Znepokojenie slovenských a českých osobností

thumbnail

Výzva za mier a proti vojne: Hľadajte nový svetový poriadok! Úplne nový tón do verejného sporu vniesla pozoruhodná výzva za mier a proti vojne, ktorú podpísalo veľa intelektuálov a bývalých politikov či osobností z okruhu poradcov terajšej vlády či kritikov vlády, ale nijakí predstavitelia ktorejkoľvek z cirkví. Je to mimoriadna výzva, pretože ju podpísali výrazné kritické osobnosti z Čiech, medzi nimi práve tak bývalý česko-slovenský väzeň a hovorca Charty 77, ako  aj pesničkár, ktorý nôtil na bratislavskej novembrovej tribúne. Výnimočný je aj fakt, že medzi signatármi sú prinajmenej traja bývalí vrcholní ústavní predstavitelia Slovenskej republiky, o. i. dvaja bývalí prezidenti. Teda tí, ktorí majú zásadný podiel na celom integračnom procese Slovenska do Európskej únie a Severoatlantickej aliancie NATO a nástupe liberalizácie do slovenských ekonomických a sociálnych pomerov. Ich podpisy po boku českých disidentov sa dajú považovať priam za prejav dodatočného zmúdrenia, pochopenia, že mnohé z toho, čo chceli, im nevyšlo. Alebo je úplne naopak.

■ ZVRÁTIŤ POMERY

Text je aj prejavom naivnej túžby zvrátiť nezvrátiteľné, pripomína totiž zásady pre novú Európu Parížskej Charty z roku 1990. Kto bol pri tom, dobre si pamätá, že išlo o to, aby sa v Európe nevytvárali nové deliace čiary, nové hranice, inými slovami, aby sa ZSSR alebo to, čo neho zostane, nebol vyčleňovaný, aby mal rovnakú bezpečnosť a bezpečnosť jedných ako taká nebola posilňovaná na úkor druhých. Lenže presne to sa stalo rozširovaním Európskej únie a najmä Severoatlantickej aliancie. Vyzývať na návrat k ideálom roku 1990 teraz preto vyvoláva otázku, čo sme robili ako sebavedomý nezávislý štát, jeho politici a médiá doteraz.

NOVÉ HROZBY

tank UAVýzva sa v podstate zhoduje s výzvou prezidenta V. Putina, prednesenou 9. mája 2015, v ktorej sa dožaduje zaručenia rovnakej bezpečnosti pre všetkých na regionálnej i globálnej úrovni, a to takej bezpečnosti, ktorá bude čeliť nie bývalým, ale súčasným hrozbám. Vo výzve sa hovorí: Svet sa nebezpečne priblížil k novej globálnej konfrontácii. Medzinárodný poriadok je v troskách. Veľmoci dlhodobo podkopávajú zmluvne zakotvené pravidlá účelovým výkladom, ignorovaním zásad mierového spolunažívania i bezohľadnou vojenskou agresiou. Výsledkom je chaos, pokrytectvo a svojvôľa medzinárodných vzťahov. V spore o to, kam sme sa za uplynulé štvrťstoročie dostali, niet nevinných. Ľudia sa zhodujú v jednom: všetci chceme mier. Nie všetci však pracujeme v jeho prospech. Preto považujeme za nevyhnutné zastaviť roztáčajúcu sa špirálu militarizmu, násilia a nenávisti, prihlásiť sa k tradíciám humanizmu, mieru a nenásilia a vyzvať všetkých ľudí dobrej vôle na spoločné prijatie a presadzovanie opatrení, ktoré povedú ku kultúre mieru, spolupráce a bezpečnosti pre všetkých.

■ OBROVSKÁ CHYBA

Považujeme za obrovskú chybu, že medzinárodné spoločenstvo sa odklonilo od zásad Parížskej charty pre novú Európu, prijatej na summite v novembri 1990 . V nej  sa všetky európske štáty, ale aj Sovietsky zväz, USA a Kanada zhodli na tom, že bezpečnosť je nedeliteľná a že nie je možné posilňovať bezpečnosť jedných na úkor druhých. Preto považujeme vytváranie exkluzívnych vojenských blokov, ktoré stupňujú zbrojenie a konfrontáciu, za prekonané a nebezpečné. Je najvyšší čas vrátiť sa k ideálom, ktoré ukončili ideologické súperenie dvoch superveľmocí. Je najvyšší čas vyzvať zodpovedných predstaviteľov strán, štátov a medzinárodných organizácií: hľadajte nový svetový poriadok, ktorý bude zodpovedať potrebám a skúsenostiam súčasnosti, ktorý bude garantovať rovnakú bezpečnosť pre všetkých a ktorý bude zaväzovať všetky národy k spoločnej práci na prospech posilňovania globálneho mieru, spolupráce a spravodlivosti. Je to vaša povinnosť voči mierumilovným ľuďom!

VLÁDA SVOJVÔLE

Žiaľ, ani tentoraz svetoví lídri nedokázali navrhnúť nič lepšie ako opakovanie pokusu, ktorého absolútna až zúfalá márnosť bola už toľkokrát dokázaná. Suverenita v medzinárodných vzťahoch ponecháva rivalizujúcim veľmociam svojvôľu, následkom ktorej sa medzinárodné právo uplatňuje len voči malým a slabým štátom, ktoré narúšajú záujmy hegemóna. Tieto pravidlá stoja v ceste vyššiemu princípu regulujúcemu medzinárodné vzťahy.

Chceme povýšiť mierové hnutie na vyššiu úroveň. Nechceme byť iba obrancami mieru, ale jeho tvorcami. Vychádzajúc z Deklarácie OSN o kultúre mieru a nenásilia z roku 1999 nechceme sa obmedzovať len na zúfalé protesty proti vojne v čase, keď sa už vojnový požiar rozhorel. Chceme sa sústreďovať na vytváranie kultúry mieru a nenásilia ako hlavného predpokladu mierového spolužitia všetkých ľudí na zemi.

Dušan D. KERNÝ ‒ Ilustrácia: Andrej MIŠANEK, Ľubomír KOTRHA



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.