemného plynu z Ruska na Slovensko a do iných krajín, ktorý sa začal pred niekoľkými týždňami, môže znepokojovať. Neoprávňuje však klamať. Ani politikov, ani médiá. Pre Slovensko je ruský zemný plyn strategicky dôležitý bez ohľadu na sympatie či nesympatie našich štátnych predstaviteľov a vlastníkov našich médií ku Kyjevu či k Moskve. Pre Rusko zas určite nie je práve politicky najprijateľnejšie, že Slovensko reverzným tokom tlačí (ruský) plyn na územie Ukrajiny.

Kto potrebuje čierne predpovede?

A teraz to, o čom sa u nás skutočne nepíše. Na rozdiel od slovenskej mediálnej propagandy, ktorá najnovšie informuje o finančných problémoch Gazpromu „vďaka účinným sankciám“, táto plynárenská spoločnosť na svojej webovej stránke informuje o tom, že „len v prvom štvrťroku 2014 generoval Gazprom čistý zisk vo výške osem miliárd amerických dolárov.“ A na rozdiel od informácií, ktoré sa dostávajú k obyvateľom Slovenska, Gazprom nie že sa „nevyjadruje k poklesu tlaku a objemov dodávaného plynu“ k nám, do Poľska a Rakúska, ale na grafoch – opäť na svojej webovej stránke – dokumentuje, že Európa dostáva (na hranicu Ruska s Ukrajinou) všetky kontrahované objemy bez zmien. Gazprom súčasne verejne garantuje, že svoje dohody s odberateľmi v Európe dodrží. Na ilustráciu: naše médiá tvrdia, že „Putin zatvára kohútiky“.

O čom sa u nás nehovorí? Ukrajinský Nefťogaz dlhuje Gazpromu 4,5 miliardy amerických dolárov za odobratý plyn pre Ukrajinu. A čo tiež ešte nikto nezverejnil – samotný Nefťogaz nedávno oznámil, že „Ukrajina dopĺňa svoje podzemné zásobníky“. Otázka je, akým plynom, ak Gazprom oznámil, že od 16. júna na Ukrajinu dodá plyn iba za platby vopred, čo je bežná obchodná taktika pri chronických neplatičoch. A nijaké platby vopred sa odvtedy neuskutočnili...

Z uvedeného vyplývajú iba dve možnosti, z ktorých jedna je podobná druhej ako vajce vajcu. Ak Gazprom tvrdí, že kontrahované dodávky Európe dodáva „na hranici dohodnutých objemov“ a do Európy prichádza plynu asi o desať až pätnásť percent menej, potom zrejme plyn zostáva v zásobníkoch na Ukrajine. Čím iným by sa totiž plnili? A ak Ukrajina od nás odoberá v reverznom toku plyn (z Ruska), ale nakúpený u nás (aj to s otáznikom vo veci platieb), potom sú straty tlakov na exportoch Gazpromu absolútne pochopiteľné. Kyjevu predsa nedodávame nórsky zemný plyn, ani ten britský bridlicový. Bratislava nie je emirát v Perzskom zálive...

A celkom na záver – vyhlásenie Gazpromu zo začiatku septembra, o ktorom sa u nás tiež neinformuje: „Vzhľadom na očakávané zvýšené vývozné objemy do Európy v najbližšom období očakávame rast dividend pre akcionárov z odhadovaných štyri a pol rubľa na šesť a pol rubľa za akciu v roku 2015.“ Je toto vyhlásenie podniku, ktorý by sa chystal obmedziť existenčnú časť svojho exportu?

(ib)



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.