SLOVO O SLOVENSKU, SNN 2012_11


Drahoslav MACHALADrahoslav MACHALA

V týždni, ktorý prichádza, bude mestské zastupiteľstvo Bratislavy rozhodovať o tom, či Pamätník štúrovcov zostane na pôvodnom Námestí Ľ. Štúra alebo či s ním novodobí „posunovači“ z „Bratislavského okrášľovacieho spolku“ pohnú. Na Prezídiu Matice slovenskej som sa poďakoval predsedovi MS Ing. M. Tkáčovi, verejne ďakujem aj riaditeľke Domu MS v Bratislave D. Suchej i matičiarom z celého Slovenska za to, že zozbierali vyše desať tisíc podpisov pod petíciu.

Na Deň nezávislosti 19. 9. 2011 bol s nami proti premiestňovaniu protestovať aj súčasný víťazný premiér... Poslancom Bratislavy aj primátorovi M. Ftáčnikovi, ktorý stojí na matičnej strane, prišli proti premiestňovaniu Pamätníka štúrovcov podporné listy zo Zvolena - veď Štúr bol poslancom kráľovského mesta na uhorskom sneme - od študentov Gymnázia Ľ. Štúra z Trenčína, z rodného Uhrovca, aj z Modry, kde leží jeho hrob. Najvýznamnejším hlasom je však Stanovisko Predsedníctva Evanjelickej cirkvi a. v., ktoré bráni nielen Štúrovo meno, ale ohradzuje sa proti tým, ktorí s takým nezmyselným, provokatívnym nápadom vôbec vyšli na verejnosť. Vlastenecký protest zdvihol a zomkol všetkých vzdelaných Slovákov a Slovenky, aby povedali plazivej iredente svoje rázne: Zastavme ich, bratia! Odkazujeme opovážlivcom, ktorí skúšajú našu trpezlivosť, že Matica slovenská je pripravená všetkými demokratickými prostriedkami ZABRÁNIŤ premiestneniu Pamätníka štúrovcov! Ak chcú páni poslanci vyvolať občianske protesty, aké sa nedávno odohrávali na Námestí SNP, sme pripravení na konfrontáciu: buď budú počúvať hlas občanov nezávislej Slovenskej republiky, alebo Bratislava uvidí silu a vplyv protestujúcich, teda našu občiansku zomknutosť aj odhodlanie! Pamätník Štúra ani štúrovcov sa nepohne z miesta!

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.