Lekári, ktorí neliečia

thumbnail

Všetci civilizovaní Slováci sa isto zhodnú na tom, že je potrebné poďakovať všetkým lekárom a zdravotníkom, ktorí v čase novodobej pandémie s osobným nasadením ošetrovali svojich pacientov. Vyplýva aj to z ich prísahy, ktorí slávnostne sľubovali, keď preberali diplom doktora medicíny. Pandemická situácia mení na Slovensku všetko a aj prístup niektorých lekárov. Na viacerých miestach Slovenska ordinujú lekári, ktorí odmietajú vyšetriť pacientov bez negatívneho testu na Covid-19. Výpovedná hodnota testu je dosť diskutabilná, čo nespochybňujú ani odborníci. Správanie takýchto lekárov, ktorí odmietnu vyšetriť pacienta v zlom zdravotnom stave len preto, že nemá test, možno považovať za porušenie sľubu. Takéto konanie hraničí dokonca s protiprávnym konaním zanedbania starostlivosti o pacienta. Položme si otázku ‒ ak by sa to stalo v inej odbornej sfére spoločnosti, tolerovalo by sa vôbec takéto správanie? Prinajmenšom by dotyčný dostal za svoje konanie výpoveď. Bohužiaľ, v tomto prípade je takýto lekár podporovaný masívnou propagandou médií, ktoré problém pandémie priviedli až do štádia maniakálnej hystérie.

Je prípustné, aby lekár v európskej krajine v 21. storočí povedal matke s dieťaťom s horúčkami, že ich nevyšetrí, pokiaľ dieťa aj matka nebudú mať výsledok PCR testu? Pritom  v mnohých mestách – hlavne menších -  sú voľné miesta na PCR testovanie až o päť dní a  približne dva dni trvá, kým laboratórium spracuje vzorku a odošle výsledok. Čo má matka s chorým dieťaťom robiť, keď ho v zdravotníckom zariadení odmietnu ošetriť?

Našli sa lekári, ktorí dokonca odmietajú pacientov, keď nie sú očkovaní. Uvedomujú si títo lekári, že konajú nielen proti Hippokratovej prísahe, ale aj protizákonne? Lekári majú predsa ochranné pomôcky ‒ respirátory, rukavice, skafander, dezinfekčné prípravky, a môžu sa predsa  dať zaočkovať, aby boli imúnni voči nakazeniu.

Kam sa uberá slovenská spoločnosť, keď lekár odmietne pacienta? Toto je tiež jedna z možných príčin zaplnenia slovenských nemocníc -  lekárska ignorancia a neplnenie si toho, čo sa zaviazali, a to liečiť chorých. Pretože ak sa lekárom odmietnutý človek dostane do nemocnice s ochorením Covid-19 prichádza v zlom zdravotnom stave a s podlomenou psychikou i strachom. Veľmi ťažko sa lieči, neraz končí na kyslíku alebo zaintubovaný v boxe.

Hlavnou úlohou je lekárov je práve zamedzovať vzniku ťažkých stavov pacientov. Byť lekárom je poslanie, sebaobetovanie  v prospech chorých, a nielen si mesačne skontrolovať platby od poisťovne a ordinovať cez telefón. Našťastie je takýchto lekárov málo. Problém je, že sa vôbec takto správajú a ordinujú.

 

Tatiana DULOVÁ - Ilustračné foto: pixabay.com

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.