Rusko: Európa si problémy spôsobila sama

thumbnail

Vysoké ceny energetických nosičov a inflácia sužujú starý kontinent. Do tohtoročnej jesene sme vstúpili s problémami, ktoré sme nečakali a nepredvídali. Otrasené sú doterajšie piliere stability EÚ a NATO, ktorých sme súčasťou. Na politickej mape po prvý raz Európa od masívneho rozšírenia NATO v roku 2004 nevie, čo má očakávať od amerického prezidenta. Pre prezidenta Bidena, ako aj jeho predchodcu v Bielom dome je prvoradé, ako čeliť Čínskej ľudovej republike. Narastajúca ekonomická, politická a najmä vojenská sila ČĽR vyvolala v tajnosti pripravovaný zásadný odklon USA od Európy, USA chcú čeliť Číne v tichomorskej oblasti. V tom majú pevného spojenca vo Veľkej Británii, ktorá práve opustila rady členských štátov Európskej únie.
Európska únia zatiaľ sériou stupňovaných sankcií nielen stratila Ruskú federáciu ako strategického partnera, ale s ňou ani nevedie dialóg. A to všetko v situácii, keď EÚ považuje Čínu, veľkého obchodného partnera, za strategického protivníka.

■ ZMENY V NEMECKU
Nemecké parlamentné voľby zmenili pomery v politicky a ekonomicky najsilnejšom štáte EÚ. Na novú nemeckú vládu v terajších neistotách doľahne nová zodpovednosť v zahraničnej a bezpečnostnej politike. Pritom práve otázky zahraničnej politiky nehrali v parlamentných voľbách, ktoré zmenili pomery, veľkú úlohu. Pravda, až na jednoznačne odmietavý postoj Strany zelených k megaprojektu plynovodu Severný prúd.
A tu sa dostávame rovno do horúcej súčasnosti. Starým kontinentom lomcujú rekordné ceny elektriny, plynu, benzínu, nafty, narastá inflácia. V Európe sa zmenili pomery na trhu s elektrickou energiou. Na Slovensku to pocítili státisíce zákazníkov najväčšieho alternatívneho dodávateľa energií s lákavým názvom Slovakia Energy. Česká materská spoločnosť Bohemia Energy mala 1,2 milióna zákazníkov. Skončenie dodávok prišlo z večera na ráno. Hlavný argument je nárast cien na svetových trhoch, na burzách. Podľa českej televízie ČT 24 jednu z príčin treba okrem iného hľadať v rozhodnutiach Európskej komisie spred dvoch rokov o Zelenej dohode. Tá má čeliť zhoršovaniu stavu životného prostredia a klimatickým zmenám a premeniť EÚ na moderné a konkurencieschopné hospodárstvo, ktoré efektívne využíva zdroje, a na prvý klimaticky neutrálny kontinent na svete. To okrem iného prináša transformáciu, teda úplnú zmenu hospodárstva, ako aj celej spoločnosti.

■ KRITIKA V ČESKU
Podľa kritiky, ktorá odznela v českej verejnoprávnej televízii, súčasťou tohto plánu je, žiaľbohu, bez analýzy Európskou komisiou pripravený a členskými vládami, vrátane ČR a SR, odsúhlasený program platených emisných povoleniek producentov škodlivín emisných plynov, platia do fondu pre obnoviteľné zdroje. Lenže v tomto roku podiel obnoviteľných zdrojov (vietor, slnko, bioplyn) klesol len v Nemecku o štyridsaťštyri percent, nahradila to výroba elektrickej energie z uhlia. V situácii, keď je uhlie hlavný a najdôležitejší zdroj výroby elektrickej energie, raketovo vzrástli ceny emisných povoleniek, z ktorých príjem ide do obnoviteľných zdrojov. O cenách sa teda rozhoduje na burzách, posledné slovo má trh.

■ NEKALÉ PRAKTIKY
Práve systém nákupov na trhu, na burzách alternatívny predajca využíval, podľa Andreja Babiša, na nekalé praktiky. Slovenský minister hospodárstva Richard Sulík zasa povedal, že firma sa správala veľmi nekorektne, trinásť rokov, od roka 2007, slovenský trh dojili, a keď videli, že nebudú zarábať, na zákazníkov sa vykašlali.
Ako uvádza rešerš denníka Právo (č. 238), majiteľ firmy Bohemia Energy Jiří Pisařík, ktorú založil v roku 2005, patrí medzi najbohatších Čechov s majetkom 8,3 miliardy českej koruny a počas pandémie riadil firmu s manželkou z jednej zo svojich víl na Mallorke. Firma podľa A. Babiša klamala ľudí a dostávala pokuty za nekalé obchodné praktiky.
Najprv skončila činnosť Slovakia Energy, ktorá dodávala elektrinu pre štyristotisíc zákazníkov, a dva týždne po tom skončila Bohemia Energy s 1,2 milióna zákazníkov. Podľa zákona ľudia neprídu o dodávky, zákazníkom majú okamžite dodávať elektrinu a plyn tzv. dodávatelia poslednej inštancie. Na Slovensku sú traja, všetci sa však obrátili na štát s požiadavkou, aby to riešil. Aj Európska komisia je pod tlakom, navrhla súbor opatrení, ako pomôcť domácnostiam zmierniť finančný dosah rastu cien energií. Ale EK nepristúpila k zmene odvodov na alternatívne zdroje energie.

■ HĽADANIE ZDROJOV
V terajšej situácii vzrástol význam plynu a jadrovej energie. Pokiaľ ide o plyn, argumentuje sa tým, že ide o prechodný, preklenovací zdroj. Napríklad Nemecko sa chce do roka 2038 úplne vzdať energie z uhlia a do roka 2040 má úroveň emisií klimaticky škodlivých skleníkových plynov klesnúť o osemdesiatosem percent. Hovorca nemeckej vlády (18. 10.) vyhlásil, že Rusko plní v dodávkach plynu všetky svoje záväzky, nie je teda pôvodcom prudkého rastu cien plynu. V tejto situácii vyhlásenie ruského prezidenta Putina, že Rusko dodá toľko plynu, o koľko ho Európa požiada, vplývalo na pokles cien plynu na burzách. Ruská argumentácia, ako aj vyhlásenie Gazpromu poukazuje na to, že Európa si sama spôsobila problémy. Plyn sa obchoduje na burzách, a to spôsobuje obrovské kolísane cien. Predtým bolo výhodnejšie spoliehať sa na dlhodobé, desať či dvadsaťročné dohody s Gazpromom, ako to nedávno urobilo Maďarsko.
Liberalizácia trhu s plynom na burzách, úsilie sankciami zmariť mnohomiliardový projekt plynovodu Severný prúd, a tým vyvolať bankrot jednej z najväčších plynárenských spoločností na svete Gazprom-u, sú súčasťou terajších problémov a energetickej krízy, Európa si to spôsobia sama, tvrdí ruská strana.

Dušan D. KERNÝ - Foto: internet

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.