SLOVO O SLOVENSKU, SNN 2012_1

Vlado BrožíkVladimír BROŽÍK

    Anglický rockový spevák Joe Eliott zo skupiny Def Leppard nevystúpi na pódium bez trička s vlajkou Spojeného kráľovstva. Na obálke cédečka s rockovou operou Honfoglalás (na počesť dobytia Karpatskej kotliny Uhrami a založenia ríše Arpádovcov) vidíme gitaru vyrezanú do tvaru Maďarska. Vo väčšine štátov USA sa pred každým verejným koncertom povinne hrá The Star Spangled Banner (Zástava posiata hviezdami )  - americká štátna hymna.

U nás žiadame slovenské štátne symboly aspoň vo vestibuloch základných a stredných škôl – a spustí sa lavína kritiky od superdemokratov. Pretože oni vraj najlepšie vedia, ako to v tzv. civilizovanom svete chodí. A nám zadubencom údajne zaspatým v hĺbke 19. storočia to ochotne a na počkanie vysvetlia. Oháňajú sa pritom frázami o akejsi zjednotenej planéte.
    Priznajme si ale úprimne: spústu nadpráce robíme aj za nich. Namiesto toho, aby sme úctu k najvyšším hodnotám budovali prirodzene, teda zdola – snažíme sa ju naoktrojovať silou, teda zhora. Ako španielski conquistadori v 16. storočí medzi Aztékmi a Inkami. Skúsme to už konečne tak, ako to robia inde. Pokojne, s rozumom a kultúrne. A najmä medzi mladými. Aby najmä oni už raz a navždy pochopili, že láska k národu ešte z módy nevyšla. Že je to najmä prirodzený pocit hrdosti. Hrdosti na seba samého.
    No to by sme museli mnohé od základu zmeniť. A zastaviť napríklad úpadok verejnoprávnych médií. Povzniesť ich na úroveň doby. Ako to už dávno urobili Briti, Francúzi, Američania, Česi a napokon aj tí Maďari. Prestaňme gániť na vlastenectvo druhých a začnime byť vlastencami aj my.



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.