Demokracia nielen pre elity

thumbnail

Zníženie dotácie pre Maticu postihlo jej médiá. Smršť útokov a  následky štátnych reštrikcií proti Matici slovenskej neobišli ani Slovenské národné noviny. Ak v prípade Matice vykúzlili niektorí politici a novinári slovné spojenia, ako napríklad „prežitok 19. storočia, duplicitná, nadbytočná“ či dokonca „naratív“ panslavizmu (!), tak Slovenským národným novinám sa venovala zvláštna pozornosť. Pred rokom „ústredný orgán štátnej správy pre kultúru“ pomerne neštandardne a prvýkrát v dejinách MS cez sociálnu sieť Facebook, donedávna slúžiacu ako zoznamka pre mladých, o. i. oznámil verejnosti: „Verejné prostriedky sa používajú aj na SNN, ktoré nie kultivujú, ale, naopak, vulgarizujú verejný diskurz.“

Odôvodnenia sme sa nedočkali. Následne, iste nie náhodou, ako jeden muž povstali propagandisti tzv. mainstreamových médií a spustili tirády proti Slovenským národným novinám. Jeden z denníkov, ktorý ako z orwellovského románu 1984 supluje „ministerstvo pravdy“, uviedol: „Maticou vydávané SNN sú ideálnym príkladom, že aj to sú vyhodené peniaze, na prevádzku im ide 168-tisíc eur,“ a autori sú „zmeska ľudí“, ktorým najlepšie bolo počas deväťdesiatych rokov. „A toto štát dobrovoľne platí a nenájde sa nikto, kto nájde odvahu a skoncuje s tým.“ Slovo „skoncuje“ pripomína slovo Endlösung, teda konečné riešenie či porátanie sa zatiaľ (!) s Maticou a jej periodikami.

  • PLURALITA NÁZOROV

Redakciu SNN tvoria húževnatí ľudia, niekoľko stálych redaktorov, pár externých novinárov rôznych politických a ideových názorov, ktorých spája národná a matičná myšlienka. Súčasne sa redakcia prirodzeným kolobehom mení. Niektorí v deväťdesiatych rokoch boli iba študenti, iní kolegovia si pamätajú aj päťdesiate roky. Rozpočet SNN tvoria nielen väčšinové štátne, ale i neštátne matičné zdroje, predplatné, inzercia, sponzorské a iné. SNN vychádzajú zo svojich predchodcov Národných novín (1870 ‒ 1948), ešte pred tým z Pešťbudínskych vedomostí (1861 ‒ 1870) a základ majú v štúrovských Slovenských národných novinách (1845 ‒ 1848). Aj v minulosti boli zakazované, no stále sa obnovili a svojich neprajníkov prežili. Polemike ani rozporným názorom sa nevyhýbali.

Kritici nehovoria pravdu o tom, že SNN vulgarizujú verejný diskurz. Naopak, snažia sa ho ešte udržať. Dobre plateným propagátorom kryptoneototalitných názorov, ktoré vydávajú za liberálne idey, prekáža štátna dotácia. Pritom napríklad na vydávanie vládnych novín sa zamýšľalo minimálne šesť miliónov eur. Je zaujímavé, že sa podobne neanalyzujú miliónové dotácie a granty pre pseudokultúrne mládežnícke centrá, ktoré tu vyrástli ako huby po daždi, či rôzne vzdelávacie pseudoinštitúcie, ktoré ohlupujú mládež a učia ako v komunikácii „poraziť“ kresťanských a národoveckých „spiatočníkov“.

  • (PRENA)SLEDOVANIE

Akékoľvek odchýlenie od militantne presadzovaných ideí, propagovaných masovými médiami, je démonizované a zosmiešňované. Na rozdiel od ostatných občanov netrpia núdzou o financie ani počas pandémie. Kam teda Slovensko po vyše tridsiatich rokoch od roka 1989 dospelo? Čo zostalo z hesiel o slobodnej a demokratickej spoločnosti, rešpektovaní menšinového, ale i väčšinového názoru, slobodnom prístupe k informáciám i k vzdelaniu,  možnosti slobodomyseľnej analýzy a kritického zhodnotenia rôznych informačných i historických zdrojov,  rešpekte voči  konzervatívnym či ľavicovým, liberálnym hodnotám,  zákaze represie proti ľuďom, ktorí sa zamýšľajú nad skutočným stavom občianskej demokracie. Demokracie nielen pre elity tam niekde hore.

Plánovačom „kultúrnej politiky“ však ušla jedna vec. Prečo toľko pozornosti podľa nich okrajovému médiu? Prečo také zúrivé a umelo vyhrotené diskusie o článkoch SNN pod tzv. podcastami na sociálnej sieti Facebook? Kto má čas, nech si ich pozrie. Diskutujúci, ktorí sa tvária, že sú obyčajní návštevníci sociálnej siete, zrazu vytiahnu archivovaný článok uverejnený v roku 2014 alebo 2016? Kto má čas podrobne sledovať článok po článku matičné periodiká, selektovať články i autorov a ukladať si ich na neskorší čas, keď ich za posledných desať rokov vyšlo takmer dvadsaťtisíc?

  • PREDPLATNÉ

Vláda Matici vzala v roku 2021 štyristotisíc eur. Slovenské národné noviny museli od začiatku roka prejsť na dvojtýždenník. Slovenské pohľady, najstarší slovenský a druhý najstarší európsky časopis, ktorý oslavuje sto štyridsiate výročie obnovy, na dvojmesačník. Na druhej strane, rozšíril sa počet strán a vrátila sa príloha Orol tatranský, ktorému, samozrejme, Fond na podporu kultúry a umenia znovu zamietol žiadosť o grant. Koncom roka však viditeľnejšie narástol počet predplatiteľov! A to je jedna z ciest. Predplaťte si Slovenské národné noviny, Slovenské pohľady, Slovensko-Národné spektrum či Kultúru slova!

Marián GEŠPER, predseda MS



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.