SLOVO O SLOVENSKU, 2012_48


ján čomajJán ČOMAJ

Ako ľahko sa po vyše štyridsiatich rokoch o tom všetkom hovorí! Ako dokážu podaktorí politici šmahom ruky zahodiť úsilie, statočnosť a čistý úmysel tisícov ľudí nazývajúc ich (neraz aj s úškrnom) reformní komunisti. Čerta starého im príde na um, že tí „dubčekovci“ robili pre demokratizáciu spoločnosti maximum, čo v komunistickom režime vykonať mohli, že svet bol od čias Jalty rozdelený a že nikto zo statočných nemohol očakávať nijakú pomoc zvonka. Mohol sa spoliehať len na svoju odvahu, princípy a na to, že ho rodina pochopí.

Normalizácia dubčekovcom nadelila tresty, ktoré sa oficiálne volali „politickým riešením“: prepustenie zo zamestnania, zákaz verejnej činnosti, vylúčenie detí zo štúdia, spoločenskú degradáciu a psychické zdeptanie. Menej aktívnym sa umožnilo kajať sa. Stačilo správne odpovedať na otázku, aký má postoj k bratskej pomoci socialistických krajín. Kto v tomto očistci zaváhal, o jeho osude bolo rozhodnuté.

Na to všetko sa v našom novoveku chcelo raz pre vždy zabudnúť. Najradšej by, pravdaže, zabudli tí, čo v tamtých rokoch neprejavili ani kúska statočnosti, čo sklamali sami seba, čo sa možno aj kajali – a prežili v rodnej strane až po Vianoce roku 1989. A tí, čo si to ani nepamätajú, tvária sa, že tie časy nie sú súčasťou našej histórie a udalosti v nich nie sú míľnikmi na ceste k vlastnej štátnosti a demokracii. Tisíce ľudí z tzv. Čiernej listiny dúfali, že sa im vlastný štát odvďačí nejakou korunou, ktorá aspoň z malej časti nahradí stratu na dôchodkoch spôsobenú tým, že v nútenom pracovnom zaradení po okupácii mali prirodzene nižšie mzdy... Ušetrili sme. Dnes už nedúfajú. Vlastne mnohí z nich už ani nedýchajú.

Postoj k „šesťdesiatosmičkárom“ je verným zrkadlom kresťanskej morálky a demokratických princípov súčasných slovenských politikov. Je doslova frapantné, že najviac ľahostajnosti nachádzali u tých, čo patria k dvom slovenským kresťanským a demokratickým stranám. Možno aj to je jeden z dôvodov ich úpadku.

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.