Likvidačné zníženie dotácie pre ustanovizeň

thumbnail

Matici slovenskej hrozí už tento rok hromadné prepúšťanie. Ministerstvo kultúry SR navrhlo pre Maticu slovenskú na rok 2021 štátnu dotáciu o štyristotisíc eur nižšiu ako v tomto roku. Je to pokles až o dvadsaťtri percent. Suma podpory na úrovni 1,344 tis. eur je pre ustanovizeň likvidačná. Toto bola hlavná téma stretnutia poslancov Výboru NR SR pre kultúru a médiá s predstaviteľmi Matice, ako aj rokovania Dočasnej pracovnej skupiny MK SR – MS. Ministerstvo financií v rámci konsolidácie verejných financií vyzvalo, aby ministerstvo kultúry znížilo plošne svojim organizáciám rozpočty o desať percent. Maticu to postihlo najviac. Predseda, správca a prvý podpredseda Matice slovenskej odpovedali v pondelok 19. októbra 2020 na otázky poslancov a poslankýň NR SR na pôde parlamentu. Argumentovali, prečo je zníženie štátnej dotácie pre verejnoprávnu ustanovizeň likvidačné a pre štátny rozpočet nebude lacné riešenie. Predstavitelia MS tento krok v parlamente kritizovali. „Je to v rozpore s požiadavkou rezortu financií o desaťpercentné zníženie financií pre ministerstvá a inštitúcie v ich pôsobnosti. Je to pre nás o to viac prekvapivé, že ministerka kultúry sa verejne vyjadrila, že rezort kultúry nebude mať v roku 2021 menej peňazí a že akákoľvek úprava štátnej dotácie pre Maticu slovenskú sa uskutoční až na základe záverov dočasnej pracovnej skupiny. Diskusia o ekonomických otázkach prebehla však až vo štvrtok 22. 10. 2020, čiže ministerstvo konalo  bez demokratickej diskusie,“ povedal predseda MS Marián Gešper poslancom výboru.         

  • HROMADNÉ PREPÚŠŤANIE

Správca MS Maroš Smolec uviedol, že takéto zníženie štátnej dotácie spôsobí hromadné prepúšťanie zamestnancov a znefunkčnenie pracovísk ustanovizne: „Ministerstvo kultúry evidentne nemá záujem o rozvoj matičnej činnosti. Naopak, týmto krokom znemožní Matici slovenskej plnenie časti zákonných úloh. Spôsobí tiež, že rady kultúrnych pracovníkov na úradoch práce sa rozšíria. V konečnom dôsledku môže mať toto rozhodnutie pre štátny rozpočet neblahý dosah, pretože zvýši nezamestnanosť v kultúre a zaťaží sociálny systém štátu.“ Doplnil tiež, že ak sa suma nezvýši aspoň o cca 150 tisíc eur – teda na sumu, ktorá by zodpovedala zníženiu výdavkov o desať percent, prepúšťať sa bude musieť ku koncu tohto roka. „Ak neprijeme tieto škrty na personálnej úrovni, nebudeme mať z čoho vo februári vyplatiť mzdy zamestnancom za január,“ dodal M. Smolec.

Poslanci Výboru pre kultúru a médiá sa zaujímali o kultúrnu, vedeckú a osvetovú činnosť ustanovizne, ale aj o kauzy minulosti. Predstavitelia MS odmietli, aby chyby bývalých funkcionárov boli vyčítané mladej a strednej generácii matičiarov v súčasnom vedení MS. „Médiá dodnes šíria o Matici slovenskej veľa dezinformácií, ktoré sme veľakrát vysvetľovali. Je absurdné, aby si matičiari niesli so sebou akýsi dedičný hriech. Tri roky sa sústredíme len na svoju činnosť, napriek tomu sa stále stretávame s predsudkami a so zaujatosťou,“ vyjadril sa predseda M. Gešper. V závere zasadnutia výboru navrhla poslankyňa Jana Vaľová (SMER-SD) uznesenie o zachovaní výšky štátnej dotácie pre Maticu slovenskú. Poslankyňa Ľubica Laššáková (Hlas-SD) rovnako navrhla uznesenie o zachovaní výšky dotácie, k čomu pridala šesťstotisíc eur na rekonštrukciu kultúrnych pamiatok a nehnuteľností Matice slovenskej. Poslanci vládnej koalície tieto uznesenia nepodporili.

  • PRACOVNÁ SKUPINA 

Dočasná pracovná skupina MK SR a Matice slovenskej zasadla na svojom v poradí druhom rokovaní až po stanovení definitívnej rozpočtovej sumy pre ustanovizeň. Predseda a správca MS opäť zhodne kritizovali tento výpadok, ktorý bude fatálny. „Očakávali sme, že sa dotácia zníži o desať percent. Pripravovali sme sa nato s finančným útvarom. Budeme prepúšťať, prestaneme vydávať najskôr aj Slovenské národné noviny, obmedzíme vydávanie kníh, znížime náklady iných matičných periodík, a aj tak to nemusí stačiť. Pri celkovom rozpočte Matice na úrovni 1,9 milióna eura je výpadok 400 tisíc plus povinné navyšovanie minimálnych miezd pre nás nepredstaviteľný,“ uviedol správca. Predseda MS vyzval predstaviteľov ministerstva kultúry, že ak nie je táto pracovná skupina de facto zbytočná, nech informujú ministerku o tomto stave a pomôžu. Zástupkyňa finančného odboru ministerstva uviedla, že sumu určilo ministerstvo financií a desať percent odpočítalo zo schválenej sumy na rok 2021 1,49 tis eur. Správca namietal, že dodatkom z januára  sa suma navýšila na 1,74 tis. eur a z nej sa malo škrtať. Predseda komisie a riaditeľ sekcie kultúrneho dedičstva MK SR R. Ragač to prisľúbil.

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.