Spod spravodajského pera 19/2012

Od našich matičných prispievateľov z celého Slovenska

 ■ Otvorme srdcia matkám 
V pondelok 7. mája 2012 pripravil žilinský Dom Matice slovenskej v spolupráci s Úniou žien Slovenska a Živenou, spolkom slovenských žien, v Žiline podujatie pri príležitosti Dňa matiek Otvorme srdcia matkám. Toto slávnostné podujatie sa konalo pod záštitou primátora mesta Žilina Igora Chomu v Mestskom divadle v Žiline. Zúčastnilo sa na ňom približne 300 matiek, starých matiek, ale aj detí a otcov. Matkám pri príležitosti ich sviatku zablahoželali hovorca mesta Pavol Čorba a riaditeľ DMS Žilina Branislav Kohút. Okrem malej pozornosti v podobe ručne zdobeného srdiečka – výrobku z dielne žilinskej Živeny – sa prítomní mohli tešiť zo skutočne pestrého kultúrneho programu. V ňom vystúpili študenti žilinského Konzervatória s hrou na akordeón, známa speváčka Renáta Čonková, Gymnasticko-trampolínový klub zo ZŠ Karpatská v Žiline. Veľký úspech zožali ľudovými piesňami Helena Záhradníková a Roman Bienik, ako aj Folklórny súbor Senior Oprášené krpce. Príjemným oživením atmosféry bolo tanečné číslo chalanov tanečného súboru Lentilky či vystúpenie súboru Diana z CVČ Spektrum v Žiline. O dôstojný záver stretnutia sa postaral Miešaný spevácky zbor Trnovčan. Uvedomujeme si, že venovať našim matkám či starým mamám len jeden deň v roku by bolo skutočne primálo, ale tešíme sa, že takéto podujatia sú v Žiline už niekoľkoročnou tradíciou a vhodnou príležitosťou na vyjadrenie všetkého, čo v sebe skrýva to jednoduché slovo – mama...
Branislav Kohút

■ Mladomatičná chata
Už piaty rok sa mladí matičiari z Liptovského Mikuláša stretávajú na chate nad obcou Jakubovany, aby tu zhodnotili svoju doterajšiu činnosť, naplánovali si nasledujúce aktivity, ale predovšetkým si oddýchli a utužili vzťahy v kolektíve. Priebeh Mladomatičnej chaty bol podobný ako každý rok: športové aktivity, prechádzky, zábava, ale aj diskutovanie na rôzne témy. V sobotné doobedie sa pripravoval matičný guláš, prípravu ktorého mal už tradične na starosti Róbert Janega. Po dobrom obede sa všetci členovia OMM vybrali na lúku pod Barancom, kde sa odohral neľútostný futbalový zápas, v ktorom vyhrali matičiari pod vedením tajomníčky OMM Ivanou Koreňovou. Počas nádherného sobotného dňa sa členovia OMM venovali aj prírode a symbolicky zasadili mladý stromček – náš slovanský symbol – lipu. A veru nie jeden, ale rovno šesť. Večer sme sa tešili predovšetkým na večeru. Hlavným kuchárom sa stal Jozef Sálus, a ten spoločne s Julkou Zlejšiovou pripravili bryndzové halušky. Mladomatičná chata sa osvedčila predovšetkým z hľadiska lepšieho utužovania kolektívu, nadväzovania nových priateľstiev a hlavne ponúka možnosť diskusie na témy, na ktoré počas roku nie je dostatok času.
Marek Nemec

■ Prednáška o Klemensovi
Pri príležitosti 195. výročia narodenia J. B. Klemensa členovia výboru MO MS v Žiline zorganizovali 3. 5. 2012 prednášku s názvom J. B. Klemens – slovenský Leonardo da Vinci a Žilina. Tento všestranne nadaný maliar, sochár, staviteľ, technik, vynálezca, archeológ, prírodovedec a učiteľ (preto je prirovnávaný k slávnemu učencovi z obdobia talianskej renesancie Leonardovi da Vinci), pôsobil dlhé roky aj v Žiline. Tu sa zachoval aj dom, v ktorom býval, kde je v súčasnosti pizzéria Trattoria. Je na škodu veci, že takýto významný človek nemá na svojom pôvodnom dome tabuľu, preto sme si ho chceli pripomenúť aspoň touto prednáškou. Už ako mladý prejavil výtvarný talent, s otcom maľoval obrazy, vyrábal koče i kostolné obrazy. Realizoval viaceré maľby i v žilinských kostoloch. Podľa jeho plánov uskutočnili opravu poškodeného vtedajšieho farského kostola (Katedrála Najsvätejšej Trojice). V Katedrále Najsvätejšej Trojice má tri obrazy a v Kostole obrátenia sv. Pavla (sirotárskom kostole) jeden obraz. Okrem výzdoby žilinských kostolov aktívne pôsobil aj pri stavbách mesta. Vypracoval projekt pivovaru a mestskej studne. To je len zlomok z jeho aktívnej činnosti, o ktorej prednášal Mgr. Štanský, riaditeľ Štátneho archívu v Žiline a člen MO MS v Žiline. Po pútavom výklade si návštevníci mohli pozrieť výstavu, ktorú otvorila táto prednáška a ktorá bude v Dome Matice slovenskej v Žiline počas pracovných dní sprístupnená pre verejnosť od 10:00 – do 16:00 h. Výstava mala trvať pôvodne do 18. mája 2012, ale pre záujem zo strany škôl bude predĺžená do konca mája 2012. Srdečne vás na ňu pozývame.

Zuzana Miškovská



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.