Z druhého dôchodkového piliera sa  dá vystúpiť  do 15. júna tohto roka

thumbnail

Zostať či odísť? Otázka hodná Hamleta.V uplynulých dňoch rozposlala Sociálna poisťovňa svojim sporiteľom  už druhý leták s informáciami, pre koho je výhodné odísť z druhého dôchodkového piliera a komu sa oplatí zostať.  Táto iniciatíva sa stretla s vlnou kritiky najmä niektorých opozičných strán.  Poslanec  Mostu ‒ Híd Ivan Švejna, ktorý bol priamo pri zakladaní dôchodkových správcovských spoločností  a druhého dôchodkového piliera, považuje tento systém za „svoje dieťa“. Verejne konštatoval, že chápe, že Smer to tak necíti, a preto druhému pilieru stále škodí. Sporiteľom odporúča, aby leták „pokrčili a rovno hodili do koša“, pretože zavádza. Podľa jeho slov k spoľahlivosti druhého dôchodkového piliera by sa mala vyjadriť  Národná banka Slovenska, ktorá má dohľad nad týmto systémom.

REAGUJÚ NA KRITIKU

Na kritiku opozície reagoval štátny tajomník Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Jozef Burian, ktorý sa odvoláva na správu Európskej komisie. Rezort práce podľa neho poskytuje sporiteľom relevantné informácie, štatistiky a údaje, aby sa objektívne rozhodli, či v druhom pilieri zostanú, alebo z neho vystúpia, respektíve doň vstúpia. Všetky informácie podľa Jozefa Buriana pochádzajú tak z vlastných odborných analýz, ako aj od renomovaných zahraničných inštitúcií, ako je Svetová banka, Európska centrálna banka a Európska komisia.

senior smutnýZvážiť účasť v druhom pilieri by mali najmä tí sporitelia, ktorí majú viac ako štyridsať rokov, pričom príslušné ministerstvo a Sociálna poisťovňa odporúčajú z neho vystúpiť  ľuďom starším ako štyridsaťpäť rokov. Pri rozhodovaní sa ako ďalej je dôležité zohľadniť zárobok, ako aj výpadok príjmu z dôvodu straty zamestnania, choroby a pod. Výpočty ukazujú, že ak je príjem pracujúcich na úrovni priemernej mzdy alebo nižší ako priemerná mzda, ktorá momentálne predstavuje 858 eur mesačne, druhý pilier je pre sporiteľov nevýhodný. Zároveň nemá zmysel v ňom zotrvať pri menej ako 25-ročnom sporení. „Ak by sme mali hodnotiť výsledky v druhom pilieri výhradne podľa doterajšej reality, tak po desiatich rokoch sporenia by bol druhý pilier výhodný len pre sporiteľov, ktorí majú mzdu vyššiu ako 3,7 násobku priemernej mzdy. To znamená, že je výhodný pre tých, ktorí zarábajú viac ako tritisíc eur mesačne.“ Štátny tajomník  rezortu práce síce pripustil, že výhodnosť pre sporiteľov sa v budúcnosti môže zlepšiť, ale odporúčania rezortu stále platia.

DEMOGFRAFIA POD LUPOU

Analýza Európskej komisie o vývoji výdavkov na dôchodkové systémy, ktorú zverejnila v minulých dňoch,  tiež  uvádza, že v najbližších rokoch by sa výdavky na dôchodkový systém na Slovensku mali znížiť o pol percenta. Zároveň sa v nej píše, že v roku 2040 budú výdavky na úrovni dneška, teda budú tvoriť približne osem percent hrubého domáceho produktu. Znamená to, že dôchodkový systém  je  udržateľný a prvý dôchodkový pilier by mal byť stabilizovaný. Prispeli k tomu  najmä opatrenia, ktoré prijal rezort práce, sociálnych vecí a rodiny v roku 2012. A to zníženie odvodov do druhého dôchodkového piliera z pôvodných deväť percent na štyri percentá, zvýšenie maximálneho vymeriavacieho základu na platenie poistného na päťnásobok priemernej mesačnej mzdy a automatické upravovanie veku odchodu do dôchodku od roku 2017.

Druhý dôchodkový pilier je otvorený do 15. júna tohto roka.

Irena BERKOVIČOVÁ



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.