Na Devín už so zástavami

thumbnail

Ani nepríjemné sychravé a daždivé počasie 24. apríla tohto roku, presne 188 rokov po tom, ako Ľudovít Štúr so svojimi študentmi vystúpili na hrad Devín, neodradilo matičiarov a pár desiatok študentov, aby si túto legendárnu vychádzku nepripomenuli. Novinkou bolo, že tentoraz už mohli študenti na Devín vystúpiť aj so zástavami na žrdiach, čo im minulý rok správca hradu z Bratislavského mestského múzea nedovolil. Verbálny konflikt matičiarov sa stal virálnym videom na sociálnych sieťach. Takmer dvestotisíc divákov hromžilo na skutočnosť, že je zakázané vyniesť slovenské zástavy na historický symbol slovenského národa, ktorý obdivovali už aj štúrovci.

V daždi na hradnom kopci pod pamätnou tabuľou vychádzky podpredseda MS M. Nemec zarecitoval slávny úryvok z básne Mor ho! a predseda MS M. Gešper v krátkom príhovore sprítomnil vtedajší historický akt. Pre zlé počasie podujatie pokračovalo v miestnom pohostinstve U Srnčíka. Správca MS M. Smolec si spomenul práve na zákaz nosenia zástav na Devín a ich povolenie označil za malé, ale dôležité víťazstvo Matice. Na záver liptovskí ochotníci pripravili dobovú scénku. Smutné je, že bratislavské múzeum ani počas výročia vychádzky Štúrových študentov na Devín neotvorí jeho brány a návštevníci musia platiť nemalé vstupné. Toto je výzva na  ďalšie malé víťazstvo Matice.

 (mrs)

Foto: Matica slovenská



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.