SLOVO O SLOVENSKU, SNN 2012_12

Dušan KernýDušan D. KERNÝ

O Slovensku sa málokedy hovorilo toľko čo teraz. V tomto storočí slovenský politik ešte nemal také mediálne krytie ako po tieto dni. Slovensko od vlaňajšieho októbra rozohrávalo mnohé struny neistôt a otáznikov. Teraz nadobudlo jednoznačný slovník a s ním aj novú medzinárodnú dôležitosť. Lenže doma nikto nie je prorokom – koľko len pochybností sa zjavilo v „niektorých“ médiách a u „niektorých“ šéfredaktorov a „šéfmoderátorov“!

Málokedy sa pri narodení dieťaťa hneď hovorí, aká smrť ho čaká, ako sa zošúverí chorobami. Politika je akoby výnimkou. V čase najväčšieho vzopätia slovenského voliča sa hneď začalo hovoriť o tom, aký pád čaká víťaza volieb.

Prečo?

Mnoho, more ťažkostí má tento štát a jeho obyvateľstvo. A všetku zodpovednosť už hneď teraz treba zvaliť na plecia víťaza volieb? Je to neuveriteľné, že nikto si nepripomenie, že tu naozaj ide aj o Slovensko a národné kvality. Slovensko čelí otázkam, v ktorých riešení bude treba podporu ako málokedy predtým. Je nová doba v európskych pomeroch a v európskej mene. Možné sú geopolitické a ekonomické zmeny, možno ozbrojený konflikt...

To všetko bude potrebovať nielen profesionálnych politikov, ale i profesionálnu administratívu. Bude však potrebná aj atmosféra podpory a istoty, a to i mediálnej. To, do čoho vstupuje Slovensko, je len na prvý pohľad vec politická. Vstupujeme do obdobia, kde sa, ako už niekoľkokrát v pamäti žijúcich generácií, bude lámať chlieb. A s tým sa aj ukáže kvalita, ale i nekvalita národného vedomia, svetlé, ale aj tmavé stránky nášho národného charakteru. Ide o to, čo preváži. Aké národné kvality preukážeme doma a v terajšej Európe? A akú kvalitu verejného národného uvažovania, národnej, chcete európskej alebo prinajmenšom stredoeurópskej úrovne budú mať noviny, rozhlas a televízia.

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.