Spod spravodajského pera 21/2012

Od našich matičných prispievateľov z celého Slovenska

■ Deň matiek v DMS Levice
V stredu, 16. 5. 2012 podvečer sa v Dome Matice slovenskej v Leviciach stretli matičiari, aby si pripomenuli Deň matiek. Prítomných v plnej zasadačke privítala predsedníčka MO MS v Leviciach pani Emília Jakubíková. Slávnostný príhovor predniesol pán Anton Nehéz, člen výboru MO MS. K účastníkom sa prihovoril i riaditeľ DMS Levice Mgr. Vincent Mozdík. V príhovoroch odzneli slová úcty a vďaky s blahoželaním a želaním veľa zdravia, pokoja a lásky. Pekný kultúrny program piesní a básní pripravili chovanci zariadenia sociálnych služieb DOMUM v Krškanoch. Nasledovalo občerstvenie, spev ľudových piesní, spomínanie a rozprávanie do neskorých večerných hodín. Takto si levickí matičiari uctili matky a oslávili Deň matiek. Podobne pripravujú i ďalšie spoločenské podujatia.

Vincent Mozdík

■ Vyznanie jari
Vyznanie jari je názov koncertu, ktorý nie je Trenčanom neznámy. Pravidelne každý rok sa v Galérii M. A. Bazovského týmto podujatím oslavuje príchod prvého ročného obdobia. Krajská organizácia Únie žien Slovenska v spolupráci s MO MS, Trenčianskym osvetovým strediskom, Základnou umeleckou školou K. Pádivého v Trenčíne a v Trenčianskych Tepliciach usporiadali už jeho 9. ročník. Mladí a talentovaní umelci Trenčianskeho kraja dostali možnosť prezentovať sa v speve i hudbe. Tohoročný koncert bol venovaný aj spomienke na významného slovenského básnika 19. storočia Sama Chalupku pri príležitosti 200. výročia jeho narodenia. Bol spolutvorcom Memoranda národa slovenského, básnikom novej slovenčiny, jeho tvorba odráža hlboké vlastenecké cítenie, národnú hrdosť. Nájdeme v nej i motívy protiturecké a zbojnícke. Veľká časť jeho tvorby je však verejnosti menej známa, týka sa to napríklad aj ľúbostných motívov. S. Chalupka do úst svojich hrdinských postáv vložil myšlienky svoje i celej svojej generácie tak, ako vtedy rezonovali v celom slovanskom svete. Napokon azda najlepšie charakterizuje jeho život i tvorbu epitaf na hrobe: „Pravde žil som, krivdu bil som...“ Na koncerte odzneli aj ukážky z tvorby Sama Chalupku.

Marta Halečková

■ Akadémia a tvorivé dielne
V piatok pred blížiacim sa sviatkom Dňa matiek Dom Matice slovenskej v Nitre usporiadal slávnostnú akadémiu venovanú klientom zo sociálnych zariadení v Nitre-Borinka, Nitrava, Denného stacionáru na Baničovej ulici, Jednoty klubu dôchodcov v Nitre a duchovné sestry Vincentky z Nitry. Oslavou Dňa matiek sme však nevzdávali úctu iba ženám – matkám, ale celej mozaike, ktorá sa za slovom matka skrýva. Je ním okolie v živote každej ženy, je to muž – partner – manžel, vďaka ktorému funguje vzťah lásky, sú to deti, ktoré sa z tohto vzťahu zrodia, ale i rodičia, priatelia. Avšak sú to i ženy, ktorým osud nedoprial stať sa matkami, no i napriek tomu svoju materinskosť, starostlivosť či nehu prejavujú inak a rozdávajú ju smerom k nám. Túto mozaiku dotvárajú radostné, dojemné, bolestivé i trpké chvíle osudu v živote každej matky. Tieto slová odzneli prostredníctvom hudby, spevu i tanca. Kultúrny program otvoril Lukáš Dávid s klavírnym doprovodom Evy Holúbekovej zo ZUŠ J. Rosinského v Nitre ľudovou piesňou Láska, Bože, láska a operou Pieseň chlapca tuláka od Beethowena. V programe sa predstavili i deti zo ZŠ v Ivanke pri Nitre pod vedením pani učiteľky Aleny Černíkovej ľudovými piesňami, básňou, rozprávkovým príbehom, ale i tanečným pásmom. Tie prišli v doprovode pani Margity Račkovej, predsedníčky MO MS Ivanka pri Nitre, ktorá spolupracovala pri organizácii tohto podujatia. Na záver sme sa s divákmi rozlúčili slovami básne Každý deň od Jána Kostru opäť v podaní L. Dávida. Účinkujúce deti potešili starších ľudí výrobou vlastných srdiečok a rovnako Dom Matice slovenskej v Nitre im venoval na pamiatku malý darček. Voľný čas seniorov sme spestrili malým občerstvením, príjemným posedením a tvorivými dielňami – Mojej mamke určenými pre deti II. triedy učiteľky Zuzany Vrabcovej z MŠ Dolnočermánskej. Deti z MŠ tvorili publikum i na akadémii a vystupujúce deti zo ZŠ sa potom pridali k ich tvorivým dielňam. Pre svoje mamičky si vyrobili darčeky v podobe hlinených srdiečok a tulipánov, keďže Deň matiek je zároveň i Dňom tulipánov. A ktorú mamičku nepoteší tento „kráľ všetkých kvetov“, je vyrobený s láskou, od svojho dieťaťa?

Veronika Bilicová

■ Na Omšenskú babu
Miestne odbory MS v Trenčianskych Tepliciach a v Omšení zorganizovali v nedeľu 6. mája už 3. ročník turistickej vychádzky na prekrásny vrchol týčiaci sa nad Omšením v nadmorskej výške 669 m. Viac ako 50 účastníkov si na vrchole pripomenulo 680 rokov od prvej písomnej zmienky o obci Omšenie, ako aj v tomto roku 250. výročie narodenia nášho významného jazykovedca, kodifikátora prvého spisovneho slovenského jazyka Antona Bernoláka. Počasie nám prialo, kochali sme sa nádhernými výhľadmi na okolité pohoria nielen Strážovskej vrchoviny, ale aj Považského Inovca, Bielych Karpát a ďalekohľadom sme sa zatúlali aj na Matúšovu vežu Trenčianskeho hradu, ktorú je vidieť z Omšenskej baby. Bolo to priateľské, krásne susedské stretnutie. Sme radi, že na turistickej vychádzke sa zúčastnilo aj 15 žiakov – cyklistov zo ZŠ Andreja Bagara v Trenčianskych Tepliciach. Tešíme sa na ďalší ročník výstupu alebo podobné stretnutie so susedmi nášho mikroregiónu.

(rr)



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.