Slovenský dokument aký na obrazovkách ešte nebol

thumbnail

Skandovaným potleskom, dojatím a vďačnosťou tvorcom vyvrcholilo predstavenie dokumentárneho filmu Misia bratov Konštantína a Metoda – najnovšieho diela RTVS z tvorivej dielne Redakcie duchovného života. Trojdielny dokument, výsledok tvorivej a organizačnej, ako aj umeleckej zdatnosti redakcie a tvorcov, príde na obrazovky RTVS počas troch večerov pred tohoročným 5. júlom – sviatkom sv. Cyrila a sv. Metoda. Film je súhrnom najnovších poznatkov cirkevnej, medzinárodnej a slovenskej historickej vedy, jazykovedy a výskumu vatikánskych archívov.

Tvorcovia filmu pre SNN o filme povedali: „Dokumentárny film Misia bratov Konštantína a Metoda vychádza z originálnych dobových prameňov a dokumentov vatikánskych knižníc, tajného vatikánskeho archívu, štátnej bibliotéky v Mníchove, maďarskej akadémie vied, nemeckých, ukrajinských, francúzskych, ruských archívov. Dokumenty predstavujú a interpretujú vedci zo Slovenska, z Nemecka, z Maďarska, zo Srbska a z Grécka. Film sme nakrúcali za veľmi zložitých podmienok v deviatich krajinách. Boli sme na miestach, kde ešte nikto zo Slovenska nenakrúcal. Film pozostáva z troch častí. Prvú sme uviedli v decembri len v projekcii RTVS. Na základe pozitívneho ohlasu sme mohli pripraviť ďalšie dve časti, ktoré zahŕňajú aj obdobie vládnutia kráľa Svätopluka, ktorého výročie smrti si v tomto roku pripomíname.“

■ VYTRVALOSŤ TVORCOV

Programová riaditeľka RTVS II. Marta Gajdošíková pre SNN ocenila predovšetkým vytrvalosť autorky a scenáristky Bernadetty Tokárovej, ktorá niekoľko rokov bola dušou projektu, ten mal totiž pôvodne byť iba dvadsaťšesťminútovým dokumentom. Tvorivá skupina s režisérom Kristiánom Bezákom a s kameramanmi Dušanom Klnáčom a Viliamom Grosom však zhromaždila na ceste za dejinami, merajúcej deväťtisíc kilometrov, toľko pôvodného cenného materiálu a výpovedí, že vznikol trojdielny dokument. Triptych sa bude vysielať 2. 3. a 4. júla v hlavných večerných časoch, posledný diel po skončení priameho prenosu.

„Toto dokumentárne dielo zostane navždy v zlatom fonde RTVS a aj keď sa neuskutočnil pôvodný zámer uviesť ho vlani v rámci cyrilo-metodského roka, vďaka tvorcom za úsilie, ktoré viedlo k vzniku triptychu“, konštatovala riaditeľka M. Gajdošíková.

„ Bola to naša povinnosť, ale aj povinnosť verejnoprávnej televízie. Bolo mnoho poznatkov, ktoré neboli predstavené verejnosti, a bolo ich treba uviesť na obrazovky. Dokument približujú mnohé osobnosti cirkevných a historických disciplín, ktoré predstavujú našu skutočnú históriu,“ poznamenala B. Tokárová.

KVALITY DIELA

Podstata triptychu je založená na vedeckých, moderných poznatkoch, bez romantizovania, v tom spočíva mimoriadna cena diela dôležitého pre diváka, záujemcu, ale aj pre študijné, resp., pedagogické ciele. Film ukazuje, ako naši predkovia nadobúdali kultúrnu, etnickú a rečovú i náboženskú identitu, ktorá ich potom sprevádzala dejinami. A sprevádza nás dodnes.

Film je dramatickým príbehom osudov sv. Cyrila a sv. Metoda, príprava samotného filmu bola strhujúcim dobrodružstvom poznania. Naše dejiny sa vynárajú v podobe faktov, zistení, ako to presne bolo napríklad s kráľom Svätoplukom či s jazykom našich predkov. Film demonštruje význam slovanskej kultúrnej identity. Naplno sa ukazuje význam slovanskej liturgie a jazyka pre naše dejiny. Divák spoznáva, že misia sv. Cyrila a sv. Metoda sa vlastne nekončí, trvá dodnes. Dokumentárny triptych vypĺňa dôležitú medzeru vo slovenskej dokumentárnej tvorbe, práve tak, ako aj v poznaní faktografie našich dejín – je úspechom RTVS. K podrobnému hodnoteniu a ohlasu verejnosti sa SNN vrátia po uvedení tohto dokumentárneho triptychu na obrazovky.

Dušan D. KERNÝ – Foto: archív SNN



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.