Ministerka kultúry: Dobré správy pre slovenskú kultúru a folklór

thumbnail

Rok slovenského divadla neprichádza iba ako heslo, a nie s prázdnymi rukami. Rok slovenského folklóru a Rok slovenského divadla. To sú dve mimoriadne aktivity Ministerstva kultúry SR nasledujúce tesne jedna za druhou. V tejto súvislosti poskytla ministerka Ľubica Laššáková Slovenským národným novinám nasledujúci rozhovor.

  • Ministerstvo kultúry sa v uplynulom aktuálnom období razantne pustilo do podpory toho, čo je nám na Slovensku cenné, drahé a čo nás úspešne prezentuje v zahraničí. Bol to náš folklór, teraz sú to divadlá. Divadelnému umeniu sa má dostať podpory, aká tu pre túto sféru nebola vyčlenená celé roky. V akej konkrétnej podobe?

Po podpore folklóru ako neoddeliteľnej súčasti tradičnej regionálnej kultúry nastal čas aj na mimoriadnu podporu slovenských divadiel. Zvlášť ma teší, že o podporu sa môžu uchádzať aj ochotnícke divadelné súbory, ktoré do svojich predstavení vkladajú neuveriteľnú mieru spontánnosti a vnútornej radosti. Požiadala som Fond na podporu umenia o vyčlenenie štyroch miliónov eur na podporu profesionálnych i ochotníckych divadiel. Budúci rok totiž na návrh ministerstva kultúry vyhlásila vláda za Rok slovenského divadla.

  • Predpokladajme, že profesionálne súbory majú svoje zavedené manažmenty, ktoré sa budú vedieť zorientovať. Ako však majú v úsilí získať podporu postupovať ochotníci, čo by ste im poradili?

Všetky potrebné kroky sú detailne a zrozumiteľne vysvetlené na stránkach Fondu na podporu umenia. Chceme tak zabezpečiť to, aby sa k potrebným informáciám dostali aj tie subjekty, ktoré doteraz o dotáciu nežiadali. Konkrétne výzvy na predkladanie žiadostí o dotáciu zverejňuje Fond na podporu umenia (FPÚ) na svojom webovom sídle (www.fpu.sk). FPÚ už zverejnil štruktúru podpornej činnosti na rok 2020 (https://www.fpu.sk/sk/moznosti-podpory/struktura-podpory), kde sú uvedené jednotlivé plánované dotácie a ich časový plán. FPÚ už zároveň zverejnil prvú výzvu na predkladanie žiadostí o finančnú podporu projektov divadiel na rok 2020 (https://www.fpu.sk/sk/moznosti-podpory/vyzvy/vyzvy-rok-2020/197-vyzvy-2020/663-vyzva-c-2-2020) v troch rôznych podprogramoch.

  • Zopakujme si teda, kto konkrétne má možnosť získať podporu?

O podporu  môžu žiadať profesionálne i ochotnícke divadlá. Každá výzva je však špecifická, a preto by si záujemca mal dopredu prečítať, či spĺňa podmienky konkrétnej dotácie. V rámci programu Umenie a podprogramu Divadlo sa bude poskytovať päť rôznych dotácií.

  • Ministerstvo najnovšie plánuje do Bratislavy presunúť múzeum a časť priestorov Ústredia ľudovej umeleckej výroby z nevyhovujúcich a takpovediac „od ruky“ do rekonštruovaných a v centre hlavného mesta. Čo od takéhoto kroku očakávate?

V súčasnosti sa veľmi hodnotné Múzeum Ústredia ľudovej umeleckej výroby (ÚĽUV) nachádza v Stupave, kde je kultúrne nevyužité. V provizórnom a nevyhovujúcom depozitárnom objekte sú pred zrakom verejnosti ukryté naše kultúrne poklady. Som presvedčená, že zriadenie múzea ÚĽUV s otvoreným depozitárom v centre Bratislavy je tá najlepšia cesta na reprezentáciu našej tradičnej materiálnej kultúry a ľudovo-umeleckej výroby doma i v zahraničí. Očakávame vysokú návštevnosť a zvýšený záujem Slovákov i zahraničných turistov o našu tradičnú ľudovú kultúru.

  • Jeden z našich doslova exportných artiklov súbor Lúčnica má tiež dostať vyhovujúcejšie priestory. Kam sa presťahuje a čo všetko mu bude pomocou pri jeho práci a skvelých výkonoch?

Umelecký súbor Lúčnica bude mať v rekonštruovaných priestoroch Hurbanových kasární k dispozícii administratívne priestory, veľkú sálu, šatne a priestory na uloženie krojov, kostýmov a vybavenia. Skutočnosť, že súbor bude mať stabilnú domovskú sálu na nácvik svojich vystúpení, prispeje k zefektívneniu jeho celkovej činnosti. Vďaka priestorom na uloženie krojov a kostýmov budú zároveň vyriešené mnohé logistické otázky. Umelecký súbor Lúčnica tak bude mať celkovo to najvhodnejšie zázemie na svoju činnosť.

  • V čase prípravy tohto rozhovoru zverejnilo Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky ešte jednu dobrú správu. Slovenské národné noviny považujú za vhodné pripojiť ju k predchádzajúcim odpovediam pani ministerky.

Profesor Moritz Csáky, potomok jedného z najvýznamnejších šľachtických rodov v Uhorsku, darovacou zmluvou venoval Slovenskej republike umelecké diela nevyčísliteľnej hodnoty. Ministerka kultúry Ľubica Laššáková mu osobne poďakovala za toto gesto, ktoré obohatí slovenskú históriu a súčasnú kultúru. Gróf Moritz Csáky už v roku 2017 prejavil vôľu darovať Spišskému múzeu v Levoči súbor predmetov, ktoré majú pre Slovensko a Spiš veľký význam. Prezentujú históriu aristokratického rodu, ktorý zohral v dejinách Uhorska veľkú úlohu. „Vážim si úctyhodný postoj člena aristokratickej rodiny pána profesora Csákyho, ktorý Slovenskému národnému múzeu daruje viac ako sto predmetov vysokej kultúrnej hodnoty. Obrazy, kazeta na šperky a predmety umeleckého remesla s erbom rodu obohatia kultúru a históriu Spiša. Gróf Csáky si praje, aby sa umelecké predmety vrátili domov, do krajiny, v ktorej sa narodil,“ povedala po stretnutí s profesorom ministerka Ľubica Laššáková, ktorá mu v mene rezortu kultúry osobne poďakovala.

Zhováral sa Ivan BROŽÍK ‒ Foto: MK SR



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.