Záujmy nečlenského štátu Únie sú prednejšie

thumbnail

Európska komisia nepredĺži zákaz dovozu ukrajinského obilia do susedných krajín Ukrajiny. Kyjevu sa nahlas neodporuje. Ani vtedy, ak by to malo byť v ekonomicky existenčnom záujme členských krajín Európskej únie. Na Slovensku zrejme ani vtedy, ak ide o záchranu domácej produkcie obilnín. Komisia však 15. septembra uviedla, že „vďaka dočasným opatreniam zavedeným v máji zmizlo narušenie trhu v piatich členských štátoch EÚ, ktoré zákaz uplatňujú“. Aktuálne sa  teda skončila platnosť dočasnej dohody o zákaze dovozu obilnín z Ukrajiny na územie členských štátov Európskej únie. Aj keď pár dní pred týmto dátumom zaznelo niekoľko silných vyhlásení z najrôznejších úrovní, v samotný „Deň D“ nastalo absolútne ticho. Hlavu do piesku kolektívne strčili vlády členských štátov EÚ práve tak ako Európska komisia samotná. Uvidíme teda, ako zrušenie toho obmedzenia reálne ovplyvní slovenských výrobcov.Slovenská vláda napokon predĺžila zákaz dovozu štyroch komodít z Ukrajiny, aby ochránila slovenských prvovýrobcov. Ide o pšenicu, kukuricu, repku a slnečnicové
semená. Zákaz bude platiť do konca roka. Slovenská vláda sa teda nezľakla...

Čo však tomu predchádzalo... Európska komisia v akomsi  prekvapujúcom záchvate normálnosti problémov, ktoré si sama nakladá na ramená, schválila aj dočasné zníženie sociálnych odvodov slovenským potravinárom. To sa malo u nás začať praktizovať od augusta. Na schému podľa vyhlásenia komisie Slovensko môže vynaložiť sedemdesiat miliónov eur. Sociálne odvody zamestnávateľa by sa potravinárskym firmám mali odpustiť za august 2023 až január 2024 vrátane. Ale to je taká nezáživná téma, že na Slovensku médiá viac zaujal podomový výkupca autobatérií, elektromotorov, káblov a mafií všetkého druhu s ampliónom na streche auta, nepríčetne sa motajúci po našich obciach a sídliskách. A tlačovkách iných strán...

■ SPÄŤ K JADRU

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj  označil  za neprijateľné  ďalšie predĺženie zákazu Európskej únie na dovoz ukrajinského obilia, o ktoré žiadala  pätica stredoeurópskych krajín ‒ Bulharsko, Maďarsko, Rumunsko, Poľsko a Slovensko. A tak ho Komisia napokon ani neprijala. Náš názor teda asi nie je podstatný. Alebo prijateľný. Z tejto pätice napokon pod nátlakom (koho a čím asi?) Bulharsko zdupkalo. Vraj predĺženie zákazu by zrazu mohlo ohroziť jeho domáci potravinový trh. K Európskej komisii sa dostala nie bezvýznamná výzva: „Európska komisia by mala predĺžiť dočasný zákaz ukrajinského dovozu obilia a ďalších farmárskych produktov do piatich susedných členských štátov Únie. Vyhlásil to komisár EÚ pre poľnohospodárstvo Janusz Wojciechowski tri dni pred pätnástym septembrom v Európskom parlamente. Podľa neho totiž toto opatrenie pomohlo zvýšiť ukrajinský vývoz mimo EÚ.“ Informovala stanica Sky news.

■ ÓDOROVO STRAŠENIE

Dočasný zákaz ukrajinského dovozu obilia a ďalších farmárskych produktov platil do 15. septembra. „Ak nedôjde k riešeniu dovozu ukrajinského obilia na európskej úrovni, SR je pripravená urobiť potrebné kroky a zareagovať tak na túto situáciu.“ Po ostatnom rokovaní vlády v pravidelnom stredajšom termíne to vyhlásil premiér Ľudovít Ódor ešte pred aktuálnym rozhodnutím komisie.. Veď sme uprostred volebnej kampane (v čase uzávierky), a to je čas sľubov, na činy nech si občania počkajú. „Slovensko nesmie podľahnúť nátlaku Ukrajiny na dovoz agrokomodít.“ Slovenská národná strana k téme aktuálne vyhlásila, že „považuje za neakceptovateľné, aby sa predstaviteľ ukrajinskej vlády vyhrážal Slovensku a slovenským poľnohospodárom za ochranu ich vlastného domáceho trhu pred záplavou ukrajinských poľnohospodárskych komodít. Slovensko musí chrániť svoj domáci trh i poľnohospodárov a potravinárov, ktorí zabezpečujú sebestačnosť krajiny“.

■ Aj VLK, AJ BARAN...-

Slovenskí europoslanci chcú riešenie, ktoré ochráni aj záujmy Ukrajiny, aj našich farmárov. Na vysvetlenie ‒ hovorkyňa Európskej komisie doslova „v hodine dvanástej“ uviedla, že exekutíva EÚ bude do poslednej chvíle hľadať vhodné riešenie. Peter Pollák  tvrdí, že Slovensko ani Európa nepotrebujú ukrajinské obilie, ktoré smeruje do Afriky. „Musíme urobiť všetko pre to, aby sme to umožnili ‒ ak nie po mori, tak po súši. Nie som však zástancom toho, aby obilie zostalo na území Slovenska, lebo to likviduje našich poľnohospodárov,“ vysvetlil. Podľa jeho slov treba nájsť spôsob, ako zamedziť špekulantom v ich úsilí predávať lacnejšie obilie v Európe. Robert Hajšel súhlasí s európskou podporou vývozu ukrajinského obilia, to by sa však malo dostať do svojho cieľa a nezostávať na našom domácom trhu. „My si vieme obilie vypestovať sami, ale za vyššiu cenu ako na Ukrajine. Ukrajinské obilie na našom trhu je škodlivé pre farmárov a našlo sa aj obilie, ktoré nespĺňalo štandardy EÚ,“ pripomenul. Súhlasí s tým, aby eurokomisia na ďalšie obdobie predĺžila embargo, ktoré vypršalo 15. septembra v piatok a ktoré platilo pre štáty susediace s Ukrajinou. „V tomto duchu očakávam aj nové návrhy eurokomisára pre poľnohospodárstvo Janusza Wojcziechovského. Aby sme ulahodili Ukrajine, ktorá má z vývozu obilia devízy, ale aby sme ochránili aj našich farmárov, náš trh a nezničili našich pestovateľov,“ odkázal europoslanec.



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.