Finančné prostriedky pre Kyjev vysychajú

thumbnail

Dlhodobý zamrznutý vojenský konflikt ukrajinských donorov už unavuje. Ťahanice v americkom Kongrese o rozpočet vyústili do ukončenia vojenskej a finančnej pomoci Kyjevu. Rovnako je maďarským vetom zablokovaný päťdesiatmiliardový balík EÚ aj opätovné prerokovanie rozpočtu Únie. Ukrajina je vyslovene závislá od externého financovania, ak sa situácia rýchlo nezmení a nezlepší, Ozbrojeným silám Ukrajiny hrozí kolaps.Spojené štáty fungujú od októbra minulého roku v rozpočtovom provizóriu, ktoré je výsledkom stretnutia dvoch nezmieriteľných táborov ‒ konzervatívneho krídla republikánov a liberálneho u konkurenčných demokratov. Ako nedávno oficiálne vyhlásil koordinátor Národnej bezpečnostnej rady Bieleho domu John Kirby, Spojené štáty americké zastavili dodávky zbraní a vojenského materiálu Ukrajine. V decembri Washington pridelil Ukrajine zatiaľ posledný balík vo výške 250 miliónov dolárov.

NAPÄTIE ZA MOROM

Bidenova administratíva zaradila už minulý rok do rozpočtu krajiny klauzulu o poskytovaní vojenskej pomoci v hodnote 100 miliárd dolárov Ukrajine a Izraelu, pričom 61 miliárd dolárov je vyčlenených pre Kyjev. Washington plánuje zobrať malú časť z tejto sumy aj na zlepšenie situácie na hraniciach s Mexikom. Prideľovanie financií blokuje v Kongrese republikánska opozícia, ktorá žiada, aby sa Biely dom najskôr zaoberal migračnou krízou v dostatočnej miere a až potom rozhodol o osude peňazí pre Ukrajinu. Pomery na južnej hranici sú alarmujúce, čo demonštruje situácia, keď Texaská národná garda na príkaz miestneho guvernéra Grega Abbotta zablokovala prístup agentom federálnej pohraničnej hliadky USA do časti rieky Rio Grande. Taká priama konfrontácia medzi štátom a federálnou vládou sa podľa znalcov neobjavila minimálne polstoročie. Liberálna Bidenova administratíva je za bezbrehú imigráciu, nie nepodobnú tej u nás v Európe, čomu bránia radikálni republikáni v nimi ovládaných štátoch aj v Kongrese.

ZABLOKOVANÉ MILIARDY

V Európskej únii sa rokovania o podpore Ukrajiny týkali päťdesiatich miliárd eur na budúci rok, z nich 17 miliárd mali tvoriť nevratné granty a 33 miliárd pôžičky. Voči návrhom eurokomisie mali okrem Maďarska výhrady aj členské štáty, ktoré sú čistými platcami do rozpočtu EÚ. Ukrajina sa stala úplne závislá od externých pôžičiek. Ukrajinská vláda schválila rozpočet na rok 2024 vo výške 84,9 miliardy v prepočte na doláre, pričom jej vlastné príjmy budú predstavovať len 42,6 miliardy dolára. Deficit 42,3 miliardy dolára sa plánuje pokryť prostredníctvom zahraničných pôžičiek. To znamená, že rozpočet štátu je spolovice závislý od dobrej vôle jej západných podporovateľov. Vzhľadom na stratu priemyselných oblastí na východe a poľnohospodárskej pôdy na juhovýchode nie je jasné, ako bude doterajšie a budúce úvery uhrádzať.

NA VOJNU TREBA PENIAZE

Splácanie dlhov zaťaží niekoľko generácií, veď len napríklad v decembri 2022 schválený úverový plán EÚ pre Ukrajinu na rok 2023 vo výške 18 miliárd eur bude musieť platiť tridsaťpäť rokov. Kyjev dostal poslednú tranžu 1,5 miliardy od Únie v decembri, a tým zostal rozpočet vyčerpaný. Bilaterálna pomoc jednotlivých krajín nevykompenzuje stratu takých veľkých ekonomických celkov, ako sú Spojené štáty a EÚ.

Vojna bez peňazí sa jednoducho nedá viesť. Netreba zabúdať ani na všadeprítomnú korupciu v celom byrokratickom aparáte Ukrajiny. Americká vojenská inšpekcia varovala, že neschopnosť včas sledovať zbrane prevezené do Kyjeva, „môže zvýšiť riziko ich krádeže alebo prevodu tretím stranám“. Navyše americké noviny Washington Post sa dozvedeli, že značná časť vojenskej pomoci určenej Ukrajine sa tam v skutočnosti nikdy nedostane a minie sa na vývoj nového vybavenia alebo na výmenu zbraní, ktoré boli do Kyjeva odoslané zo zásob. Z finančnej pomoci z plánovaného balíka 61 miliárd dolárov, ktorý je zablokovaný v americkom kongrese, sa mali platiť mandatórne výdavky štátu, najmä starobné dôchodky, výplaty štátnym zamestnancom a žold vojakom. Treba zdôrazniť, že služba na fronte je platená, každý ukrajinský vojak dostáva žold vo výške niekoľkonásobku priemernej mzdy v závislosti od miesta nasadenia.

VYSOKÉ STRATY

Po neúspechu ukrajinskej ofenzívy, ktorá sa zmenila na jatky mužského obyvateľstva krajiny, čo sa aj dostalo do informačného priestoru, spolu so stratou prostriedkov na vyplácanie žoldu, drasticky zníži ochotu a schopnosť bojovať ďalej. Vysoké straty dokazuje aj navrhovaná zmena legislatívy vypracovaná prezidentskou kanceláriou V. Zelenského, tá má za cieľ povolať do zbrane ďalších päťstotisíc vojakov. Ukrajinu preto každodenne opúšťa značná časť obyvateľstva, zatiaľ čo vojenský potenciál ruskej armády sa desivo zväčšuje, čo do počtu dobrovoľných odvedencov, ako aj materiálno-technického zabezpečenia.

Radoslav ŽGRADA-Foto: zahraničná tlač



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.