Rana pre partokraciu na Slovensku – nastúpil prezident nestraník

thumbnail

Rudolf Schuster, Michal Kováč, krátko zastupujúci a úradujúci prezident Vladimír Mečiar a Ivan Gašparovič. Dnes plejáda týchto prezidentov patrí už len do histórie samostatného Slovenska. Svetlejšej či temnejšej, to necháme na posúdenie dejinám. Občania sa v týchto dňoch venujú Andrejovi Kiskovi. „Myslím si, že pred Slovenskom sú také výzvy a každý deň prináša mnohým našim občanom také problémy, že v politike a medzi politikmi by nemalo byť miesto na osobné vojny alebo nepriateľstvo. Ako prezident sa pokúsim v tomto duchu vytvoriť vzťahy s vládou, s parlamentom a s politickými stranami,“ povedal v inauguračnom prejave.„Malo by nás všetkých trápiť, koľko ľudí je dnes nespokojných so stavom a smerovaním Slovenska... Hovorím o tom, ako mnohí ľudia vnímajú našu každodennosť. A rozumiem týmto pocitom, veď sa roky stretávam s ľuďmi, ktorých životné príbehy sú často plné trpkosti a nešťastia,“ povedal ďalej Andrej Kiska. A pokračoval: „Ak hovorím o nespokojnosti, tak sa neobávam tej občianskej nespokojnosti, ktorá je prirodzená a ktorá ľudí motivuje. Obávam sa takej nespokojnosti, ktorá ústi do hlbokého rozčarovania, bezradnosti, rezignácie až ľahostajnosti k tomu, čo sa u nás a okolo nás deje. Hovorím o strate záujmu. Hovorím o sklamaní a ľahostajnosti voči tomu, čomu hovoríme verejný priestor, verejný život, “ apeloval dezignovaný prezident Slovenskej republiky.

 ZÁKLADNÉ HODNOTY

„Až príliš často počúvame, že sa u nás vytratila morálka a slušnosť. Že verejný priestor ovládol egoizmus, rodinkárstvo, politická príslušnosť, silné lakte, cynizmus. Lenže ak takéto presvedčenie v spoločnosti prevládne, ak sa vytratí dôvera – potom krajina stratí dynamiku a sotva nájdeme chuť a energiu prekonávať prekážky. Mladí ľudia budú odchádzať, náš štát bude stagnovať a oslabí sa jeho schopnosť vnímať a riešiť problémy občanov. Napriek tomu som hlboko presvedčený, že máme na viac,“ upozornil nás všetkých z budovy Reduty počas inauguračnej slávnostnej schôdze Národnej rady Slovenskej republiky nový prezident.

 OTÁZKY ZA OBČANOV

„Ako prezident budem klásť otázky v mene občanov, v mene svojom, v mene toho, aby sa problémy skutočne riešili. Som presvedčený, že toto je významná povinnosť a úloha prezidenta: počúvať ľudí a pýtať sa v ich mene. Klásť otázky, hľadať poctivé odpovede a povzbudzovať riešenia. Budem klásť takéto otázky členom vlády, poslancom parlamentu, inštitúciám a úradom zodpovedným za systém spravodlivosti. Za vzdelávanie našich detí. Za starostlivosť o chorých, starých, bezvládnych. Alebo takých, ktorí sa nepriazňou osudu dostali do ťažkostí, statočne bojujú, ale potrebujú našu pomoc. Budem klásť otázky zodpovedným za bezpečnosť a poriadok. A samozrejme za tvorbu pracovných miest, za zamestnanosť, za postavenie tých, ktorí vytvárajú pracovné miesta, ale aj za tých, ktorí hľadajú pracovné miesta alebo majú obavy, že pracovné miesto stratia. Budem klásť takéto otázky a budem sa pýtať na výsledky,“ sú slová Andreja Kisku, ktoré možno vnímať aj ako svojrázny prezidentský sľub.

 VÍZIA SLOVENSKA

Slovenská republika by podľa nového prezidenta A. Kisku mala byť krajinou, kde má právo na slušný život každý občan, kde korupciu odsudzujú ľudia rovnako ako krádež, z ktorej mladí ľudia nebudú chcieť odísť, ale naopak, ktorá bude priťahovať vzdelaných a talentovaných ľudí​, krajina, ktorá je ekonomicky úspešná a sociálne spravodlivá, krajina, kde slušnosť a morálka nie je len slovom, ale skutočnou hodnotou spoločnosti. „Takému Slovensku chcem pomáhať,“ vyhlásil nový prezident.

I. Gašparovič 2_
Ivan Gašparovič bol prezidentom desať rokov.

Dnes už bývalá hlava štátu Ivan Gašparovič zanechal po svojom dvojnásobnom funkčnom období Slovensko ako stabilnú krajinu, naklonenú a otvorenú susedskej spolupráci a dialógu v regióne strednej Európy. Vo svojom poslednom príhovore pred poslancami Národnej rady SR to okrem iného prezident pripomenul s tým, že sa vláde darilo „udržiavať politicky stabilné prostredie, dlhodobý sociálny zmier a že máme relatívne dobre odborne pripravenú pracovnú silu“.

OBČAN BOL PRIORITOU

Ivan Gašparovič mal naozaj ambicióznu prioritu. Pripomenul to aj v spomenutom príhovore v parlamente. „Zo stretnutí s občanmi som čerpal pozitívnu energiu pre svoju prácu. Priamo v kontakte s občanmi som strávil takmer polovicu času mojich prezidentských mandátov a občanovi aj prenechávam komplexné hodnotenie mojej práce,“ odkázal. Obdobie, v ktorom stál na čele štátu, však považuje aj napriek svetovej finančnej a hospodárskej kríze za najúspešnejšie v novodobej histórii Slovenska. „Myslím národne, cítim sociálne. To je moje celoživotné krédo. Obsahuje základné princípy konania najvyššieho ústavného činiteľa,“ poznamenal.

STAV KRAJINY

Slovenská pozícia v zahraničnej politike je po skončení funkčného obdobia prezidenta Ivana Gašparoviča výhodná. „Sme členom NATO a EÚ. Stali sme sa súčasťou schengenského priestoru a eurozóny. Nemusíme a ani nemôžeme osamotene čeliť politickým a bezpečnostným hrozbám a rizikám,“ podotkol s tým, že je v našom záujme, aby sa táto situácia udržala. Podľa dnes už bývalého prezidenta sa však nedá prehliadnuť, že SR má v mnohých oblastiach problémy s vlastnou vnútornou integráciou. Poukázal aj na roztrieštenú pravicu.

Polarizácia na Slovensku sa prejavuje tak v oblasti bohatstva a chudoby, pracovných príjmov, ako aj v prístupe k vzdelaniu, zamestnaniu a informáciám. „Nikdy doteraz nebolo tak extrémne koncentrovanie bohatstva a finančnej moci, ale aj informačnej moci v rukách takej úzkej elity, ako je to v súčasnosti,“ upozornil odchádzajúci prezident. V tejto súvislosti pripomenul, že Slovensko v čase realizácie nevyhnutných ekonomických reforiem, sprevádzaných negatívnym dosahom najmä v oblasti nezamestnanosti, nezasiahli masové nepokoje. „Slovensko prejavilo obdivuhodnú sociálnu trpezlivosť a stabilitu,“ povedal ešte Ivan Gašparovič, ale bude to zrejme musieť byť veľkým „mementom“ aj pre novú hlavu Slovenska – Andreja Kisku.

Ivan BROŽÍK – Foto: L. LESAY, TASR



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.