Kontroverzných ocenení je už priveľa

thumbnail

Prezidentka  dokazuje diplomatickú nezrelosť. V posledných týždňoch opakovane zaplnila hlavné stránky domácej, ale aj zahraničnej tlače prezidentka Zuzana Čaputová. Tvári sa, akoby nemala poradcov, ktorí by jej poradili s protokolom, alebo ich rady ignoruje. Nevytvára tak priaznivý obraz Slovenska v zahraničí ani doma sama o sebe. Prvú cenu získala Zuzana Čaputová v roku 2016 za boj proti pezinskej skládke odpadov. Bola to  Cena Nadácie Goldman Environmental Foundation. Zaujímavosťou je, že akosi príliš veľa ocenených sa po prevzatí ceny stalo politikmi. Napríklad Brazílčanka Marina Silva sa po prevzatí Goldmanovej environmentálnej ceny v roku 1996 stala ministerkou a trikrát kandidovala na prezidentku Brazílie...

ZBERATEĽKA CIEN

V roku 2019 si vo švajčiarskom meste Ascona Z. Čaputová prevzala Európsku cenu za politickú kultúru. Cenu udeľuje Nadácia Hansa Ringiera. Spoločnosť, ktorá vlastní na Slovensku desiatky médií, ktoré jej pripravovali priaznivými článkami prezidentskú kampaň. Cenu dostala po dvoch mesiacoch v úrade a prilepšila si ňou o päťdesiattisíc eur.

Zuzana Čaputová získala v roku 2021 cenu Justitia Awards, ktorú udeľuje organizácia Women in Law Initiative so sídlom vo Viedni. Poslaním organizácie je oceňovať najmä ženy pracujúce v rôznych právnických profesiách. Ona ako kandidátka na prezidentku v roku 2019 čelila pochybnostiam okolo svojej koncipientskej praxe, ktorá je podmienkou na to, aby koncipient mohol zložiť advokátsku skúšku a potom vykonávať povolanie. Preto sama požiadala o vyškrtnutie zo zoznamu advokátov.

V novembri 2022 jej udelili Cenu slobody Nadácie Friedricha Naumanna. Dostal ju napríklad aj Hans-Dietrich Genscher, nemecký politik za stranu FDP, dlhoročný minister zahraničných vecí a vicekancelár Nemecka. Malým problémom je, že od sedemnástich rokov bol členom nacistickej NSDAP. Vrcholom bol december 2022, keď dostala Cenu za demokraciu Madeleine Albrightovej, ktorú jej udelil americký Národný demokratický inštitút za jej neochvejný záväzok zotrvať pri ochrane demokracie na Slovensku, v Európe a na celom svete. Cena je pomenovaná po žene, ktorá v máji 1996 na pripomenutie moderátorky CBS, že následkom sankcií proti Iraku zomrelo vyše pol milióna detí, bez váhania odpovedala: „Tá cena stojí za to.“

■ POCTA NACISTU?

Na konci januára tohto roka si Zuzana Čaputová v Berlíne prevzala Schwarzkopfovu európsku cenu. Nadácia mladej Európy slovenskú prezidentku vyznamenala za jej odvahu v boji proti organizovanému zločinu, za jej úsilie o ľudské práva, najmä Rómov, a za ekologicky udržateľnú budúcnosť. Schwarzkopf však nebol len majiteľom svetoznámej značky, ktorá na nás útočí dodnes z televízií v podobe lakov na vlasy, rovnako ako Hugo Boss nebol len odevný mág. Obaja boli nacisti. Stačí si otvoriť nemeckú Wikipédiu, ktorá dôsledne dbá, aby sa vyrovnala s následkami druhej svetovej vojny. Píše sa v nej, že cenu Heinza Schwarzkopfa založila v roku 1971 vdova po tomto nemeckom podnikateľovi. Bol však aj člen Národnosocialistickej nemeckej robotníckej strany (NSDAP) a veliteľ čaty SS, ktorá je na archívnych filmových záberoch zachytená na vojenských prehliadkach a fakľových sprievodoch. Možno si poviete, taká bola doba. Nadprácou je však fakt, že do NSDAP vstúpil už v roku 1933, v svojej dizertačnej práci propagoval totalitné pracovnoprávne predpisy zavedené Adolfom Hitlerom, vyrábal produkty pre Wehrmacht a prevádzkoval niekoľko táborov nútených prác. Po vojne bol väznený v britskom internačnom tábore Neuengamme, a len preto, že Nemecku po vojne chýbali podnikatelia, bol po čase prepustený. Cenu jej udelili ešte v roku 2021, vzhľadom na pandémiu ochorenia COVID-19 však odovzdávanie odložili. Mala si teda dostatok času aj s poradcami prejsť, či je prijatie tejto ceny vhodné.

■ SATÉNOVÁ KOŠIEĽKA

Zatiaľ poslednou cenou, ktorú Zuzana Čaputová dostala, bola saténová košieľka od víťazného kandidáta českých volieb Petra Pavla. Asi jej nemal narýchlo čo darovať. Médiá, teda tie okrem mainstreamu, si všimli, že z Bratislavy do Prahy musela vyštartovať ešte pred vyhlásením aspoň predbežných výsledkov. Možno vedela, čo robí, Peter Pavel vyhral pred druhým kandidátom tak ako kedysi ona. V pomere zaokrúhlených 58 ku 42 percentám. Obom robila kampaň rovnaká agentúra. Náhoda...

V auguste tohto roka si Zuzana Čaputová prevezme Cenu cisára Otta. Cenu udeľuje Kultúrna nadácia cisára Otta osobnostiam, ktoré v regióne strednej, východnej a juhovýchodnej Európy prispeli k zjednocovaniu kontinentu.

Ivan KRAJČOVIČ ‒ Karikatúra: Ľubomír KOTRHA

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.