Spod spravodajského pera 18/2012

SNN 11 fotoreportáž 10Od našich matičných prispievateľov z celého Slovenska

 

■ LIST PREDSEDOVI VLÁDY
Vážený pán predseda vlády Slovenskej republiky, dovoľte, aby sme Vás úctivo pozdravili a zablahoželali k prvým štátnickým krokom vo funkcii predsedu vlády a k upokojeniu domácej politickej scény. Pálčivé ekonomické problémy Vám nedávajú možnosť mať tradičných 100 dní na prípravu závažných rozhodnutí, ale musíte konať neodkladne, čo aj robíte. Dovolíme si vysloviť svoj názor na ďalšie kroky, ktoré by mala nová vláda podniknúť, keďže ich považujeme za dôležité pre posilnenie národno-štátnych záujmov Slovenska a dosiahnutie maximálnej spokojnosti občanov.
Ide nám najmä o nasledovný okruh problémov:
1. Ústavným zákonom zabrániť rozpredaju štátnych pozemkov a nerastného bohatstva, vrátane pitnej vody, a prehodnotiť súčasný trend zachytávania podzemných vôd. Pôdu pod priemyslové parky a pod výrobné podniky nepredávať, ale dať do užívania na primerané obdobie napr. na 30 rokov.
2. Pokúsiť sa napraviť chyby, ktoré sa stali pri nešťastnej privatizácii strategických podnikov. Štát by mal mať rozhodujúce slovo v týchto podnikoch.
3. Vytvárať podmienky na pozdvihnutie nášho poľnohospodárstva, predaj domácich výrobkov, aby sa dosiahla maximálna potravinová sebestačnosť.
4. Podporujeme Vaše zámery pri riešení problémov v zdravotníctve, školstve a v sociálnej politike.
5. Zvážte vytvorenie štátnej sporiteľne, aby sa dali použiť úspory občanov napr. na výstavbu diaľnic, prípadne významnej infraštruktúry.
6. Veľmi dôležitá je náprava vo verejnoprávnych médiách, ktoré často preberajú protivládne a protištátne stanoviská súkromných médií. Za dôležité považujeme založenie denníka, ktorý by objektívne informoval o domácich a zahraničných udalostiach.
7. Je najvyšší čas, aby školská výchova vštepovala mládeži zdravé národné povedomie.
8. Pretože Vás volila podstatná časť katolíkov, odporúčame vyjsť im v ústrety aj pri uzatváraní ďalších bodov zmluvy s Vatikánom. Bol by to ústretový krok pre plánovanú návštevu pápeža na Slovensko.
9. Žiadame, aby socha Svätopluka na bratislavskom hrade bola uvedená do jej pôvodného stavu po slávnostnom odhalení.
10. Od Maďarskej republiky treba žiadať, aby všetky slovenské kultúrne pamiatky neoprávnene zadržiavané na území Maďarskej republiky boli neodkladne vrátené na svoje pôvodné miesto – na Slovensko!
Do ďalšej tvorivej práce Vám prajeme veľa zdravia a síl.

MO MS Bratislava I.

■ Paleta mladých umelcov
Pod týmto názvom sa koná v tomto roku už 8. ročník putovnej výstavy výtvarných prác žiakov výtvarných odborov základných umeleckých škôl z regiónov Novohrad, Gemer a Malohont. A tak v pondelok 30. apríla 2012 sa otvorili brány Domu Matice slovenskej v Lučenci, aby privítali všetkých tých, ktorí si so záujmom prišli pozrieť vystavené diela. Srdečné privítanie v úvode riaditeľkou DMS Alenou Rezkovou vystriedali čarovné tóny v podaní malých umelcov hudobného odboru ZUŠ Novohradská v Lučenci. Po milom vystúpení nasledoval príhovor Janky Kemeníkovej, riaditeľky ZUŠ. Myšlienka organizovať takúto prezentačnú prehliadku prác žiakov vznikla pred pár rokmi ako iniciatíva ZUŠ Lučenec a ZUŠ Fiľakovo. Postupne však naberala na atraktivite, a tak sa začali zapájať ďalšie a ďalšie umelecké školy. Tento rok, okrem spomínaných troch regiónov, tu už bolo zastúpené aj Pohronie - ZUŠ Pohronská Polhora. V závere účastnici vyjadrili jednoznačnú podporu a propagáciu tejto aktivity. Následne si prítomní mohli zblízka pozrieť 165 vystavených prác žiakov 11 ZUŠ zo štyroch regiónov.

Alena Rezková

ROZDÁVALI NARCISY
Narcis predznačuje príchod jari, prebúdzania prírody a života. Tak je i symbolom nádeje, že aj náročný boj môže mať dobrý koniec. Pripnutím si žltého narcisu mohli ľudia už 16. krát podporiť myšlienku spolupatričnosti s tými, ktorí bojujú s onkologickým ochorením. Tohtoročným heslom Dňa narcisov bolo „13. apríla môže pomôcť každý...“ A hoci išlo o „piatok trinásteho“, deň sa niesol v pozitívnom duchu a ľudia naozaj pomáhali. Finančná zbierka na pomoc onkologickým pacientom a ich rodinám, ktorú organizuje Liga proti rakovine, mala veľký úspech. Do zbierky sa zapojili aj matičiari, ktorých koordinovalo OP Matice slovenskej v Prievidzi. V spolupráci s MO MS bolo vytvorené kontaktné miesto, kde sa každý záujemca mohol informovať o onkologických ochoreniach, ich prevencii, a odniesť si zaujímavé materiály. Aktívne sa zapojil aj Odbor Mladej Matice Prievidza. Jeho členovia spolu s ďalšími dobrovoľníkmi, ktorí rozdávali narcisy už od skorého rána, vyzbierali nemalú sumu 2 170,31 €. Matičiari veria, že vyzbierané finančné prostriedky pomôžu v boji so zákernou chorobou a okrem partnerstva v ďalšom ročníku Dňa narcisov plánujú zorganizovať aj podujatie zamerané na prevenciu rakovinových ochorení.

Vlastimil Uhlár



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.