Gordický uzol príslušnosti zostáva zauzlený

thumbnail

Novela o štátnom občianstve mala pôvodne uzrieť svetlo sveta v júni 2014. Optimistický predpoklad ministra vnútra predpovedá dátum zrodu novely zákona o štátnom občianstve na letnej schôdzi NR SR. Je však viac ako isté, že poslanci budú mať prozaickejšie záujmy v čase dovoleniek, a tak zostáva veriť, že zmena príde na jeseň. Maďarsko od prijatia svojho zákona o štátnom občianstve získalo takmer milión nových Maďarov. Slovensko za ten istý čas „stratilo“ pre prijatie maďarského občianstva asi pol stovky čestných občanov. Plus niekoľkých jedincov – politických karieristov, ktorých možno zrátať na prstoch jednej ruky. Slovenský pas strácajú ľudia na základe zákona o štátnom občianstve, ktorý prijala prvá vláda Roberta Fica. Niekdajší kabinet reagoval právnou normou v roku 2010 na maďarský zákon, ktorý od roku 2011 zjednodušuje udeľovanie dvojakého občianstva zahraničným Maďarom. Na základe súčasného zákona prichádzajú o slovenský pas tí, ktorí prijali občianstvo iného štátu. Od prijatia zákona sa objavili viaceré pokusy o zjemnenie tejto právnej normy, lenže ani jeden z nich nebol úspešný.

 JASNÁ PODMIENKA

Získanie cudzieho občianstva bude naďalej viazané na trvalý pobyt. To má byť údajne dostatočná väzba slovenského žiadateľa na danú krajinu a nebude sa tak musieť obávať straty slovenského občianstva. Tí, ktorí pre dikciu súčasného zákona o občianstvo prišli, budú môcť opäť oň požiadať. Trvalý pobyt bude uznaný napríklad z dôvodu štúdia, dlhodobého pracovného kontraktu alebo vstupu do manželského zväzku. Ani jedno z toho nespĺňajú na Slovensku žijúci maďarskí nacionalistickí politici, takže ich pôsobenie v politike bude aj naďalej nelegálne. Je však naozaj zásadnou otázkou, dokedy im chce štát tolerovať ostentatívnu ignoranciu vlastných zákonov. A ako na takúto prax majú hľadieť ostatní občania štátu, čo zákony principiálne dodržiavajú?

PRÍLIŠNÁ OPATRNOSŤ

Novelu pripravovali na ministerstve vnútra spolu s rezortom diplomacie a tiež Radou Európy či Vysokým komisárom OBSE pre národnostné menšiny. V každom prípade by teda mala byť odobrená všetkými medzinárodnými autoritatívnymi inštitúciami ešte predtým, ako sa dostane na pracovné stoly poslancom NR SR. A to by zas malo mať vplyv na ich stranícky egocentrizmus a najmä už tradičné opatrníctvo v tejto zásadnej otázke. Pochopiteľne stále zostáva možnosť, že tí občania SR, ktorí čestne nahlásili získanie cudzieho štátneho občianstva, budú po novelizácii zákona môcť požiadať o vrátenie toho nášho. Pravdepodobne sa to bude týkať väčšiny v úvode spomínanej pol stovky našich spoluobčanov, ktorí požiadali o pas Maďarska.

 

Ján ČERNÝ – Karikatúra: Andrej MIŠANEK



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.