Dni svätého Huberta

thumbnail

Už dvadsiaty siedmy raz sa v areáli svätoantolského kaštieľa uskutočnili počas prvého septembrového víkendu Dni svätého Huberta.

Je to nádherný kaštieľ a ešte krajšie podujatie. Ak sa vo verejnosti, žiaľ, najviac pretriasajú správy o odstreloch našej zveriny „poľovníkmi“, teda každým snobom, ktorý má vo svojej luxusnej vile s luxusnými autami ešte aj skriňu s luxusnými strelnými zbraňami a do lesa zájde iba ak strieľať, potom vo Svätom Antole sa stretli poľovníci bez úvodzoviek, tí, ktorí sa naozaj v duchu starého horára Bohdana od Ruda Morica o našu prírodu príkladne starajú a pomáhajú jej.

Poľovnícke slávnosti sa ako zvyčajne začali slávnostným ceremoniálom na nádvorí kaštieľa. Sprístupnená bola aj historicko-poľovnícka expozícia, výstava Príbehy ukryté v obrazoch, výstava Poľovníctvo vo fotografii či výstava Slovenského rybárskeho zväzu. Do Hubertovskej kvapky krvi, ktorá má každoročne veľkú odozvu, sa tento rok zapojilo štyridsaťdva darcov. Návštevníci si na nádvorí kaštieľa pozreli poľovnícke pasovanie – premiéru poľovníckeho ceremoniálu s novými poľovníckymi signálmi. Tento rok sa predstavilo na väčšej ploche Poľovníctvo Kysúc – Z poľovníckej kapsy (spomínaný Rudo Moric). Do siene úcty a slávy poľovníctva na Slovensku bol uvedený gróf Ľudovít Károlyi, spoluzakladateľ C. I. C.

Počasie bolo príjemné, prišlo množstvo ľudí, poľovníci i nepoľovníci. Bolo aj veľa súťaží, napríklad jedna z najatraktívnejších o najdlhšiu bradu. Zaujali aj súťaže vo vábení, teda v imitácii zvukov zvierat vo voľnej prírode. Tradične sa hádzala flinta do žita, bolo možné vidieť rôzne výstavy, ukážky sokoliarov, návštevníci si ako každý rok určite našli to svoje.

V blízkom parku bol tiež pripravený bohatý program, jeho súčasťou bolo vystúpenie sokoliarov sv. Bavona, ukážky streľby z replík historických poľovníckych zbraní, ukážky streľby z lukov a historických kuší, pre obdivovateľov psíkov bola v ponuke Špeciálna klubová výstava slovenských hrubosrstých stavačov, špeciálna klubová výstava alpských jazvečíkovitých duričov a mnoho iného.

Slávnosti vyvrcholili v nedeľu svätohubertovskou svätou omšou na nádvorí kaštieľa. Tieto poľovnícke dni dôstojne vyvrátili v ostatných rokoch oprávnene sa zhoršujúcu verejnú mienku o poľovníkoch – lovcoch. Boli ideálnym spôsobom, ako stráviť víkendový čas začínajúcej jesene pútavo pre všetkých členov rodiny. Je to podujatie, na ktoré budú najmä deti určite dlho spomínať. A za to určite patrí vďaka organizátorom.

(ib)



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.