Spod spravodajského pera 16/2012

Od našich matičných prispievateľov z celého Slovenska

Deti deťom v Komárne

Každý rok sa v jarných mesiacoch koná prehliadka detských speváckych zborov známa pod názvom Deti deťom. Neodmysliteľnou dušou a organizátorkou zároveň, okrem Domu Matice slovenskej v Komárne, členov MO MS a riaditeľa Jozefa Černeka, je predovšetkým učiteľka Eva Kerepecká, ktorá spolu s pani učiteľkami v materských škôlkach a základných školách prehlbuje medzi deťmi lásku k spevu a upozorňuje na jeho dôležitosť nielen vo výchovno-vzdelávacom procese, ale aj v prostom ľudskom živote, za čo jej i všetkým ostatným učiteľkám patrí vďaka nás všetkých. Úprimne im ďakujeme, no nezabúdame ani na rodičov, ktorí svoje deti touto cestou vedú tiež. Ešte raz ďakujeme!

Jana Pipíšková

 

Tvorivé dielne

Centrum voľného času v Rožňave v spolupráci s Domom Matice slovenskej v Rožňave pripravili ďalšie tvorivé dielne, teraz zamerané na výrobu veľkonočných výrobkov. Hlavnou náplňou činnosti CVČ a DMS sú výchovno-vzdelávacie aktivity a aktívny oddych detí a mládeže. Pritom sa však nezabúda sa ani na staršie aktívne tvorivé osobnosti, ktoré spolu s deťmi dokážu hotové zázraky. V priebehu pár hodín si našli k sebe cestu a spoločne tvorili – nielen veľkonočnú výzdobu, ale aj rôzne výrobky z plastových fliaš. A čo bude nabudúce? – nechajte sa prekvapiť.

Zlatica Halková

 

U Havranky hrat budú...

Na mestskej radnici v Rožňave v piatok 13. apríla sa uskutočnila okresná súťaž detského hudobného folklóru s názvom „U Havranky hrat budú ...“ Organizátormi tejto súťaže boli Gemerské osvetové stredisko, Mesto Rožňava a Dom Matice slovenskej v Rožňave. Podujatie otvorili milovníci hudobného folklóru, a to ľudová muzika Ondreja Hlaváča, ktorá práve piesňou U Havranky hrat budú správne naladila piatkové dopoludnie. Súťažiacim a publiku sa povzbudzujúcimi slovami prihovorila riaditeľka GOS Mgr. Helena Novotná a moderátor Mgr. Peter Gallo. Súťažilo sa v štyroch kategóriách – sólisti speváci a duá, sólisti inštrumentalisti, ľudové hudby a spevácke skupiny. Na súťaži sa zúčastnilo 85 detí z okresu Rožňava. Výkony súťažiacich hodnotila odborná porota v zložení: Helena Pál Balážová z Rožňavy, Bc. Jaroslava Lajgútová z Rimavskej Soboty, Ing. Ondrej Hlaváč z Rožňavy a Mgr. Helena Novotná, riaditeľka Gemerského osvetového strediska v Rožňave.

Mária Hlaváčová

 

Ovocie a zelenina, ktorú mám rád

Oblastné pracovisko Matice slovenskej v Holíči, spolu so Súkromnou základnou školou v Skalici vyhlásili už 6. ročník výtvarnej súťaže Ovocie a zelenina, ktorú mám rád. Do súťaže boli pozvané všetky školy v meste (ZŠ, ZUŠ, MŠ), zapojilo sa spolu 68 detí s krásnymi prácami, ktoré si mohla prezrieť široká verejnosť, školy, ako aj rodičia detí od 5. marca 2012 v priestoroch Súkromnej základnej školy v Skalici. Každá práca bola očíslovaná a každý návštevník výstavy mohol anonymne prácu ohodnotiť. V stredu, 28. marca 2012 sa stretla hodnotiaca komisia, zložená zo zástupcov Súkromnej základnej školy a pracovníka Matice slovenskej, ktorá vybrala 5 prác. Tieto postupujú do celoslovenského kola. Komisia mala ťažký výber, lebo práce boli kvalitné a bolo vidieť, že táto téma deti zaujala. Postúpiť však mohlo iba 5 prác. Slávnostné vyhodnotenie postupujúcich prác sa konalo v stredu 4. apríla 2012 o 11.00 h v priestoroch Súkromnej základnej školy v Skalici. O kultúrny program sa postarali deti zo spomínanej školy pod vedením pani učiteľky Zuzany Jašovej. Vedúci Oblastného pracoviska Matice slovenskej a pani učiteľka vybrali z 5 postupujúcich prác 3 najlepšie do mestského kola. Tieto práce boli odmenené krásnymi publikáciami Vydavateľstva Matice slovenskej, a to knihami Traja hrdinovia od J. C. Hronského, O neviditeľnom Tomášovi a Kľúčik od trinástej komnaty, ktoré daroval vedúci OP MS Pavol Mihál. Na záver sa deti pohostili pripravenými dobrotami a šťavnatým ovocím, ktoré boli pre ne sviežim prekvapením po dlhej zime.Pri spomienke na šťastné, spokojné, usmievavé tváričky detí vám práca kultúrno-osvetového pracovníka dáva ešte väčší zmysel, a to je ten pravý motor, ktorý vás ženie dopredu. Preto by som sa chcel úprimne poďakovať Súkromnej základnej škole v Skalici, pedagógom, osobitne pani učiteľke Zuzane Jašovej a pani riaditeľke SZŠ Skalica, za veľkú podporu pri realizácií tejto súťaže.

Vybrané práce detí, postupujúce do celoslovenského kola: 1. miesto: Martin Horniak, 6. ročník, 2. miesto: Matúš Snopek, 4. ročník, 3. miesto: Lucia Krišandová (MŠ Slniečko

Pavol Mihál

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.