Spod spravodajského pera 43-44/2012

Od našich matičných prispievateľov z celého Slovenska

■ Ivanske babie leto
V našej obci, v Ivanke pri Nitre, sa dňa 29.9. 2012 uskutočnil už v poradí 5. ročník spoločensko-kultúrneho podujatia Ivanske babie leto 2012. Táto akcia sa koná vždy na konci leta, pričom ju organizuje Miestny odbor Matice slovenskej v Ivanke pri Nitre v spolupráci s Obecným úradom a s finančnou podporou Nitrianskeho samosprávneho kraja. V kultúrnom programe sa tentoraz predstavili súbory Matičiari z Čakajoviec, spevácka skupina Nevädza, pôsobiaca pri MO MS Nitra – Klokočina a Klube seniorov v Nitre, spevácka skupina Lehoťanka MO MS Lehota a samozrejme nechýbal domáci súbor Ivančanka. Po skončení prezentácie súborov malo podujatie pokračovať veselicou, kde do tanca mala hrať hudobná skupina Gladys, avšak z dôvodu nepriazne počasia a situovania podujatia do obecného parku, sa veselica nekonala. Organizátori podujatia mysleli i na deti, pre ktoré boli pripravené rôzne športové súťaže a najmä súťaž o najkrajšie tekvicové strašidlo. Do tejto časti sa zapojilo 9 detí, ktoré si so sebou priniesli vlastnoručne vyrobené tekvice. Rozhodnúť o víťazovi mohli všetci zúčastnení. I napriek vrtkavosti počasia už stabilné kultúrne podujatie nemohlo dopadnúť inak ako dobre.
Margita Račková

■ Z činnosti mo MS v Partizánskom 
Čo robí MO MS pre svojich členov v Partizánskom? Už roky si udržiavame viac-menej stabilnú 300 člennú základňu. Našimi členmi nie sú len ľudia bývajúci v Partizánskom ale aj v Hornej Vsi, Pažiti, Malých Uherciach, Veľkých Bieliciach, Návojovciach a vo Veľkých Kršteňanoch. Teda práca a kontaktovanie na takej rozlohe je dosť náročná fyzicky aj finančne. Deväťčlenný výbor spolu s dozorným výborom pre svojich členov pripravuje hlavne programy po Slovensku za kultúrou, históriou a poznaním. Navštevujeme miesta odpočinku našich slávnych, národovcov, dejateľov, nezabúdame na relax a v hojnom počte sa zúčastňujeme aj akcií zabezpečovaných mestom k významných výročiam mesta a štátu. Kolektívny člen MO MS - spevácko - dramatická skupina JESEŇ, ktorá v tomto roku oslávila pätnásťročnú činnosť a svojimi 590 vystúpeniami v 95 obciach a mestách rozdávala radosť a úsmev. V repertoári sú obsiahnuté ľudové, národné, ale aj sakrálne piesne. K jubileu im prajem pevné zdravie,aby im to ešte dobre spievalo a mali ešte veľa síl a chuti reprezentovať nie len MO MS ale aj mesto Partizánske.
Eva Nahálková

■ Proti neznášanlivosti
V Základnej škole (ZŠ) Jasov sa konal tento utorok premiérový ročník krajského festivalu v prednese rozprávok. Detí zo základných škôl z celého Košického kraja sa zhodli na tom, že prednesom rozprávok budú bojovať proti rasovej neznášanlivosti, ktorá má na Slovensku stúpajúcu tendenciu. Premiérový festival nazvali ROZPRÁVKOU PROTI RASOVEJ NEZNÁŠANLIVOSTI. Na krajskom festivale sa zúčastnili talenty rôznych národností rôznej farby pleti od Michaloviec, cez Košice, Kysak až po Mlynky pri Spiš. Novej Vsi, ktoré si vybrali Slovensko za svoju druhú vlasť. Tento festival sa uskutočnil na Slovensku po prvý raz. Aj takýmto spôsobom sa recitujúce deti a organizátori z tamojšej základnej školy, starosta obce Jasov Ing. Gabriel Nagy, Krajský školský úrad v Košiciach a Magistrát mesta Košice a Miestne odbory Matice slovenskej v Jasove a Košiciach-Myslave rozhodli bojovať proti rasovej neznášanlivosti. Organizátori a žiaci ZŠ z celého Košického kraja pevne veria, že ich hlas zastaví prejavy rasizmu, ktoré v posledných rokoch majú na Slovensku vzrastajúcu tendenciu, čo nie je dobrou vizitkou spolunažívania majoritnej spoločnosti s národnostnými menšinami a tými, ktorí majú inú farbu pleti ako my ostatní. Na tomto jedinečnom festivale sa zúčastnila TV Región, ktorá z tejto akcie odvysielala zaujímavú reportáž. Súťažiace deti boli odmenené hodnotnými knihami z Vydavateľstva MS, farebnými diplomami MS a sladkosťami od výmyslu sveta, ktoré deťom venoval riaditeľ Metro Cash and Carry Ing. Peter Miklovič. Ceny natešeným deťom slávnostne odovzdali riaditeľka domácej školy Dr. Alžbeta Mačatová, zástupkyňa KŠÚ v Košiciach, a zakladateľ festivalu F. Mrva. O rok sa v Jasove stretnú žiaci rôznej farby pleti a národností z takmer celého sveta. Budú to žiaci základných škôl z Prešovského a Košického kraja, ktorí si spolu s rodičmi a súrodencami vybrali Slovensko za svoju druhú vlasť.
František Mrva



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.